Wszystko się zgadza to co napisałeś (w końcu pisał to ZGODA
). Jest jedno ale. Kiedyś używano odmian 6-rzędowych bo nie było 2-rzędowych. Obecnie mało który browar godzi się, aby słód przeznaczony dla nich pochodził z jęczmienia 6-rzędowego. Uprawia się go znacznie więcej bo wszystkie odmiany paszowe są 6-rzędowe. Zaledwie kilka, tych o lepszych właściwościach technologicznych, zaklasyfikowano jako browarne i wykorzystuje się je tylko dlatego, że 6-rzędowe plonują znacznie lepiej i przez to są tańsze.
Po to Stacje Hodowli Roślin na całym świecie wyprowadzały odmiany dwurzędowe dla browarnictwa, aby właśnie pozbyć się tych "ordynarnych" i "łuskowatych" posmaków w piwie, które nie są niczym innym jak taninami, bo stosunek skrobi do łuski w 6-rzędówce jest dużo mniej korzystny niż w 2-rzędówce.
Teraz jak czytam, że ktoś chce kupować 6-rzędówkę z USA za kilka razy większe pieniądze, to wybacz, ale chce mi się śmiać .Wystarczy przecież wziąć 10-20% zwykłego jęczmienia paszowego (w Polsce to wszystko 6-rzędówki) i dodać jako surowca niesłodowanego. Jak jeszcze wysłodzisz to do 0,5Blg to masz super ziarnisto-łuskowato-ordynarne taniny w piwie.
![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
Po to Stacje Hodowli Roślin na całym świecie wyprowadzały odmiany dwurzędowe dla browarnictwa, aby właśnie pozbyć się tych "ordynarnych" i "łuskowatych" posmaków w piwie, które nie są niczym innym jak taninami, bo stosunek skrobi do łuski w 6-rzędówce jest dużo mniej korzystny niż w 2-rzędówce.
Teraz jak czytam, że ktoś chce kupować 6-rzędówkę z USA za kilka razy większe pieniądze, to wybacz, ale chce mi się śmiać .Wystarczy przecież wziąć 10-20% zwykłego jęczmienia paszowego (w Polsce to wszystko 6-rzędówki) i dodać jako surowca niesłodowanego. Jak jeszcze wysłodzisz to do 0,5Blg to masz super ziarnisto-łuskowato-ordynarne taniny w piwie.
Comment