Czego nie ma w sklepie a Tobie jest potrzebne...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mflasinski
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.12
    • 35

    #16
    Dwie rzeczy:

    - Śrutownik
    - Chłodnica zanurzeniowa

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Jeśliby sklep zdecydował się na sprzedaż i produkcję chłodnic, to proponuję takowe robić z nierdzewnej rury karbowanej, zawiniętej na stelażu w kształcie walca, wykonanym z nierdzewnych prętów fi4mm, zaś po nawinięciu rury przewiązanie ją do stelaża nierdzewnym drutem fi1mm by zachowała ona stabilny kształt. Zarobienie końcówek pod przyłącza kranowe jest również proste.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #18
        Dla chętnych, pojawiły się śrutowniki.
        Pewnie na chwilkę, patrząc na zainteresowanie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • slotish
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 9

          #19
          Chętnie bym zobaczył w ofercie sklepu pożywkę piwowarską WYEAST.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slotish Wyświetlenie odpowiedzi
            Chętnie bym zobaczył w ofercie sklepu pożywkę piwowarską WYEAST.
            Albo inną, np. Lallemanda.

            Whether you are a startup, a global leader in beer production or anywhere in between, we have something for you. At Lallemand Brewing, we brew with you.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #21
              No fakt, skoro mogą być w ofercie przerobione filtratory z oplotu, to i chłodnica być by mogła. Sam byłbym zainteresowany.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Słód jasny 6-rzędowy. Rzadko potrzebny, ale jak potrzebny, to niczym się go nie da zastąpić.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Dagna
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.09
                  • 31

                  #23
                  Mogły by się pojawić drożdże zymoferm, które są co prawda w ofercie, ale nie dostępne

                  Comment

                  • slotish
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.06
                    • 9

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    Słód jasny 6-rzędowy. Rzadko potrzebny, ale jak potrzebny, to niczym się go nie da zastąpić.
                    Dołączam się do prośby o ten słód. Choc to podobno nic specjalnego to z ciekawości bym spróbował.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #25
                      Słód jasny litovelski, bo są tylko monachijski i pszeniczny.
                      Last edited by Pendragon; 2012-02-28, 21:08.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Litovel to słodownia Soufflet, a pilzneński z Souffleta poznańskiego mamy cały czas w ofercie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          A to nie wiedziałem. W takim razie wskazane jest ujednolicenie nazw.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • Hedin
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.02
                            • 370

                            #28
                            Zymofermy niestety długo niedostępne, choć z tego co wiem, to już dawno zostały przez sklep zamówione. Mam nadzieję, że do 2 tygodni się pojawią, ja poluję na te do Alta.
                            Na moją prośbę w ofercie sklepu pojawił się chmiel Hersbrucker i Spalt, za co wielki + dla Arta, pojawił się też Tetnanger, którego też będę zamawiać.

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zgoda
                              Słód jasny 6-rzędowy. Rzadko potrzebny, ale jak potrzebny, to niczym się go nie da zastąpić.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slotish
                              Dołączam się do prośby o ten słód. Choc to podobno nic specjalnego to z ciekawości bym spróbował.
                              Proszę mi powiedzieć, co takiego specjalnego lub nadzwyczajnego jest w słodzie z jęczmienia 6-rzędowego, że nie da się go niczym zastąpić? Do czego jest potrzebny i dlaczego rzadko?

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                                Proszę mi powiedzieć, co takiego specjalnego lub nadzwyczajnego jest w słodzie z jęczmienia 6-rzędowego, że nie da się go niczym zastąpić? Do czego jest potrzebny i dlaczego rzadko?
                                Był tradycyjnie używany w W. Brytanii od końca XIXw. praktycznie do końca lat 50-tych. Jego użycie wynikało z niskiej siły diastatycznej ówczesnego słodu pale, niskiej zawartości azotu rozpuszczalnego i używania nawet do 25% dodatków niesłodowanych w postaci kukurydzy, niesłodowanej pszenicy oraz dodatkowo zmniejszania ilości azotu i mikroelementów w brzeczce przez dodatek cukru inwertowanego, do 20% nawet. Potem przestał być potrzebny, ponieważ do uprawy weszły nowocześniejsze odmiany jęczmienia.

                                Jak ktoś chce robić piwo wg tradycyjnych receptur z początku XXw., to potrzebuje, choć obecnie nie po to, by dostarczyć enzymów, a zachować zgodność z danymi historycznymi. Wedle opisu, w tych piwach wnosi posmaki ziarniste i "łuskowate" (huskiness). Wg mnie dodaje nieco "ordynarnego" charakteru, ale nie jestem pewien czy w piwie które piłem pochodziło to właśnie ze słodu 6-rzędowego.

                                Mało widziałem współczesnych receptur, które wymagałyby słodu 6-rzędowego.
                                Last edited by zgoda; 2012-03-01, 10:45.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X