Drożdze "górne" potrzebne na wczoraj - Gdynia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zaszh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 6

    Drożdze "górne" potrzebne na wczoraj - Gdynia

    Witam.
    Drożdże nie odpaliły więc potrzebuję pilnie jakiś drożdży górnej fermentacji.
    Poratuje ktoś.
    Bibere humanum est, ergo bibamus.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Za poźno już jest, ale w ostateczności można śmiało użyć drożdzy piekarniczych.

    Comment

    • Samael
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 153

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Za poźno już jest, ale w ostateczności można śmiało użyć drożdzy piekarniczych.
      No ty chyba sobie jaja robisz...

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
        No ty chyba sobie jaja robisz...
        Robert NIGDY nie żartuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Przeca bylo to sprawdzane doświadczalnie, na pewnej uczelni... Wyniki były jednoznaczne, że jak najbardziej, da się, a piwo na tych drożdzach według opini studentek wyszło lepsze niz na piwowarskich. I weż tu Anteks zażartuj sobie...

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Znalazłem to doświadczenie
            Najnowsze badania dotyczące fermentacji brzeczki piwnej za pomocą drożdży pochodzących z przemysłu piekarskiego,gorzelniczego,winiarskiego i piwowarskiego.


            Poniżej wybrane "momenty":

            "Zaskakują natomiast drożdże piekarskie, które dzięki wysokiej produkcji alkoholi wyższych nadały napojowi ciekawy karmelowy aromat (reakcje Maillarda), nie zauważalnych w innych piwach. "

            "Ja miałem przyjemność próbować tych piw, i powiem, że dobre było też z drożdżami piekarskimi. Był obecny aromat lekko karmelowy. Jest to doświadczenie, które każdy może zrobić w domu. Problem może być jedynie tylko z drożdżami gorzelniczymi, z resztą nie powinno być problemu "

            "Dokładnie tak jak wykazała analiza konsumencka,kobiety bardziej skłaniały się w stronę piwa fermentowanego drożdżami piekarskimi,chyba ze względu na niższą goryczkę i właśnie ten aromat."

            Comment

            Przetwarzanie...
            X