No i w końcu... Centrum Piwowarstwa ruszyło!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

Bardzo sympatyczny sklepik i - co ważne - przyjazne ceny. Oby tak dalej. Życze powodzenia. Jeszcze nic nie zamówiłem, bo ... na razie wszystko mam, ale na pewno bedę kupował.

Comment

• radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

Sklep

Moim zdaniem wcale nie jest to trudne.
      Na witrynie sklepu mogła by być jakaś niezależna zakładka o tytule np "Sam sobie skomponuj warkę" gdzie użytkownik sam zaznaczał by co i w jakich ilościach chciał by kupić. Zupełnie niezależna od głównej witryny sklepu.
      I absolutnie nie wiązało by się to z wpisywaniem cen słodów w różnych, 100 g ilościach. Program by to po prosu sam wyliczał z wpisanej np dla 1000 g ceny.

W wolnej chwili (15 min) skonstruowałem w OpenOffice Calc arkusz który:
      1. wg podanej wagi co do 1 g wylicza cenę zamówionego towaru.
      2. zlicza i sumuje cenę dla wszystkich towarów.
      3. uwzględnia zadany wcześnie rabat
      4. dolicza koszty transportu
      5. oblicza ile jest jeszcze miejsca w 20 kg (waga paczki przykładowa) paczce
      6. wylicza ostateczną cenę dla klienta

Wszystko wykonane jest w arkuszu kalkulacyjnym Calcu (używam tylko Linuxa) i jest banalnie proste.
      Jestem pewien że każdy informatyk zrobił by to w dowolnej bazie danych.

Jak jesteś Marusia tym zainteresowana, daj znać. Prześlę arkusz na priva.
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• radekam
        • 2006.03
        • 165

A tak w ogóle jak kolega mapajak.
        Na razie wszystko mam, ale jak się skończy - będę kupował.
        Powodzenia.
        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Mapajak, Radek - nie dajecie mi wyboru, muszę Wam teraz życzyć, żeby się Wam szybko produkty do warzenia pokończyły

A tak serio - bardzo będę się cieszyć, jak będziecie się zaopatrywać w naszym sklepie, będziemy dokładali starań, żebyście byli wielce zadowoleni.

Radekam - nie znam się na systemowych sprawach funkcjonowania sklepu i nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, czy Twój pomysł nadaje się do wdrożenia, ale jestem pewna, że Art się temu uważnie przyjrzy - wszystko dla dobra klienta, o ile się da, oczywiście
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
            Moim zdaniem wcale nie jest to trudne.
            Na witrynie sklepu mogła by być jakaś niezależna zakładka o tytule np "Sam sobie skomponuj warkę" gdzie użytkownik sam zaznaczał by co i w jakich ilościach chciał by kupić. Zupełnie niezależna od głównej witryny sklepu.
            .
            i na każdą warke będziesz osobno zamawaial słody ?
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Pewnie jak sklep będzie przyjazny to tak, ale jak nie to zamówi na parę naraz
              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Qbric
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.04
                • 427

[...]
                1. wg podanej wagi co do 1 g wylicza cenę zamówionego towaru.
                Oczywiście, że da się zrobić teoretycznie, tylko w praktyce rozliczanie slodów z taką dokładnością jest dla sklepu niewykonalne. Za dużo zachodu, za bardzo pracochłonne- słowem nieopłacalne, a sklep ma zarabiać. Sprawa wg mnie jest już w sklepie załatwiona prawidłowo. Przy każdym produkcie, tudzież słodzie możesz wpisać ilość sztuk, czyli mnożnik. W ten sposób jesteś w stanie zamówić ile trzeba. Ewentulanie można by zmniejszyć/dodać nowe wagi "paczek" słodów/chmieli.
                A jak już ktoś bardzo by chciał zamówić słód z dokładnością co do 5gr to mógłby zaznaczyć opcję "zamówienie specjalne" a tam miałby pole tekstowe gdzie wszystko by dokładnie wpisał. Taka opcja płatna ekstra 50zł i sam moge przyjechać i mierzyć, odliczać, liczyć ziarenka na takie nietypowe zachcianki

Sklep jednym słowem bardzo mi się podoba. Fajnie by było gdyby wszędzie zdjęcia przy produktach pouzupełniać. Ja jako nowy w temacie lubie sobie popatrzeć na to wszystko
                Acha i pomysł z "turbo-przesyłkami" listownymi np drożdży bardzo ciekawy
                Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

Comment

• radekam
                  • 2006.03
                  • 165

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  No może nie na każdą. Chociaż jak najdzie mnie zrobić coś wydumanego z wydumanych słodów i chmielów to czemu nie?

A tak swoją drogą, to myślę że są ludzie (zwłaszcza początkujący), którzy, z różnych powodów (np. finansowych, czy sporadycznego ważenia) chętniej kupili by np 3,8 kg jakiegoś słodu niż cały 5-kg worek, bądź 8g chmielu niż całą 50 g paczkę.

Nie wiem jak inni, ale ja, kiedy zaczynałem swoją przygodę z piwem, bardzo rygorystycznie podchodziłem do przepisów. I często rezygnowałem z warzenia gdy w przepisie było odrobinkę czegoś, a opakowanie w BA było znacznie większe. Zastanawiałem się wtedy co zrobię z tym co zostanie?

Oczywiście, sprawę w pewnym stopniu rozwiązują gotowe zestawy (też od nich zaczynałem), lecz z natury rzeczy nie są one w stanie zadowolić w pełni wszystkich.

Comment

• radekam
                    • 2006.03
                    • 165

W zasadzie to pewnie Qbric masz rację. Trzeba by pewnie kogoś zatrudnić żeby liczył ziarenka słodu - było by to ekonomicznie bez sensu.
                    Myślę jednak że takie zamówienia zdarzały by się sporadycznie, zwłaszcza jakby ceny do tych specjalnych zamówień były by nieco wyższe.

A zresztą odpuszczam. To były takie moje, prywatne marzenia:

, dlatego marzy mi się aby można było zamawiać słody w niestandardowych opakowaniach.
                    A marzenia jak to marzenia - nie zawsze się spełniają.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

Pomysł takiego konstruktora zestawów był na wokandzie i jako że wypłynął na Forum, to mogę napisać że będzie
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• radekam
                        • 2006.03
                        • 165

Ja też sobie życzę aby słody i chmiele jak najszybciej mi się pokończyły.
                        Ale niestety - czasu brak

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Są już dostępne w sklepie słody do zamawiania w ilościach większych niż 1 kg
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• radekam
                            • 2006.03
                            • 165

Marusia.
                            Uznasz zapewne że jestem złośliwy, ale ja naprawdę chciałbym kupić w workach po 5kg monachijski II i wiedeński.
                            Kombinuję zrobić marcowe z przepisu Weny z piwo.org.
                            A w sklepie akurat te dwa słody są w workach po 1 kg.
                            Na szczęście Tettnanger jest po 100 g.

Chociaż z drugiej strony i tak dobrze że są w sklepie - u konkurencji nie ma - tak że i tak nie mam wyjścia

Comment

• radekam
                              • 2006.03
                              • 165

No. To jedno udało się przecisnąć

Teraz pora na drugie:

Chciałbym newslettera o nowościach, zmianach cen i promocjach co by codziennie nie przeglądać całego sklepu.

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

A nie można wybrać worka 1kg x 5 ? Jeśli w uwagach wpiszesz że koniecznie chcesz mieć to spakowane w jednym worze, to coś da się zrobić
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X