Czy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
Śrutowanie
Collapse
X
-
W sklepie śrutujemy średnio-mocno na śrutowniku trójwalcowym, który nie niszczy zbytnio łuski. Nasza wydajność jest dobra-bardzodobra warząc z tak samo przygotowanej śruty.
W przypadku szczególnych wymagań co do stopnia śrutowania - można nabyć śrutownikOstatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-05-11, 18:51.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Czy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.Comment
-
Wysłodzone cukry, czyli gdy uzyskałem 13°Blg 21l tz. że mam w 21litrach 2730g cukru. 2730/4000 = 68%
Coś nie tak... bo licząc Twoja metodą przy 12°Blg i 20l wychodzi 60%, a sklep podaje 65%
Znalazłem jednak wzór na forum.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderilość litrów brzeczki * jej Blg *1.05)/(ile kg zasypu)
20 * 12 * 1.05 / 4 = 63%
Drugie (moje) zacieranie było już w normie (sklepowej), ale miałem wrażenie, że słód został ześrutowany grubiej.Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-05-12, 22:04.Comment
-
Ja tam licze sobie po swojemu, najprostszą metodą, metoda jak metoda, ważne by ciągle stosować tą samą. Jak dotąd doświadczenia mam takie, że niezaleznie jaka słodownia, niezależnie z którego sklepu, niezależnie od terminu zakupu, wydajność zawsze oscylowała w granicach 60% +/-1% przy zacieraniu infuzyjnym.
Piszesz, ze drugie zacieranie było w normie, ale czy czasem słody do obu warek nie były z tego samego worka?Comment
-
Słody w CP są śrutowane na bieżąco do każdego zamówienia.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jeśli chodzi o śrutowanie w CP to przykład wydajności możecie sprawdzić w moim temacie o warzeniu - od momentu powstania sklepu mam słód ześrutowany na tym samym śrutowniku, co klienci sklepu, bez żadnych dodatkowych regulacji. Ostatnio wyszło mi 31 l 13,5 blg z zasypu 5 kg słodów w pełni enzymatycznych i 1 kg słodów karmelowych o niskim EBC.Comment
-
Czyli te 71% to jakiś cud... widać, że nawet u doświadczonego piwowara 65% to norma z CP. Tak czy inaczej w przyszłości zakupie śrutownik, bo zawraca się szybko... jak na razie dosyć inwestycji chciałbym wreszcie wypić naważone piwo
kupiłem gotowy zestaw 4kgOstatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-05-13, 16:03.Comment
-
A jak wyliczyłeś z podanego przeze mnie przykładu te 65%? Bo mi nawet przy zaliczeniu 1 kg słodów nie do końca aktywnych enzymatycznie wychodzi 73,57%. Nie mówiąc o tym, że te 31 litrów to jest ilość piwa w butelkach, można spokojnie doliczyć ze 2 litry, które poszły na straty w ciągu przelewania z burzliwej na cichą znad osadu drożdżowego oraz z cichej do butelkowania.Comment
-
A to, że czasem zdarza się niższa wydajność to jest kwestia przeprowadzenia procesu warzenia - warki z identycznym składem, z tej samej partii słodów i tak samo śrutowanych a inna wydajność = ręka piwowara.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-05-13, 21:13.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13Czy cierpi wydajność? Nie wiem. U mnie od prawie zawsze wychodzi ona jako 60%, liczona: wysłodzone cukry/waga słodow, to się chyba nazywa liczyć "po naszemu".
Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.
Wydajność nie tylko zależy od śrutowania (choć to najważniejszy czynnik), ale także trochę od zacierania, zawartości ekstraktu w słodzie (a nie jego enzymatyki jak pisze Marusia) i w dużej części od wysładzania (sracz-wężyk jest dobry, ale są lepsze rozwiązania).
Wydajności otrzymywane przez Marusię są dobre lub bardzo dobre, ale nie nadzwyczajne. Też mam podobne, a czasami nawet lepsze.Comment
-
Jak się opanuje proces i ogarnie surowce, to się i więcej ukręci. Tylko po co? To nie gra w numerki, wydajność ma być przewidywalna i w miarę stała, a nie wysoka.
28l piwa "w butelkach" to wybicie pewnie było ze 31 litrów. To daje wydajność ~78% - policzoną w ten sposób (kilka osób proponowało, żeby zmienić stałą z 260 na 266, podobno jest to bliższe rzeczywistości). Szapoba!Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Kolejny lokal w podziemiach
, ale bardziej przytulny niż 379, taki a la ormiański zamek. W środku gorąco jak cholera, choć na zewnątrz +11.
Do wyboru cztery piwa: blanche, classic, unfiltered i dark. Ceny: 700 AMD / 0.33l, 900 / 0.5l. Blanche droższy - odpowiednio 800 i 1000. 3l...-
Channel: Armenia
-
-
kto mi wytłumaczy od jakich czynników może zależeć wydajność zacierania. Wczoraj robiłem AIPE
4,8 strzegom pale ale
1 kg monachijski
0,2 crystal
Temp Czas
65 C 40 min
72 C 30 min
76 C 10 min
celowałem w 16 BLG, a na koniec...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment