kettle carmelization, produkcja krówek i inne mecyje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

No ale tytuł wątku to chyba o Nobla Literackiego się ociera.
    Autor... autor...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

Jak temat wszedł na kulinaria, to może ktoś wyjaśni krok po kroku, jak te krówki zrobić. Nie przepadam za słodyczami, ale krówkę zjadam z przyjemnością, chyba to smaki z dzieciństwa.

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak temat wszedł na kulinaria, to może ktoś wyjaśni krok po kroku, jak te krówki zrobić. Nie przepadam za słodyczami, ale krówkę zjadam z przyjemnością, chyba to smaki z dzieciństwa.
        1. Kupujesz słodzone mleko zagęszczone w puszce.
        2. Wkładasz ją (zamkniętą!) do wyższego garnka z zimną wodą (puszka musi być zakryta wodą).
        3. Zagotowujesz ową wodę z ową puszką.
        4. Wrzenie trwa 3h
        5. Czekasz aż wszystko ostygnie
        6. Otwierasz puszkę - w środku masz toffi
        ------
        7. Rozpuszczasz owo toffi w 0,3l whisky i 0,2l mleka tłustego (najlepiej skondensowanego).
        8. Czekasz 3 dni.
        9. Pijesz lub dodajesz do kawy

Comment

• korbicz
          • 2008.06
          • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Ot co!
          nie wiedziałem, że w kołysce mam się wysilać.
          (...)
          Na koniec chciałem podziękować tym stukilkowarkowcom bez których odpowiedzi, częstokroć nerwowych i złośliwych, wielu szczypiorów nie ruszyłoby z miejsca... Dylkowski, Dylkowskim a życie ups.. zacieranie zacieraniem.
          Pewnie, że w "kołysce" trzeba się wysilać. Inaczej nigdy z niej nie wyjdziesz...
          A skoro tak się naczytałeś to byś się się chociaż podzielił tą wiedzą i w skrócie napisał jak Dylkowski wypowiada się w temacie karmelizacji brzeczki.

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
            Pewnie, że w "kołysce" trzeba się wysilać. Inaczej nigdy z niej nie wyjdziesz...
            A skoro tak się naczytałeś to byś się się chociaż podzielił tą wiedzą i w skrócie napisał jak Dylkowski wypowiada się w temacie karmelizacji brzeczki.

Comment

• wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

Przepraszam, ale zostałem wychowany na słowie pisanym, a nie na piśmie obrazkowym (za mojej młodości były tylko takie komiksy jak "Kapitan Żbik" i "Kapitan Kloss" - bardzo trudno dostępne). Nie bardzo rozumiem, co oznacza ten siny pysk z wybałuszonymi gałami na pytanie o opis karmelizacji u Dylkowskiego?

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Po prostu nie zamierzam iść na wymianę ciosów z korbiczem, którego post wydał mi się zaczepny żeby nie napisać nieco ordynarny.
                Zwłaszcza, że moje poprzednie wpisy (również ten który został prze niego cytowany) były zamieszczone przed wydzieleniem wątku i w takim kontekście należało je odczytywać.
                O przeczytaniu Dylkowskiego pisałem zaś w kontekście zarzutu korbicza, że się nie wysiliłem. Ale jestem żółtodziób i wszystkiego na raz nie ogarniam dlatego potrzebuję informacji z kołyski - w miarę konkretnych i podanych w przystępnej formie a nie wywodów o karmelizacji brzeczki, które to informacje przydadzą mi się wówczas kiedy będę już daleko za kołyską.
                I dlatego też wsadziłem w odpowiedzi fioletowa mordę, w nadziei, ze pismo obrazkowe pomoże

PS: i tutaj powinien być szeroki, nieco szelmowski uśmiech

Comment

• korbicz
                  • 2008.06
                  • 170

Jeśli mam być ordynarny wskutek stwierdzenia, że nawet ci się nie chce użyć google przed napisaniem posta to niech będzie. Jestem ordynarny.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez korbicz; 2009-12-13, 21:17.

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli mam być ordynarny wskutek stwierdzenia, że nawet ci się nie chce użyć google przed napisaniem posta to niech będzie. Jestem ordynarny.
                    Powtarzam
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zwłaszcza, że moje poprzednie wpisy (również ten który został prze niego cytowany) były zamieszczone przed wydzieleniem wątku i w takim kontekście należało je odczytywać.

Comment

• wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

Panowie Seniorzy!
                      Pax vobiscum! Lepiej nawzajem się coś od siebie dowiedzieć, niż wytykać sobie nietakty. Piszę to, bo sam się czuję trochę winny zaogniając dyskusję o karmelizacji w nieodpowiednim wątku. Tak więc lepiej podajcie sobie wirtualnie dłonie, a nie atakujcie się więcej, bo wydaje mi się, że każdy z Was chciał dobrze, ale dyskusja się źle potoczyła.
                      Panowie piję właśnie koźlaczka Grand Championa i Wasze

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Przepraszam i

Comment

• korbicz
                          • 2008.06
                          • 170

W żadnym momencie nie miałem złych intencji. Jeśli jednak mogła moja pisanina tak zostać odebrana to przepraszam i pozdrawiam. Wasze

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Kurczę Wogosz - Ty jakiś magik jesteś - powinieneś do Iraku pojechać

Comment

• wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

Nie przesadzaj Seta.
                              Od początku wyczuwałem że Korbicz i Leona to faceci na poziomie. To wyciągnięcie do siebie dłoni to tylko ich zasługa - gdyby tego nie chcieli, nigdy by tego nie zrobili. Tak naprawdę coraz mniej ludzi stać na słowo "przepraszam" i dlatego chylę czoła przed nimi.

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

Podtrzymuję - wojna w Iraku trwa tylko z powodu Twojego lenistwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X