Kiełkowanie jęczmienia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • betii
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 2

    #31
    Brawo

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cipro Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam ponownie chce zademonstrować swoje wypociny podjąłem po raz kolejny trud produkcji swojego słodu jęczmiennego i udało się po moczeniu płakaniu napowietrzaniu suszeniu i wyprażaniu wyszło !!! 4,5 kg słodu Browaru Domowego w Tranowskich Górach
    Po zmieleniu i z wielkim zaniepokojeniem zacząłem warzenie kolejnej Warki po kilkunastu minutach o dziwo próbka do ust mmm jest jest …słodycz wiec utrzymywanie odpowiednich temperatur próba jodowa oki ,wysładzanie i wyszło 17 Blg samego mnie zatkało wyszło 20L 17nastki usiadłem z wrażenia na taborecie otwarłem piwo z poprzedniej Warki i z wielkim rozmachem wypiłem duszkiem na opamiętanie mierze po raz kolejny i jest 17Blg noo udało się smak tez dobry no to chmielimy. chmiel własnej hodowli Marynka i Perle i do Butli zadałem drożdże Safbrew S-33 całość jeszcze rozcieńczyłem do 25litrow i oczekiwanie pojawiła się piękna piana Wezuwiusz się obudził radości co niemiara po kilkunastu dniach spokój więc zadałem żelatynę do klarowania i po wyklarowaniu wyszło 4Blg przelałem do wiadra plastikowego zadałem rozcieńczoną glukozę i do butelek teraz wielkie oczekiwanie w czasie butelkowania rzeczą naturalna było zrobić test smaku i naprawdę nie przechwalając się wyszło wyśmienicie kolor i pomiary potwierdzam fotkami gorąco pozdrawiam i na pewno nie zaprzestane 100% własnego piwa od A do Z czekam na pierwsze testy piwka zimą

    Ps Kocham wezwania radości z tego co nie miara
    Gratuluję profesjonalizmu, jestem pełna podziwu!!!

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cipro
      Witam ponownie chce zademonstrować swoje wypociny podjąłem po raz kolejny trud produkcji swojego słodu jęczmiennego i udało się po moczeniu płakaniu napowietrzaniu suszeniu i wyprażaniu wyszło !!! 4,5 kg słodu Browaru Domowego w Tranowskich Górach
      Gratulacje! Robienie słodu w domu jest uciążliwe i wymaga pozytywnie nastawionej na to rodziny. Możesz napisać coś więcej o swoim słodowaniu (z jakiej ilości jęczmienia otrzymałeś 4,5kg słodu, jakie było moczenie, jak długo kiełkowałeś, w jakich temp. suszyłeś, w jaki sposób oddzieliłeś korzonki po suszeniu). Jeżeli będziesz nadal zainteresowany słodowaniem w domu, może będę mógł Ci coś doradzić.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X