Śrutowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
    Pobieranie słodu z worka nie powoduje jego samosortowania. To nie pryzma lub silos.
    Wydajność nie tylko zależy od śrutowania (choć to najważniejszy czynnik), ale także trochę od zacierania, zawartości ekstraktu w słodzie (a nie jego enzymatyki jak pisze Marusia) i w dużej części od wysładzania (sracz-wężyk jest dobry, ale są lepsze rozwiązania).
    Wydajności otrzymywane przez Marusię są dobre lub bardzo dobre, ale nie nadzwyczajne. Też mam podobne, a czasami nawet lepsze.
    Też kiedys wydawało mi się, że gdy z worka 20 kilogramowego (plus 4kg karmelowych) zrobie dwie takie same warki to nie będzie różnicy. A jednak parokrotnie zdarzyło mi się, że była i to widoczna. Zreszta już w trakcie filtracji widać róznicę. Więc albo trzeba solidnie zamieszać w worku przed pobraniem słodów, albo zrobić tak jak ja robię....

    Gdy przyjdzie paczka ze słodami, wówczas od razu robię dwie warki, obie identyczne, dzień po dniu i to z jednego startera. Na przykładzie ostatniego marcowego gdy zapomniałem zamieszać w worku, pierwsza warka miała 53 litry 12Blg, zadałem ją solidnym starterem i na drugi dzień ładnie zafermentowała, a gdy zrobiłem druga warkę tedy pierwszą rozłałem do dwóch fermentatorów i dopełniłem świeżą brzeczką 12Blg, w obu po równo.
    No i po rozlaniu wyszło 2 razy po 60 litrów gotowego piwa.

    Komuś moze wydawac sie to dziwnym sposobem, ale nie mam nawyku trzymania słodów na zapas, ani też robienia wielu starterów drożdzowych, ani też zwijania całego sprzetu po jednym warzeniu, ani też czekania 6 dni na to aż mi wystartuje fermentacja, jak to sie niektórym zdarza.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-05-14, 11:41.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Jeszcze odnosnie wydajności, nie widziałem różnicy pomiędzy słodami niezaleznie od producenta, sprzedawcy i pory roku.
      Nigdy tez nie zdarzyły sie mi nadzwyczajne wydajności (mam na myśli zacieranie infuzyjne) o jakich czasami czytam na forum. Kiedyś nawet pomyślałem sobie, że aby mi się przytrafiły musiałbym warzyć z kilogramem cukru pod pachą.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
        (...) zawartości ekstraktu w słodzie (a nie jego enzymatyki jak pisze Marusia)
        Dzięki za poprawienie Ciągle to przestawiam, ale teraz mam nadzieję już zapamiętam.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
        Wydajności otrzymywane przez Marusię są dobre lub bardzo dobre, ale nie nadzwyczajne. Też mam podobne, a czasami nawet lepsze.
        Dokładnie, ale ja się bynajmniej nie staram żyłować wydajności. Trzeba wziąć też pod uwagę, że po chmieleniu 1-2 litry lecą do kibla wraz z osadem, którego nie przelewam do słoików w celu odzyskania brzeczki. Jakbym miała podawać łączną objętość uzyskanej brzeczki to faktycznie wyszło by 2-3 litry więcej, ale mnie interesuje to, co finalnie ląduje w butelkach do wypicia Udzielam się w tym temacie tylko dlatego, że Leoxxx postawił niejako zarzuty względem jakości śrutowania w CP, a następnie podał wyliczenia wydajności moich warek niezgodne z faktami. Mój temat o warzeniu to temat prywatny, jakby był to temat CP to oczywiście wydajność warki policzona była by z tymi wszystkimi litrami, których nie chce mi się odzyskiwać, a można i robi tak wielu piwowarów. I wtedy wydajność okazała by się bardzo, bardzo dobra, a nadzwyczajność wydajności lezy już w gestii twórcy warki
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-15, 09:05.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • dadek
          Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
          dadek
          Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
          2023-11-22, 05:14
        • dadek
          Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
          dadek
          Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
          2023-10-22, 20:47
        • yavo
          Armenia, Erewań, 8 Abovyan St, Kilikia Beerhouse
          yavo
          Kolejny lokal w podziemiach , ale bardziej przytulny niż 379, taki a la ormiański zamek. W środku gorąco jak cholera, choć na zewnątrz +11.

          Do wyboru cztery piwa: blanche, classic, unfiltered i dark. Ceny: 700 AMD / 0.33l, 900 / 0.5l. Blanche droższy - odpowiednio 800 i 1000. 3l...
          2023-02-20, 14:16
        • toh11
          wydajność zacierania
          toh11
          kto mi wytłumaczy od jakich czynników może zależeć wydajność zacierania. Wczoraj robiłem AIPE
          4,8 strzegom pale ale
          1 kg monachijski
          0,2 crystal

          Temp Czas
          65 C 40 min
          72 C 30 min
          76 C 10 min

          celowałem w 16 BLG, a na koniec...
          2016-10-02, 07:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...