Wspólny browar rzemieślniczy
Collapse
X
-
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Miałbym kilka pytań.
1. Wymagasz by grupa forumowiczów rozważyła inwestycję ciężko zarobionych pieniędzy, ale nie przedstawiłeś nawet podstawowego planu. Jaki jest w takim razie wstępny plan założenia browaru?
2. Jeśli zarząd miałby podjąć decyzję typu: zamykamy firmę bądź sprzedajemy popularne zwykłe piwo. Co według ciebie powinni zrobić? Narazić na straty setki osób, czy trzymać się ideologii.
3. Ok ja wkładam 10tyś złotych. Optymistycznie potrzeba nam coś koło 1mln. Ile ty wkładasz w biznes?
4. Ile osób chciałoby kupować takie piwo? Gdzie taki browar miałby sesn funkcjonowania?
Generalnie ciężki temat, chciałbym widzieć taki twór w Polsce. Ale rozsądek mi podpowiada, że to jednak są marzenia senne.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2010-02-11, 02:24."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Miałbym kilka pytań.
1. Wymagasz by grupa forumowiczów rozważyła inwestycję ciężko zarobionych pieniędzy, ale nie przedstawiłeś nawet podstawowego planu. Jaki jest w takim razie wstępny plan założenia browaru?
2. Jeśli zarząd miałby podjąć decyzję typu: zamykamy firmę bądź sprzedajemy popularne zwykłe piwo. Co według ciebie powinni zrobić? Narazić na straty setki osób, czy trzymać się ideologii.
3. Ok ja wkładam 10tyś złotych. Optymistycznie potrzeba nam coś koło 1mln. Ile ty wkładasz w biznes?
4. Ile osób chciałoby kupować takie piwo? Gdzie taki browar miałby sesn funkcjonowania?
Generalnie ciężki temat, chciałbym widzieć taki twór w Polsce. Ale rozsądek mi podpowiada, że to jednak są marzenia senne.On nie ma zamiaru żadnego browaru otwierać, ani nawet wkładać w żaden swoich pieniędzy.
O wiele prościej i z lepszą perspektywą sukcesu jest samemu założyć browar. To oczywiście nie jest takie proste, ale i tak sto razy prostsze niż to co proponuje xaban.Comment
-
Koledzy wyluzujcie/my przecież xaban tylko rzucił pomysł, bo... warto rozmawiać.On nie ma zamiaru żadnego browaru otwierać, ani nawet wkładać w żaden swoich pieniędzy.
O wiele prościej i z lepszą perspektywą sukcesu jest samemu założyć browar. To oczywiście nie jest takie proste, ale i tak sto razy prostsze niż to co proponuje xaban.
To prawda, to tylko pomysł.
Ale twierdzenie, że nie mam zamiaru wkładać żadnych pieniędzy jest przedwczesne.
Podsumowując:
Skupmy się proszę na omawianiu samego pomysłu albo zamknijmy wątek.
Niech jacery i Makarony przestaną traktować mnie jak kogoś, kto próbuje coś Wam sprzedać.
Peace.Comment
-
Nawiązując do kwestii, którą poruszyłeś, czyli w miarę dużego browaru. Wynika z tego, że tak dużą produkcję trzeba będzie sprzedać gdzieś dalej. W tym przypadku przypomina mi się historia Barkasa. Przeglądnij sobie te parę wątków.
Jak dla mnie szansę powodzenia ma tylko malutki browar mogący po kilku latach akumulacji zacząć zarabiać. No ale może masz na myśli jakiś inny przykład (w Polsce) działającego browaru warzącego dużo i na poziomie?Comment
-
Moim zdaniem właśnie nie ma o czym gadać. To jest od początku do końca problem akademicki, nie do zrealizowania w Polsce.
Comment
-
Kopyr, dziękuję Ci bardzo za wsparcie.
To prawda, to tylko pomysł.
Ale twierdzenie, że nie mam zamiaru wkładać żadnych pieniędzy jest przedwczesne.
Podsumowując:
Skupmy się proszę na omawianiu samego pomysłu albo zamknijmy wątek.
Niech jacery i Makarony przestaną traktować mnie jak kogoś, kto próbuje coś Wam sprzedać.
Peace.
Łatwiej byłoby zrobić coś takiego by w istniejącym browarze zamówić dedykowane piwo i sprzedawać je pod własną marką.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2010-02-11, 12:15."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Zastanawiam się, czy nie prościej byłoby taką inicjatywę rozwijać chociażby w Czechach. Nie znam przepisów jakie tam obowiązują ale obawiam się że te nasze są wyjątkowo zniechęcające w porównaniu z tymi w sąsiednich krajach.Comment
-
Też mi to przeszło przez myśl.Comment
-
Pamiętaj, że najpierw musisz recepturę i terminarz procesów uzgodnić z urzędnikami celno-skarbowymi, żeby wiedzieli kiedy mogą przyjść na kontrolę czy ich nie wałujesz na akcyzie. Zapomnij o tym, że w takim browarze warzysz co chcesz i kiedy chcesz.
....Comment
-
To był trochę skrót myślowy. Oczywiście że UC nie musi uczestniczyć w procesach ale musi wiedzieć na kiedy one są planowane. Mam akurat porównanie do sytuacji we Włoszech gdzie mój znajomy piwowar-rzemieślnik był mocno zdziwiony tak daleko posuniętymi utrudnieniami w tym biznesie w Polsce. On może wstać rano i uwarzyć piwo, które akurat mu się przyśniło u nas wygląda to trochę inaczej...Comment
-
Dokładnie tak. W praktyce wygląda to jak kony pisze, ale jeśli wszystko zgłosisz, to nikt Ci nie zabroni co tydzień nowej receptury wymyślać. Tylko dużo roboty.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment