Chmiel aromatyczny przeterminowany granulat

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    Chmiel aromatyczny przeterminowany granulat

    Proszę o informacje czy i ile dodać chmielu aromatycznego (przeterminowany w granulacie) na 4 l ekstraktu słodowego. Niestety mam tylko jeden rodzaj chmielu więc nie mam wyjścia.Proszę także o radę co ew. dodać do brzeczki aby piwo dasło sie jakoś wypić bez wstydu.

    pozdr.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    może użyj tylko dla goryczki, żebyś zamiast aromatu nie miał smrodku zjełczałego masełka...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Jesli chmiel juz pachnie znoszonymi skarpetkami to bym go raczej nie uzywal.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Powąchaj, bo jak jest tak, jak chłopaki piszą, to szkoda marnować brzeczkę. Ale jeśli był przechowywany w chłodzie, to może nie być tak źle. Nie napisałeś, z którego to roku chmiel i gdzie go trzymałeś.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #5
          Granulat miał juz 3 lata (taka długa przerwa) i przechowywany był w oryginalnym opakowaniu (torebka foliowa) w piwnicyw temp ok 18st.
          bez dostępu światła. Przetrwał bez problemu i piwo było bardzo dobre. Goście wypili "na poczekaniu" bez reklamacji drożdże też miałem przeterminowane i też zadziałały. Generalnie wszystkie składniki, także słód, były tak samo przeterminowane i piwko sie udało.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            To potwierdza moją tezę, że raban z niską trwałością chmielu, a szczególnie granulatu, jest mocno przesadzony. O ile opakowanie jest szczelne i miejscie gwarantujące brak światła słonecznego, to granulat można wykorzystać po 3 - 5 latach ( a osobiście sądzę, że i dłużej) bez szkody dla piwa. Może sam aromat nieco na tym ucierpi, ale goryczka zdecydowanie nie.

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              To potwierdza moją tezę, że raban z niską trwałością chmielu, a szczególnie granulatu, jest mocno przesadzony. O ile opakowanie jest szczelne i miejscie gwarantujące brak światła słonecznego, to granulat można wykorzystać po 3 - 5 latach ( a osobiście sądzę, że i dłużej) bez szkody dla piwa. Może sam aromat nieco na tym ucierpi, ale goryczka zdecydowanie nie.
              W pełni potwierdzam. Używałem kilkuletniego granulatu i wszystko było ok. Stał sobie zamknięty w ciemnej piwnicy. Jakoś specjalnie nie zwiększałem jego ilości.
              Podobnie drożdże. 3 lata Wyeasty (bavarian lagery) leżały w lodówce. Po tygodniu od zgniecenia saszetki tak napuchły że ta saszetka z płaskiej upodobniła się do walca.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Tak jak wspominałam wcześniej - trzeba się zdać na swój organ węchu. Stary chmiel potrafi nieźle śmierdzieć i zasmrodzić piwo. Nie ma żadnej zasady, że jak trzymany po ciemku w piwnicy, to po latach będzie dobrze pachniał. Raz będzie - a raz nie. To samo ze słodem. Sprawdzać za każdym razem i tyle.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Przetwarzanie...
                X