Refermentacja lagera brzeczką z pszenicy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 6

    Refermentacja lagera brzeczką z pszenicy

    To mój pierwszy post na tym forum. Witam szanownych użytkowników.
    W bieżącym sezonie jesienno-zimowym postanowiłem nawarzyć większą ilość lagera na nadchodzące lato. 11 udanych warek z października'10 zaowocowało 250 litrami przyzwoitego piwka i zdawało się zabezpieczać moje potrzeby w tej materii. Życie brutalnie zweryfikowało powyższe. Nie doceniłem potencjału przyjaciół, znajomych itd. W efekcie pod koniec lutego ostały się w piwnicy nędzne trzy transportery . Kupiłem ponownie 60kg słodów i resztę surowców i zacząłem odtwarzać nadwątlone zapasy.
    Tyle tytułem przydługiego wstępu trochę nie na temat (niech mi Moderator wybaczy. Poprawię się)
    Chciałbym uzyskać trwalszą, gęstszą pianę w swoich lagerach dodając przed refermentacją brzeczkę ze słodu pszenicznego w miejsce rezerwy z warzenia. Używam płynnych drożdży "Wyeast 2124 Bohemian Lager". Do tej pory dodawałem 2l rezerwy ok 15 Blg na 24 l piwa i nagazowanie było OK. Mam następujące pytania:

    1. Czy w/w drożdże przyswoją słód pszeniczny tak samo jak jęczmienny ?
    2. Czy wpłynie to w znaczący sposób na smak, trwałość i klarowność produktu końcowego ?
    3. Czy to ma sens ?. (Piana na piwie pszenicznym jest imponująca - stąd moje rozterki)

    Może ktoś już tego próbował?. Pozdrowienia
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Tak.
    2. Nie.
    3. Nie ma znaczenia.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X