Kiedy mierzy się pH zacieru?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qbric
    Porucznik Browarny Tester
    • 2001.04
    • 427

    #1

    Kiedy mierzy się pH zacieru?

    Za chwilę zabieram się za kolejną warkę. Bardzo podobną do poprzedniej z tym, że sypnę ciut więcej chmielu i zmieniam drożdże na Wyeast 2000 Budvar Lager. Moja pierwsza warka z płynnymi drożdżami

    Przy okazji mam pytanie odnośnie mierzenia pH zacieru: KIEDY? Kupiłem sobie paski i nie bardzo się orientuję. Napisane jest, że gdy pH jest nieodpowiednie trzeba sypnąć zakwaszającego. Tylko kiedy to mierzyć? Od razu po wsypaniu słodu do wody? Poczekać 10-20min? Jak już zaliczę próbę jodową to chyba będzie za późno? Z góry dziękuję za podpowiedź.

    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-02-27, 14:59.
    Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!
  • jaozyrys
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 154

    #2
    po wsypaniu słodu do wody i wymieszaniu. pH jest ważne dla enzymów więc po próbie jodowej to już "po ptakach"

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Nie do końca. Zależy od piwa. Jeżeli chcemy "mocne banany" w weizenie, to obniżamy pH dopiero po przerwie ferulikowej.

      Comment

      • Qbric
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.04
        • 427

        #4
        Dziękuję za odpowiedź. Zmierzyłem po ok 5min od wsypania i wymieszania. Pasek pokazał jakieś 5.7, a po wyschnięciu pokazuje nawet 5.2. Rozumiem, że powinienem raczej trzymać się tego co zobaczę "od razu" na pasku (5.7) a nie tego co będzie wskazywał po wyschnięciu?
        Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          pH mierzymy w temp. 20 st. i pasek trzymamy w brzeczce przynajmniej minutę. Odczyt oczywiście na "mokro".

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Mierzysz pH po ~10 minutach od sporządzeniu zacieru: musisz dać czas na reakcję fityny z jonami wapnia i magnezu, w wyniku której środowisko ulegnie zakwaszeniu.

            Bierzesz próbkę ciekłej części zacieru (choćby 1 ml) na zewnątrz kadzi zaciernej, np na spodek i po schłodzeniu do t.p. zanurzasz w niej pasek. Paska nie nurzasz więc w zacierze, bo to zbędna okazja wprowadzenia do zacieru wskaźników alkacymetrycznych.

            Paska nie musisz, a nawet nie powinieneś, trzymać w cieczy minutę, natomiast dokonujesz oceny barwy po upływie takiego czasu.

            P.S. Od warunków przerwy ferulikowej w pierwszym rzędzie zależy "goździk", a nie "banan" w pszenicznym! Jeżeli chcesz mocnych bananów, to prowadzisz fermentację we względnie wysokiej temperaturze.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              Od warunków przerwy ferulikowej w pierwszym rzędzie zależy "goździk", a nie "banan" w pszenicznym!
              Wiedziałem że gdzieś dzwoni, ale nie wiedziałem w którym kościele.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wogosz
              pH mierzymy w temp. 20 st. i pasek trzymamy w brzeczce przynajmniej minutę
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czes
              Bierzesz próbkę ciekłej części zacieru (choćby 1 ml) na zewnątrz kadzi zaciernej, np na spodek i po schłodzeniu do t.p. zanurzasz w niej pasek. Paska nie nurzasz więc w zacierze...
              To właśnie miałem na myśli - trudno przecież schładzać kilkanaście litrów zacieru do temp. pokojowej aby tylko wykonać pomiar. Ja dodatkowo przepuszczam te kilkanaście kropli zacieru przez gęste sitko, aby kleik skrobiowy nie osadzał się na pasku i nie wpływał na odczyt barwy.

              Comment

              • Qbric
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.04
                • 427

                #8
                Kurcze, dzięki chłopaki za świetne wytłumaczenie. Ja oczywiście wszystko zrobiłem źle
                Nie "cackając się" włożyłem, po 5min., cały pasek za zacieru, potrzymałem 3s. (jak w instrukcji) i od razu zrobiłem odczyt
                Ostatnia zmiana dokonana przez Qbric; 2010-03-01, 13:16.
                Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric
                  Nie "cackając się" włożyłem, po 5min., cały pasek za zacieru, potrzymałem 3s. (jak w instrukcji) i od razu zrobiłem odczyt
                  Taki jest opis producenta. Trochę mnie też dlatego zadziwił opis Czesa i Wogosza
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • slipa
                    Standardy - od kiedy do kiedy
                    slipa
                    Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                    I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                    2024-05-07, 09:54
                  • darekd
                    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                    darekd
                    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                    ...
                    2023-02-07, 23:16
                  • m2200
                    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                    m2200
                    Witam,

                    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                    2019-05-16, 17:06
                  • pebejot
                    Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                    pebejot
                    Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                    Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                    Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                    2023-06-03, 10:32
                  • Pancernik
                    Nowa Wieś Legnicka, Nowa Wieś Legnicka 55B, Jaworzyński Browar Rzemieślniczy "Jauer"
                    Pancernik
                    Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich ) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
                    2024-06-03, 11:48
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...