Śrutowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 224

    Śrutowanie

    Czy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    W sklepie śrutujemy średnio-mocno na śrutowniku trójwalcowym, który nie niszczy zbytnio łuski. Nasza wydajność jest dobra-bardzodobra warząc z tak samo przygotowanej śruty.

    W przypadku szczególnych wymagań co do stopnia śrutowania - można nabyć śrutownik
    Last edited by ART; 2011-05-11, 18:51.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy jest możliwość, by pojawiła się opcja "stopień śrutowania słodu". Można by po prostu wybrać jak drobno zostanie nam ześrutowany słód. Czytałem na forum, że sklep nie śrutuje zbyt mocno by początkujący nie mieli problemów z filtracją. Racja, filtruje się jak by nie było słodu ^^, jednak cierpi na tym wydajność.
      Czy cierpi wydajność? Nie wiem. U mnie od prawie zawsze wychodzi ona jako 60%, liczona: wysłodzone cukry/waga słodow, to się chyba nazywa liczyć "po naszemu".
      Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
      Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #4
        Wysłodzone cukry, czyli gdy uzyskałem 13°Blg 21l tz. że mam w 21litrach 2730g cukru. 2730/4000 = 68%

        Coś nie tak... bo licząc Twoja metodą przy 12°Blg i 20l wychodzi 60%, a sklep podaje 65%

        Znalazłem jednak wzór na forum.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
        ilość litrów brzeczki * jej Blg *1.05)/(ile kg zasypu)
        21 * 13 * 1.05 / 4 = 71,6 %

        20 * 12 * 1.05 / 4 = 63%


        Drugie (moje) zacieranie było już w normie (sklepowej), ale miałem wrażenie, że słód został ześrutowany grubiej.
        Last edited by LeoxxX; 2011-05-12, 22:04.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Ja tam licze sobie po swojemu, najprostszą metodą, metoda jak metoda, ważne by ciągle stosować tą samą. Jak dotąd doświadczenia mam takie, że niezaleznie jaka słodownia, niezależnie z którego sklepu, niezależnie od terminu zakupu, wydajność zawsze oscylowała w granicach 60% +/-1% przy zacieraniu infuzyjnym.


          Piszesz, ze drugie zacieranie było w normie, ale czy czasem słody do obu warek nie były z tego samego worka?

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #6
            Nie wiem, trzeba spytać sprzedawcy

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23926

              #7
              Słody w CP są śrutowane na bieżąco do każdego zamówienia.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Jeśli chodzi o śrutowanie w CP to przykład wydajności możecie sprawdzić w moim temacie o warzeniu - od momentu powstania sklepu mam słód ześrutowany na tym samym śrutowniku, co klienci sklepu, bez żadnych dodatkowych regulacji. Ostatnio wyszło mi 31 l 13,5 blg z zasypu 5 kg słodów w pełni enzymatycznych i 1 kg słodów karmelowych o niskim EBC.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie wiem, trzeba spytać sprzedawcy
                  Pytam, czy kupiłeś słodów podstawowych worek 20 kilogramowy i z niego zrobisz parę warek, czy też kupiłeś je jako pakowane po 5kg?

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 224

                    #10
                    Czyli te 71% to jakiś cud... widać, że nawet u doświadczonego piwowara 65% to norma z CP. Tak czy inaczej w przyszłości zakupie śrutownik, bo zawraca się szybko... jak na razie dosyć inwestycji chciałbym wreszcie wypić naważone piwo


                    kupiłem gotowy zestaw 4kg
                    Last edited by LeoxxX; 2011-05-13, 16:03.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czyli te 71% to jakiś cud... widać, że nawet u doświadczonego piwowara 65% to norma z CP.
                      A jak wyliczyłeś z podanego przeze mnie przykładu te 65%? Bo mi nawet przy zaliczeniu 1 kg słodów nie do końca aktywnych enzymatycznie wychodzi 73,57%. Nie mówiąc o tym, że te 31 litrów to jest ilość piwa w butelkach, można spokojnie doliczyć ze 2 litry, które poszły na straty w ciągu przelewania z burzliwej na cichą znad osadu drożdżowego oraz z cichej do butelkowania.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

                        #12
                        Nie nie, z rożnych innych
                        Były lepsze i gorsze rezultaty.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie nie, z rożnych innych
                          Były lepsze i gorsze rezultaty.
                          Mój przeciętny wynik to 28 l (piwa 12 blg, w butelkach, już po odliczeniu osadów) z 5 kg słodu, z czego 4,5 kg to słód w pełni aktywny enzymatycznie. I tu też mi wychodzi wynik ponad 70%, nawet, jeśli te 0,5 kg zaliczymy jako w pełni aktywny enzymatycznie. Zatem chyba liczysz wg jakiegoś innego wzoru?

                          A to, że czasem zdarza się niższa wydajność to jest kwestia przeprowadzenia procesu warzenia - warki z identycznym składem, z tej samej partii słodów i tak samo śrutowanych a inna wydajność = ręka piwowara.
                          Last edited by Marusia; 2011-05-13, 21:13.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Czy cierpi wydajność? Nie wiem. U mnie od prawie zawsze wychodzi ona jako 60%, liczona: wysłodzone cukry/waga słodow, to się chyba nazywa liczyć "po naszemu".
                            Obywatel piwowar może mieć duże wachnięcia wydajnościowe, gdy zakupi sobie, dajmy na to, 20kg worek slodów podstawowych i zużyje go na 2, 3 ub 4 razy.
                            Wachnięcia wynikają z tego, że frakcje drobniejsze maja tendencję do przesuwania się bliżej dna, a frakcje grubsze ku górze.
                            Pobieranie słodu z worka nie powoduje jego samosortowania. To nie pryzma lub silos.
                            Wydajność nie tylko zależy od śrutowania (choć to najważniejszy czynnik), ale także trochę od zacierania, zawartości ekstraktu w słodzie (a nie jego enzymatyki jak pisze Marusia) i w dużej części od wysładzania (sracz-wężyk jest dobry, ale są lepsze rozwiązania).
                            Wydajności otrzymywane przez Marusię są dobre lub bardzo dobre, ale nie nadzwyczajne. Też mam podobne, a czasami nawet lepsze.

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Jak się opanuje proces i ogarnie surowce, to się i więcej ukręci. Tylko po co? To nie gra w numerki, wydajność ma być przewidywalna i w miarę stała, a nie wysoka.

                              28l piwa "w butelkach" to wybicie pewnie było ze 31 litrów. To daje wydajność ~78% - policzoną w ten sposób (kilka osób proponowało, żeby zmienić stałą z 260 na 266, podobno jest to bliższe rzeczywistości). Szapoba!
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X