Mam pytanie nie na temat - ktoś liczył ile wynoszę poza-materiałowe koszty (woda/dezynfekcja/prąd/gaz) warki 20-25l u nas w domu?
Tak mniej więcej chociaż...
Mam pytanie nie na temat - ktoś liczył ile wynoszę poza-materiałowe koszty (woda/dezynfekcja/prąd/gaz) warki 20-25l u nas w domu?
Tak mniej więcej chociaż...
Parę lat temu liczyliśmy to na forum zdaje się... Tematu nie pamiętam.
1m3 wody po ~4zł = 4zł
0,25 opak Ace po ~8zł = 2zł
5kWh prądu po ~0,60zł = 3zł
gaz ? 1zł
Gazu używam czasem do dekoktu i podgrzewania wody wysłodowej.
Warzę i zacieram w kociołku z Lidla 1,8kW + dogrzewanie przy doprowadzaniu do wrzenia grzałką 1kW.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Paskov to niewielkie miasteczko leżące w kraju morawsko-śląskim pomiędzy miastami Ostrava i Frýdek-Místek. Ponieważ wiedzieliśmy, że wkrótce tam ma ruszyć nowy browarek na drugi dzień po piwnym święcie we Frydku postanowiliśmy udać się do Paskova na rekonesans. Piękna, słoneczna...
Potrzebuję w pomocy w stworzeniu rekwizytu. Mam tekturowy sześciopak Warki, ale nie wiem czym go wypełnić, żeby był w miarę zgodny z prawdą historyczną. Na sześciopaku nie ma niestety wydrukowanych żadnych dodatkowych informacji. Ani z którego roku pochodzi, ani nawet czy były tam butelki...
Comment