Jeśliby sklep zdecydował się na sprzedaż i produkcję chłodnic, to proponuję takowe robić z nierdzewnej rury karbowanej, zawiniętej na stelażu w kształcie walca, wykonanym z nierdzewnych prętów fi4mm, zaś po nawinięciu rury przewiązanie ją do stelaża nierdzewnym drutem fi1mm by zachowała ona stabilny kształt. Zarobienie końcówek pod przyłącza kranowe jest również proste.
Whether you are a startup, a global leader in beer production or anywhere in between, we have something for you. At Lallemand Brewing, we brew with you.
Zymofermy niestety długo niedostępne, choć z tego co wiem, to już dawno zostały przez sklep zamówione. Mam nadzieję, że do 2 tygodni się pojawią, ja poluję na te do Alta.
Na moją prośbę w ofercie sklepu pojawił się chmiel Hersbrucker i Spalt, za co wielki + dla Arta, pojawił się też Tetnanger, którego też będę zamawiać.
Słód jasny 6-rzędowy. Rzadko potrzebny, ale jak potrzebny, to niczym się go nie da zastąpić.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slotish
Dołączam się do prośby o ten słód. Choc to podobno nic specjalnego to z ciekawości bym spróbował.
Proszę mi powiedzieć, co takiego specjalnego lub nadzwyczajnego jest w słodzie z jęczmienia 6-rzędowego, że nie da się go niczym zastąpić? Do czego jest potrzebny i dlaczego rzadko?
Proszę mi powiedzieć, co takiego specjalnego lub nadzwyczajnego jest w słodzie z jęczmienia 6-rzędowego, że nie da się go niczym zastąpić? Do czego jest potrzebny i dlaczego rzadko?
Był tradycyjnie używany w W. Brytanii od końca XIXw. praktycznie do końca lat 50-tych. Jego użycie wynikało z niskiej siły diastatycznej ówczesnego słodu pale, niskiej zawartości azotu rozpuszczalnego i używania nawet do 25% dodatków niesłodowanych w postaci kukurydzy, niesłodowanej pszenicy oraz dodatkowo zmniejszania ilości azotu i mikroelementów w brzeczce przez dodatek cukru inwertowanego, do 20% nawet. Potem przestał być potrzebny, ponieważ do uprawy weszły nowocześniejsze odmiany jęczmienia.
Jak ktoś chce robić piwo wg tradycyjnych receptur z początku XXw., to potrzebuje, choć obecnie nie po to, by dostarczyć enzymów, a zachować zgodność z danymi historycznymi. Wedle opisu, w tych piwach wnosi posmaki ziarniste i "łuskowate" (huskiness). Wg mnie dodaje nieco "ordynarnego" charakteru, ale nie jestem pewien czy w piwie które piłem pochodziło to właśnie ze słodu 6-rzędowego.
Mało widziałem współczesnych receptur, które wymagałyby słodu 6-rzędowego.
Comment