Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
    U mnie dokładnie na odwrót, wpierw chłodzenie, później filtracja chmielu z jednoczesnym napowietrzeniem wprost do fermentora.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      ja też wpierw chłodzę , w tym czasie wszystko opada na dno i dekantuję
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        My również.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Hmm... Muszę chyba rozważyć zmianę procedury.
          A używacie chłodnicy??

          Wątek zgłoszony do wydzielenia...

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            Używamy.

            Dlaczego musisz? Skoro Ci tak działa i jest wygodnie to nie widzę potrzeby. W browarach brzeczka zanim trafi na wymiennik cieplny przechodzi przez whirlpool, aczkolwiek to jest spowodowane faktem, że tak jest lepiej w warunkach przemysłowych. Ja czekam aż wszystko odpadnie w czasie chłodzenia i potem dekantuję brzeczkę znad osadów.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Nie napisałem, że muszę zmienić procedurę, tylko rozważyć jej zmianę...
              No i właśnie sobie czytam o takich różnych i w sumie niektórzy twierdzą, że nie powinno się przelewać gorącej brzeczki z uwagi na ryzyko DMSu. Z drugiej strony mam kociołek z Lidla. Śjakoś boję się z nim do wanny. Hmmm... Coś pokombinuję chyba z jakimiś wężykami...

              Comment

              Przetwarzanie...
              X