Czy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
Śrutowanie
Collapse
X
-
W sklepie śrutujemy średnio-mocno na śrutowniku trójwalcowym, który nie niszczy zbytnio łuski. Nasza wydajność jest dobra-bardzodobra warząc z tak samo przygotowanej śruty.
W przypadku szczególnych wymagań co do stopnia śrutowania - można nabyć śrutownikLast edited by ART; 2011-05-11, 18:51.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedziCzy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.
Comment
-
-
Wysłodzone cukry, czyli gdy uzyskałem 13°Blg 21l tz. że mam w 21litrach 2730g cukru. 2730/4000 = 68%
Coś nie tak... bo licząc Twoja metodą przy 12°Blg i 20l wychodzi 60%, a sklep podaje 65%
Znalazłem jednak wzór na forum.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderilość litrów brzeczki * jej Blg *1.05)/(ile kg zasypu)
20 * 12 * 1.05 / 4 = 63%
Drugie (moje) zacieranie było już w normie (sklepowej), ale miałem wrażenie, że słód został ześrutowany grubiej.Last edited by LeoxxX; 2011-05-12, 22:04.
Comment
-
-
Ja tam licze sobie po swojemu, najprostszą metodą, metoda jak metoda, ważne by ciągle stosować tą samą. Jak dotąd doświadczenia mam takie, że niezaleznie jaka słodownia, niezależnie z którego sklepu, niezależnie od terminu zakupu, wydajność zawsze oscylowała w granicach 60% +/-1% przy zacieraniu infuzyjnym.
Piszesz, ze drugie zacieranie było w normie, ale czy czasem słody do obu warek nie były z tego samego worka?
Comment
-
-
Słody w CP są śrutowane na bieżąco do każdego zamówienia.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Jeśli chodzi o śrutowanie w CP to przykład wydajności możecie sprawdzić w moim temacie o warzeniu - od momentu powstania sklepu mam słód ześrutowany na tym samym śrutowniku, co klienci sklepu, bez żadnych dodatkowych regulacji. Ostatnio wyszło mi 31 l 13,5 blg z zasypu 5 kg słodów w pełni enzymatycznych i 1 kg słodów karmelowych o niskim EBC.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, trzeba spytać sprzedawcy
Comment
-
-
Czyli te 71% to jakiś cud... widać, że nawet u doświadczonego piwowara 65% to norma z CP. Tak czy inaczej w przyszłości zakupie śrutownik, bo zawraca się szybko... jak na razie dosyć inwestycji chciałbym wreszcie wypić naważone piwo
kupiłem gotowy zestaw 4kgLast edited by LeoxxX; 2011-05-13, 16:03.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedziCzyli te 71% to jakiś cud... widać, że nawet u doświadczonego piwowara 65% to norma z CP.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedziNie nie, z rożnych innych
Były lepsze i gorsze rezultaty.
A to, że czasem zdarza się niższa wydajność to jest kwestia przeprowadzenia procesu warzenia - warki z identycznym składem, z tej samej partii słodów i tak samo śrutowanych a inna wydajność = ręka piwowara.Last edited by Marusia; 2011-05-13, 21:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13Czy cierpi wydajność? Nie wiem. U mnie od prawie zawsze wychodzi ona jako 60%, liczona: wysłodzone cukry/waga słodow, to się chyba nazywa liczyć "po naszemu".
Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.
Wydajność nie tylko zależy od śrutowania (choć to najważniejszy czynnik), ale także trochę od zacierania, zawartości ekstraktu w słodzie (a nie jego enzymatyki jak pisze Marusia) i w dużej części od wysładzania (sracz-wężyk jest dobry, ale są lepsze rozwiązania).
Wydajności otrzymywane przez Marusię są dobre lub bardzo dobre, ale nie nadzwyczajne. Też mam podobne, a czasami nawet lepsze.
Comment
-
-
Jak się opanuje proces i ogarnie surowce, to się i więcej ukręci. Tylko po co? To nie gra w numerki, wydajność ma być przewidywalna i w miarę stała, a nie wysoka.
28l piwa "w butelkach" to wybicie pewnie było ze 31 litrów. To daje wydajność ~78% - policzoną w ten sposób (kilka osób proponowało, żeby zmienić stałą z 260 na 266, podobno jest to bliższe rzeczywistości). Szapoba!
Comment
-
Comment