To mój pierwszy post na tym forum. Witam szanownych użytkowników.
W bieżącym sezonie jesienno-zimowym postanowiłem nawarzyć większą ilość lagera na nadchodzące lato. 11 udanych warek z października'10 zaowocowało 250 litrami przyzwoitego piwka i zdawało się zabezpieczać moje potrzeby w tej materii. Życie brutalnie zweryfikowało powyższe. Nie doceniłem potencjału przyjaciół, znajomych itd. W efekcie pod koniec lutego ostały się w piwnicy nędzne trzy transportery . Kupiłem ponownie 60kg słodów i resztę surowców i zacząłem odtwarzać nadwątlone zapasy.
Tyle tytułem przydługiego wstępu trochę nie na temat (niech mi Moderator wybaczy. Poprawię się)
Chciałbym uzyskać trwalszą, gęstszą pianę w swoich lagerach dodając przed refermentacją brzeczkę ze słodu pszenicznego w miejsce rezerwy z warzenia. Używam płynnych drożdży "Wyeast 2124 Bohemian Lager". Do tej pory dodawałem 2l rezerwy ok 15 Blg na 24 l piwa i nagazowanie było OK. Mam następujące pytania:
1. Czy w/w drożdże przyswoją słód pszeniczny tak samo jak jęczmienny ?
2. Czy wpłynie to w znaczący sposób na smak, trwałość i klarowność produktu końcowego ?
3. Czy to ma sens ?. (Piana na piwie pszenicznym jest imponująca - stąd moje rozterki)
Może ktoś już tego próbował?. Pozdrowienia
W bieżącym sezonie jesienno-zimowym postanowiłem nawarzyć większą ilość lagera na nadchodzące lato. 11 udanych warek z października'10 zaowocowało 250 litrami przyzwoitego piwka i zdawało się zabezpieczać moje potrzeby w tej materii. Życie brutalnie zweryfikowało powyższe. Nie doceniłem potencjału przyjaciół, znajomych itd. W efekcie pod koniec lutego ostały się w piwnicy nędzne trzy transportery . Kupiłem ponownie 60kg słodów i resztę surowców i zacząłem odtwarzać nadwątlone zapasy.
Tyle tytułem przydługiego wstępu trochę nie na temat (niech mi Moderator wybaczy. Poprawię się)
Chciałbym uzyskać trwalszą, gęstszą pianę w swoich lagerach dodając przed refermentacją brzeczkę ze słodu pszenicznego w miejsce rezerwy z warzenia. Używam płynnych drożdży "Wyeast 2124 Bohemian Lager". Do tej pory dodawałem 2l rezerwy ok 15 Blg na 24 l piwa i nagazowanie było OK. Mam następujące pytania:
1. Czy w/w drożdże przyswoją słód pszeniczny tak samo jak jęczmienny ?
2. Czy wpłynie to w znaczący sposób na smak, trwałość i klarowność produktu końcowego ?
3. Czy to ma sens ?. (Piana na piwie pszenicznym jest imponująca - stąd moje rozterki)
Może ktoś już tego próbował?. Pozdrowienia
Comment