Moje pytanie dotyczy bardziej praktyki amatorskiej.
I niestety nie padła na nie odpowiedź. Jeśli ktoś uważa że warząc 16 litrów brzeczki 15 BLG nie dostanę "najlepszego piwa", które bym dostał warząc 20 l brzeczki 12 BLG to ja chcę wiedzieć dlaczego.
Ja stosuję taką technikę po pierwsze dlatego że jest jedyną dostępną w moim warunkach, bo drugie dlatego że dotąd nie padły żadne argumenty przeciw, oprócz mitycznego jakiegoś strachu. Literatura którą znam, nie wspomina też o żadnych przeciwwskazaniach, oprócz tego że powinienem spoglądać na tabelkę wydajności chemielenia, i albo przedłużać odpowiednio czas, albo zwiększyć ilość chmielu. W praktyce wychodzi z tej tabelki że trzeba po prostu przy tym samym czasie dodać 20% chmielu więcej, albo przedłużyć warzenie z 60 do 90 minut.
To drugie to akurat nie jest oszczędność, bo trzeba zużyć więcej energii elektrycznej.
I niestety nie padła na nie odpowiedź. Jeśli ktoś uważa że warząc 16 litrów brzeczki 15 BLG nie dostanę "najlepszego piwa", które bym dostał warząc 20 l brzeczki 12 BLG to ja chcę wiedzieć dlaczego.
Ja stosuję taką technikę po pierwsze dlatego że jest jedyną dostępną w moim warunkach, bo drugie dlatego że dotąd nie padły żadne argumenty przeciw, oprócz mitycznego jakiegoś strachu. Literatura którą znam, nie wspomina też o żadnych przeciwwskazaniach, oprócz tego że powinienem spoglądać na tabelkę wydajności chemielenia, i albo przedłużać odpowiednio czas, albo zwiększyć ilość chmielu. W praktyce wychodzi z tej tabelki że trzeba po prostu przy tym samym czasie dodać 20% chmielu więcej, albo przedłużyć warzenie z 60 do 90 minut.
To drugie to akurat nie jest oszczędność, bo trzeba zużyć więcej energii elektrycznej.
Comment