Zapach - sposób na znalezienie infekcji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #1

    Zapach - sposób na znalezienie infekcji

    Jakiś czas temu trafiłem na opracowanie, w którym sklasyfikowane były różne aromaty z przypisanymi im infekcjami bakteryjnymi i/lub grzybiczymi. Niestety nie zapisałem tego pliku.
    Może ktoś wie o czym piszę i ma?

    Natchnęło mnie na zapytanie bo w gęstwie sprzed ponad 1,5 miesiąca wyczułem lekki smrodek kiszonej kapusty identyczny jak w jakiejś butelce alta #5 i ciekawi mnie co za łobuz za to odpowiada.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Chodzi o to: http://www.jkudla.com/s/aromat.html#si

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      To nie dokładnie to ale również ciekawe

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Gniezno, Chrobrego 43/1, Coffee Rum
        ART
        Poszukiwanie i znalezienie baru z jakimkolwiek sensownym piwem w Gnieźnie to nie lada wyzwanie np. Gdy w Dobrym browarze nie ma miejsc.

        Przypadkiem na uliczce biegnącej od rynku taka zdaje się dość nowa klubkawiarnia się nam przytrafiła o nazwie Coffee Rum.

        Kawiarnia-bistro,...
        2024-03-10, 13:01
      • e-prezes
        Fattoria di Felsina, White IGA
        e-prezes
        Przedstawiciel włoskiego specjału grape ale z... no właśnie... Na kranie było Birrificio PLB cokolwiek to znaczy, ale w necie odnalazłem toskańskie gospodarstwo winiarskie di Felsina, który to robi. Adres: via del Chianti, 101 - Castelnuovo Berardenga (SI).

        6,5% alk. Nie wiem jak...
        2023-02-13, 12:01
      • darekd
        Piwoteka, Hrabina Kosel
        darekd
        Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock

        Ekstrakt 20%
        Alk. 8,5

        Najpierw trend był taki, że portery poniżej 20% ekstr. to prawie obciach, teraz z robi się podobnie.
        Nie wiem czemu, bo to piwo ma być jednak pijalne, a ten ekstrakt wpływa na cenę...
        2023-01-21, 00:51
      • xanateros153
        Ryzyko infekcji przy ponownym wykorzystaniu drożdzy
        xanateros153
        Cześć!

        Z waszą pomocą uwarzyłem pierwszą warkę, liczę na pomoc przy trzeciej!
        Moją drugą warką jest słodowana angielska IPA, którą uwarzyłem w zeszły weekend. W ten weekend chciałbym zlać ją na cichą (fermentacja wystartowała bardzo szybko, bardzo szybko też...
        2016-06-02, 21:14
      • RomaNzRumunii
        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
        2021-01-25, 20:25
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...