Jakie stężenie ClO2 stosujecie? Ja rozcieńczam roztwór roboczy w stosunku 1:5, ale zastanawiam się czy nie wystarczy 1:10?
Dezynfekcja fermentora
Collapse
X
-
Comment
-
Tak czytam wątek i jestem ciekawy, czy ktoś wpadnie kiedyś na pomysł dezynfekcji promieniami gamma ?Comment
-
Oczywiście mam instrukcję, ale do wykańczania różnych drobnoustrojów zalecają różne stężenia. I tak sobie myślę czy nie jest przesadą stosowanie stężeń zalecanych do wykończania bakterii, wirusów i grzybów (właśnie 1:5), dla samych bakterii wystarczy już tylko 1:10. Jak realna jest groźba zakażenia brzeczki czymś innym niż powszechne bakterie? Wirusy raczej mało prawdopodobne, ale już jakieś grzybki, pleśnie itp paskudztwa latające w powietrzu stanowią chyba taką groźbę?Ostatnia zmiana dokonana przez tomassi; 2009-08-01, 20:47.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et LegeComment
-
Witam. Czy do dezynfekcji fermentorów nada się "Żel do udrożniania rur"? Zawiera m.in.: Wodorotlenek sodu, <5% anionowe środki powierzchniowo czynne, niejonowe środki powierzchniowo czynne, związki wybielejące na bazie aktywnego chloru. Jeśli tak, to czy stosować go tak jak ACE (1 szklanka / 30l wody)?Comment
-
Ja bym lał. Skład wydaje się całkiem niezły.
A ile?
Wlej trochę z wodą do fermentatora tak aby dobrze waniało, rozprowadź po ściankach, zamknij i zostaw na pól godziny. Potem porządnie opłucz i powinno być ok.
Nie wiem czy to dobry sposób ale jak robię z różnymi świństwami i zawsze jest dobrze.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
To tak, ale to na "co dzień" oraz wówczas gdy mamy swobodny dostęp.
Natomiast raz na jakiś czas zamierzam traktować pojemniki mocniej chemią, żeby je gruntownie "odświeżyć".
Ponadto nie zawsze można łatwo dotrzeć do wszelkich zakamarków gąbką...Ostatnia zmiana dokonana przez Terry; 2010-02-22, 12:42.Comment
-
Właśnie zauważyłem, że pirosiarczyn sodu "zeżarł" mi zaworek grawitacyjny do spuszczania piwa, a dokładnie tą białą część na końcu rurki - zupełnie się kruszy
Przez nieuwagę zamknąłem go w niewypłukanym po piro fermentorze i po 2 tygodniach... widok, który nie przekonuje mnie o bezinwazyjności tego specyfiku. Mocne ma oparyComment
-
A czy piro może "wyżreć" też sam fermentator? Uszkodzić ścianki, osłabić wytrzymałość? Trzymam w takim jednym z 5litrów piro już od dłuższego czasu i w sumie sie nie zastanawiałem nad jakimis ewentualnymi negatywnymi tego skutkami.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Gar piwowarski wysoki 30 litrów – emaliowany
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Grifo Heavy Duty
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboru
- Anglojęzyczna...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-02-11, 15:33 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Brewferm Brew Bag - torba zacierna - 50 l
- Akcesoria
Filtrator spiralny 200 cm
- Akcesoria
Kapsle kasztanowe 100 szt.
- Akcesoria
Korek aglomerowany 44x25,5 - 20 szt.
- Akcesoria...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-09-23, 14:15 -
-
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Chłodnica zanurzeniowa
- Akcesoria
Filtrator spiralny 50 cm
- Akcesoria
The Hop Sock - skarpeta do chmielenia na...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-04-08, 09:11 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment