Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #1

    Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
    U mnie dokładnie na odwrót, wpierw chłodzenie, później filtracja chmielu z jednoczesnym napowietrzeniem wprost do fermentora.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      ja też wpierw chłodzę , w tym czasie wszystko opada na dno i dekantuję
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        My również.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Hmm... Muszę chyba rozważyć zmianę procedury.
          A używacie chłodnicy??

          Wątek zgłoszony do wydzielenia...

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            Używamy.

            Dlaczego musisz? Skoro Ci tak działa i jest wygodnie to nie widzę potrzeby. W browarach brzeczka zanim trafi na wymiennik cieplny przechodzi przez whirlpool, aczkolwiek to jest spowodowane faktem, że tak jest lepiej w warunkach przemysłowych. Ja czekam aż wszystko odpadnie w czasie chłodzenia i potem dekantuję brzeczkę znad osadów.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Nie napisałem, że muszę zmienić procedurę, tylko rozważyć jej zmianę...
              No i właśnie sobie czytam o takich różnych i w sumie niektórzy twierdzą, że nie powinno się przelewać gorącej brzeczki z uwagi na ryzyko DMSu. Z drugiej strony mam kociołek z Lidla. Śjakoś boję się z nim do wanny. Hmmm... Coś pokombinuję chyba z jakimiś wężykami...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Greenwonsz
                Chłodzenie
                Greenwonsz
                Witam!
                Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...
                2018-07-29, 18:39
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • CarcasS
                Chłodzenie piwa
                CarcasS
                Cześć, co sądzicie o chłodzeniu piwa takim urządzeniem:
                https://allegro.pl/destylator-spiral...025374115.html

                Czy może się sprawdzić w piwowarstwie, czy ktoś używa?

                I drugie pytanie: Czy chłodnica miedziana może wnieść do piwa...
                2018-08-20, 20:23
              • AaLeX
                Frankfurter Brauhaus, Eber Pils
                AaLeX
                Jest to piwo, warzone dla marketu Penny w Saksonii. Kupione w Görlitz. Czy występuje w innych landach? Tego nie wiem. W NRW jest np. niedostępne. Piwo kosztuje bagatela 39ct za butelkę 0,5l. Alkohol 4,9%. Barwa złota, piana całkiem niezła, zapach słodowo-chmielowy. W smaku delikatne, wpierw...
                2024-01-16, 08:58
              • Flino
                Jak czytać przepis ?
                Flino
                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                1. Składniki:
                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                • karmel jasny 0,5 kg
                • caraaroma 0,35;
                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                2....
                2021-11-17, 11:49
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...