Wiesz Sebanek zkwasisz kilka warek to przestaniesz kpić. Wogosz wie co robi... Bo większość z nas robi dużo na czuja, a łon to zawodowiec...
Dezynfekcja spirytusem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTylko ciepłą wodą, jak przykleją się jakieś osady to gorącym wodorotlenkiem sodu. Potem dezynfekuję podchlorynem, płuczę i wlewam trochę środka z nadtlenkiem wodoru i tak pozostawiam aż balon znowu będzie potrzebny. Wtedy wystarczy wylać środek dezynf. i balon jest gotowy do użycia.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziJak butelkuję to kapsle trzymam w kieliszku ze spirytusem. Jak kilka kapsli zużyję to następne dokładam, tak że zawsze kilka jest zalanych. Kolby do drożdży przemywam spirytusem, kraniki wycieram watą nim nasączoną. To co można to (łyżki, słoiki itp.) to staram się wygotować, jeżeli tylko wyparzam wrzątkiem to dodatkowo staram się przetrzeć/przemyć spirytusem.
Ja używam wrzątku i jest ok.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWiesz Sebanek zkwasisz kilka warek to przestaniesz kpić. Wogosz wie co robi... Bo większość z nas robi dużo na czuja, a łon to zawodowiec...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziWole fermentować w tych zwykłych fermentorach z jednym minusem w nich nie widać tak pięknie fermentacji jak w balonie ...
zalety - pięknie widać fermentację, nie rysuje się od mychanicznych środków myjących.
wady - łatwo stłuc.
Naprawdę się dziwię, tylu tu mędrców i wynalazców, a jeszcze nikt na to nie wpadł. Ja o tym myślę od paru lat, tylko nie chce mi się ze zwykłego lenistwa.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-10-22, 11:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTo zrób to w akwarium. Właściwie niczym nie rózni się od wiadra.
zalety - pięknie widać fermentację, nie rysuje się od mychanicznych środków myjących.
wady - łatwo stłuc.
Naprawdę się dziwię, tylu tu mędrców i wynalazców, a jeszcze nikt na to nie wpadł. Ja o tym myślę od paru lat, tylko nie chce mi się ze zwykłego lenistwa.
BTW. Pomysł z akwarium jest super!Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2009-10-22, 11:10.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTo zrób to w akwarium. Właściwie niczym nie rózni się od wiadra.
zalety - pięknie widać fermentację, nie rysuje się od mychanicznych środków myjących.
wady - łatwo stłuc.
Naprawdę się dziwię, tylu tu mędrców i wynalazców, a jeszcze nikt na to nie wpadł. Ja o tym myślę od paru lat, tylko nie chce mi się ze zwykłego lenistwa.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzikrzysiu co to są MYCHANICZNE środki myjące czy to coś od myszy?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przemo70ja mam jeden balon ale raz tylko w nim fermentowałem bo właśnie z myciem miałem problem i bez odpowiedniej szczoty się nie obyło.
Burzliwą prowadzę w 50l. garze do miodu z polerowanej nierdzewki. Kupiłem go w hurtowni pszczelarskiej. Tani nie był i trzeba było przerobić zawór i dorobić uchwyty, ale jestem z niego bardzo zadowolony. Polerowana nierdzewka i szkło są najłatwiejsze do utrzymania w czystości i dezynfekcji.
Swoją drogą trzeba by zapytać winiarzy, jak czyszczą balony po osadach z moszczu.
Comment
-
Comment