Dlaczego musisz? Skoro Ci tak działa i jest wygodnie to nie widzę potrzeby. W browarach brzeczka zanim trafi na wymiennik cieplny przechodzi przez whirlpool, aczkolwiek to jest spowodowane faktem, że tak jest lepiej w warunkach przemysłowych. Ja czekam aż wszystko odpadnie w czasie chłodzenia i potem dekantuję brzeczkę znad osadów.
Nie napisałem, że muszę zmienić procedurę, tylko rozważyć jej zmianę...
No i właśnie sobie czytam o takich różnych i w sumie niektórzy twierdzą, że nie powinno się przelewać gorącej brzeczki z uwagi na ryzyko DMSu. Z drugiej strony mam kociołek z Lidla. Śjakoś boję się z nim do wanny. Hmmm... Coś pokombinuję chyba z jakimiś wężykami...
Witam!
Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Jest to piwo, warzone dla marketu Penny w Saksonii. Kupione w Görlitz. Czy występuje w innych landach? Tego nie wiem. W NRW jest np. niedostępne. Piwo kosztuje bagatela 39ct za butelkę 0,5l. Alkohol 4,9%. Barwa złota, piana całkiem niezła, zapach słodowo-chmielowy. W smaku delikatne, wpierw...
Comment