Jak w temacie. A czemu pytam? Mam wrażenie, że dużo wolniej "zanika" chmiel w piwie w kegu a co się z tym wiąże, że piwo warzone do "zakegowania" potrzebuje dużo mniej chmielu.
Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?
Collapse
X
-
Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-07, 17:28."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Tagi: brak -
hmmm.. ciekawe spostrzeżenie...
Raczej powodów upatrywałbym w tym że piwo z kega szybciej jest 'gotowe', tzn. wystarczy 2-3 dni gazowania i można pić (polecam jednak dłuższe leżakowanie).
Coś tam więcej napiszę w lecie przyszłego roku: mam 2 kegi przechmielone, więc postanowiłem poleżakować.
No chyba że utrata 'chmielowości' jest powodowana refermentacją?
Tak ogólnie kegi są lepsze! np. bez problemu można upuścić gazu, brak zagrożenia atakiem granatami, no i czas butelkowania a kegowania! brrr nie lubię butelek!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód... -
Odpowiadając wprost na zadane pytanie, powiem że nie dodaję mniej czy więcej chmielu. Nie zaobserwowałem takiej zależności, ale przy najbliższej okazji na pewno zwrócę na to uwagę.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Vienna Lager, 13,5% ekstr., 5,5% alk.
Chmiel to nowozelandzki Green Bullet
Aromat - po otwarciu nuta chmielowa (kwaskowe nuty, ale niekoniecznie cytrusy, bardziej czerwona porzeczka), po przelaniu lekka kwiatowość, a owoce coraz mniej. Chmiel nieco dominuje, i początkowo...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-29, 00:05 -
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment