kettle carmelization, produkcja krówek i inne mecyje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #31
    No ale tytuł wątku to chyba o Nobla Literackiego się ociera.
    Autor... autor...
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #32
      Jak temat wszedł na kulinaria, to może ktoś wyjaśni krok po kroku, jak te krówki zrobić. Nie przepadam za słodyczami, ale krówkę zjadam z przyjemnością, chyba to smaki z dzieciństwa.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak temat wszedł na kulinaria, to może ktoś wyjaśni krok po kroku, jak te krówki zrobić. Nie przepadam za słodyczami, ale krówkę zjadam z przyjemnością, chyba to smaki z dzieciństwa.
        1. Kupujesz słodzone mleko zagęszczone w puszce.
        2. Wkładasz ją (zamkniętą!) do wyższego garnka z zimną wodą (puszka musi być zakryta wodą).
        3. Zagotowujesz ową wodę z ową puszką.
        4. Wrzenie trwa 3h
        5. Czekasz aż wszystko ostygnie
        6. Otwierasz puszkę - w środku masz toffi
        ------
        7. Rozpuszczasz owo toffi w 0,3l whisky i 0,2l mleka tłustego (najlepiej skondensowanego).
        8. Czekasz 3 dni.
        9. Pijesz lub dodajesz do kawy

        Comment

        • korbicz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 170

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Ot co!
          nie wiedziałem, że w kołysce mam się wysilać.
          (...)
          Na koniec chciałem podziękować tym stukilkowarkowcom bez których odpowiedzi, częstokroć nerwowych i złośliwych, wielu szczypiorów nie ruszyłoby z miejsca... Dylkowski, Dylkowskim a życie ups.. zacieranie zacieraniem.
          Pewnie, że w "kołysce" trzeba się wysilać. Inaczej nigdy z niej nie wyjdziesz...
          A skoro tak się naczytałeś to byś się się chociaż podzielił tą wiedzą i w skrócie napisał jak Dylkowski wypowiada się w temacie karmelizacji brzeczki.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
            Pewnie, że w "kołysce" trzeba się wysilać. Inaczej nigdy z niej nie wyjdziesz...
            A skoro tak się naczytałeś to byś się się chociaż podzielił tą wiedzą i w skrócie napisał jak Dylkowski wypowiada się w temacie karmelizacji brzeczki.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #36
              Przepraszam, ale zostałem wychowany na słowie pisanym, a nie na piśmie obrazkowym (za mojej młodości były tylko takie komiksy jak "Kapitan Żbik" i "Kapitan Kloss" - bardzo trudno dostępne). Nie bardzo rozumiem, co oznacza ten siny pysk z wybałuszonymi gałami na pytanie o opis karmelizacji u Dylkowskiego?

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #37
                Po prostu nie zamierzam iść na wymianę ciosów z korbiczem, którego post wydał mi się zaczepny żeby nie napisać nieco ordynarny.
                Zwłaszcza, że moje poprzednie wpisy (również ten który został prze niego cytowany) były zamieszczone przed wydzieleniem wątku i w takim kontekście należało je odczytywać.
                O przeczytaniu Dylkowskiego pisałem zaś w kontekście zarzutu korbicza, że się nie wysiliłem. Ale jestem żółtodziób i wszystkiego na raz nie ogarniam dlatego potrzebuję informacji z kołyski - w miarę konkretnych i podanych w przystępnej formie a nie wywodów o karmelizacji brzeczki, które to informacje przydadzą mi się wówczas kiedy będę już daleko za kołyską.
                I dlatego też wsadziłem w odpowiedzi fioletowa mordę, w nadziei, ze pismo obrazkowe pomoże

                PS: i tutaj powinien być szeroki, nieco szelmowski uśmiech

                Comment

                • korbicz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 170

                  #38
                  Jeśli mam być ordynarny wskutek stwierdzenia, że nawet ci się nie chce użyć google przed napisaniem posta to niech będzie. Jestem ordynarny.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez korbicz; 2009-12-13, 21:17.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli mam być ordynarny wskutek stwierdzenia, że nawet ci się nie chce użyć google przed napisaniem posta to niech będzie. Jestem ordynarny.
                    Powtarzam
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zwłaszcza, że moje poprzednie wpisy (również ten który został prze niego cytowany) były zamieszczone przed wydzieleniem wątku i w takim kontekście należało je odczytywać.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #40
                      Panowie Seniorzy!
                      Pax vobiscum! Lepiej nawzajem się coś od siebie dowiedzieć, niż wytykać sobie nietakty. Piszę to, bo sam się czuję trochę winny zaogniając dyskusję o karmelizacji w nieodpowiednim wątku. Tak więc lepiej podajcie sobie wirtualnie dłonie, a nie atakujcie się więcej, bo wydaje mi się, że każdy z Was chciał dobrze, ale dyskusja się źle potoczyła.
                      Panowie piję właśnie koźlaczka Grand Championa i Wasze

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #41
                        Przepraszam i

                        Comment

                        • korbicz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.06
                          • 170

                          #42
                          W żadnym momencie nie miałem złych intencji. Jeśli jednak mogła moja pisanina tak zostać odebrana to przepraszam i pozdrawiam. Wasze

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Kurczę Wogosz - Ty jakiś magik jesteś - powinieneś do Iraku pojechać

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #44
                              Nie przesadzaj Seta.
                              Od początku wyczuwałem że Korbicz i Leona to faceci na poziomie. To wyciągnięcie do siebie dłoni to tylko ich zasługa - gdyby tego nie chcieli, nigdy by tego nie zrobili. Tak naprawdę coraz mniej ludzi stać na słowo "przepraszam" i dlatego chylę czoła przed nimi.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Podtrzymuję - wojna w Iraku trwa tylko z powodu Twojego lenistwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X