Za chwilę zabieram się za kolejną warkę. Bardzo podobną do poprzedniej z tym, że sypnę ciut więcej chmielu i zmieniam drożdże na Wyeast 2000 Budvar Lager. Moja pierwsza warka z płynnymi drożdżami ![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Przy okazji mam pytanie odnośnie mierzenia pH zacieru: KIEDY? Kupiłem sobie paski i nie bardzo się orientuję. Napisane jest, że gdy pH jest nieodpowiednie trzeba sypnąć zakwaszającego. Tylko kiedy to mierzyć? Od razu po wsypaniu słodu do wody? Poczekać 10-20min? Jak już zaliczę próbę jodową to chyba będzie za późno? Z góry dziękuję za podpowiedź.
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Przy okazji mam pytanie odnośnie mierzenia pH zacieru: KIEDY? Kupiłem sobie paski i nie bardzo się orientuję. Napisane jest, że gdy pH jest nieodpowiednie trzeba sypnąć zakwaszającego. Tylko kiedy to mierzyć? Od razu po wsypaniu słodu do wody? Poczekać 10-20min? Jak już zaliczę próbę jodową to chyba będzie za późno? Z góry dziękuję za podpowiedź.
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Comment