Przeca bylo to sprawdzane doświadczalnie, na pewnej uczelni... Wyniki były jednoznaczne, że jak najbardziej, da się, a piwo na tych drożdzach według opini studentek wyszło lepsze niz na piwowarskich. I weż tu Anteks zażartuj sobie...
Najnowsze badania dotyczące fermentacji brzeczki piwnej za pomocą drożdży pochodzących z przemysłu piekarskiego,gorzelniczego,winiarskiego i piwowarskiego.
Poniżej wybrane "momenty":
"Zaskakują natomiast drożdże piekarskie, które dzięki wysokiej produkcji alkoholi wyższych nadały napojowi ciekawy karmelowy aromat (reakcje Maillarda), nie zauważalnych w innych piwach. "
"Ja miałem przyjemność próbować tych piw, i powiem, że dobre było też z drożdżami piekarskimi. Był obecny aromat lekko karmelowy. Jest to doświadczenie, które każdy może zrobić w domu. Problem może być jedynie tylko z drożdżami gorzelniczymi, z resztą nie powinno być problemu "
"Dokładnie tak jak wykazała analiza konsumencka,kobiety bardziej skłaniały się w stronę piwa fermentowanego drożdżami piekarskimi,chyba ze względu na niższą goryczkę i właśnie ten aromat."
Comment