Kiełkowanie jęczmienia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leszek21
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 12

    Kiełkowanie jęczmienia

    Witam

    Dopiero zaczynam moje doświadczenia z produkcją piwa w domu i mam kilka pytań.

    Zamierzam zrobić piwo od podstaw to znaczy od produkcji słodu z własnego jęczmienia zebranego ze swojego pola

    Poniżej przedstawiam zdjęcia jęczmienia po 2 dniach kiełkowania.


    Czy ktoś może mi pomóc napisać dokładnie w którym momencie należy przerwać proces kiełkowania.????

    Nie wiem do końca jak powinien wyglądać kiełek liścienny bo to jego długość mówi kiedy należy przerwać ten proces prawda ….tak mówi literatura którą posiadam (W. Kunze; „Technologia piwa i słodu”)
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zamierzam zrobić piwo od podstaw to znaczy od produkcji słodu z własnego jęczmienia zebranego ze swojego pola


    A co to za jęczmień?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

      #3
      Kiedyś też tak zrobiłem piwo od zera, ale zacząłem od ziaren dopiero co zaczynających kiełkować. Nie czekałem na jakieś dalsze kiełkowanie jak na tych zdjęciach. Piwo wyszło wyśmienite. Wtedy nie miałem do czynienia z tą pozycją "Techn..." W. Kunze, tylko gdzieś w jakiś materiałach z internetu wyczytałem, że należy użyć ziarna, które zaczyna kiełkować.
      Last edited by emes; 2009-07-01, 16:57.

      Comment

      • leszek21
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.06
        • 12

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A co to za jęczmień?
        niestety nie jest to jęczmień browarniczy ale zwykły jęczmień jary (czyli siany na wiosnę) jego przeznaczenie to głównie pasza da zwierząt...no yego się obawiam że może się to do końca nie udać ...ale jak napisał kolega emes on zrobił coś podobnego i wyszło dobre piwko

        prosił bym też o poradę w dawce chmielu Na 2 kg jęczmienia zazmierzam dodać 3gramy chmielu goryczkowego (11.5% alfa kwasów ) i 20 gram aromatycznego chmielu (3,7 alfa kwasów) ....Co Wy na to w sumie około 23 gram chmielu

        Comment

        • ion
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.04
          • 77

          #5
          Z tego co wiem i czego się na studiach uczyłem, to jak już się listki pojawią, to po jabłkach, bo dużo skrobi "ucieknie" z i tak nie dość "skrobiowej" odmiany paszowej...
          Odpowiedni moment do suszenia to "tuż przed" przebiciem liścienia, czyli jak masz dość długie korzonki to możesz suszyć.
          Ale ekspertem nie jestem, co podkreślam dla użytkowników Christofopodobnych.

          A co do chmielu, to 3g to trochę mało...Cud, jeżeli poczujesz...

          Comment

          • leszek21
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 12

            #6
            dzięki za podpowiedź
            suszyć nie będę tylko od razu do gara
            a ztym chmielem poeksperymentuje i dodam troche więcej

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pamietasz, że trzeba to rozdrobnić? Jak zamierzasz to zrobić?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • leszek21
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.06
                • 12

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Pamietasz, że trzeba to rozdrobnić? Jak zamierzasz to zrobić?
                ) pamiętam....pewnie zrobie to w młynku od kawy. Mam też młynek do miellenia zboża na pasze ale on wybaga większej ilośici zasypu ale za to świetnie mieli ...no ale to może następnym razem spróbuje przy większej ilości jeczmienia

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #9
                  Na zdjęciach kiełki korzeniowe są troche małe. Ważne jest, aby kielki liścieniowe były nabrzmiałe, ale nie rozpoczynały przebijania okrywy. Kiełki liścieniowe nożna obserwowaś pod lupą, po wcześniejszym nacięciu okrywy ziarna np. żyletką.

                  Comment

                  • leszek21
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.06
                    • 12

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Na zdjęciach kiełki korzeniowe są troche małe. Ważne jest, aby kielki liścieniowe były nabrzmiałe, ale nie rozpoczynały przebijania okrywy. Kiełki liścieniowe nożna obserwowaś pod lupą, po wcześniejszym nacięciu okrywy ziarna np. żyletką.
                    Bogdan 62 Diękuję za fachową podpowiedź sprawdze to dzisiaj

                    Comment

                    • wojtas40
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.03
                      • 82

                      #11
                      Kiedyś bawiłem się w produkcję swojego słodu jęczmiennego. Piwo zrobione na takim słodzie owszem wyszło. ale jednak słody ze słodowni są najlepszym materiałem do zacierania.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21 Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... suszyć nie będę tylko od razu do gara...
                        Suszenie jest integralną częścią procesu słodowania i nie można tego pominąć.

                        Comment

                        • emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

                          #13
                          Ja kiełkujące ziarna suszyłem w piekarniku. Część ziaren, jakąś 1/5 trochę bardziej "przypaliłem" dla aromatu. Można sobie pewne rzeczy skrócić, ale są pewne granice. Robienie piwa od zera to fajna rzecz, ale strasznie czasochłonna i wymagająca odpowiedniej przestrzeni do dłuższego zagospodarowania np w kuchni.

                          Comment

                          • bogdan62
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.10
                            • 173

                            #14
                            Samodzielne słodowanie ziarna wymaga sporej wiedzy (chyba nie mniejszej niż samo warzenie), w warunkach domowych bardzo ciężko jest spełnić wiele wymogów prawidłowego procesu słodowania. Uzyskanie wysokiej jakości słodu i powtarzalności tej jakości jest w warunkach domowych prawie niemożliwe. Dobre rezultaty daje natomiast wykonywanie w domu słodów karmelowych i barwiących. Przepis na wykonanie tych słodów jest bardzo prosty : słód pilzneński moczymy przez kilka do kilkunastu godzin w wodzie, po osączeniu prażymy w piekarniku w temp.150 do 180 stopni dla słodów karmelowych do uzyskania odpowiedniej barwy (jasny lub ciemny), lub w temp. 200 do 220stopni dla słodów barwiących. Warstwa prażonego słodu nie powinna przekraczać 1cm, należy go mieszć aby równomiernie "łapał" barwe.

                            Comment

                            • cipro
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.08
                              • 19

                              #15
                              Domowe słodowanie jeczmienia

                              Witam Kolegów mała podpowiedz o sposobie słodowania domową metodą

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X