Czego nie ma w sklepie a Tobie jest potrzebne...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #76
    Moja propozycja.

    Może wprowadzilibyście do sprzedaży rurkę typu major/duplex jako najlepsze rozwiązanie dla popularnych wiaderek.

    Jestem zdania, że należy ją przyklieć na stałe, otwór w deklu tylko taki by się zmieściła, powierzchnia klejenia na czerwono:

    Wyeliminuje się najsłabszy punkt, czyli możliwość rozszczelnienia między rurką a uszczelką, i między uszczelką a pokrywą wiaderka. Odpadnie 99% problemów "bo nie bulka".

    Jak również proponuje zmiany w taktyce piwowarskiej, czyli cicha również z bulkadełkiem.

    Czy na cichej warto mieć rurkę czy pełny dekiel? Stwierdzam z autopsji, że jednak rurkę. Rurka gwarantuje nam to, że nie będziemy mieli piwa nasyconego dwutlenkiem wegla, który to przy pełnym zamknięciu łatwo rozpuszcza się w nim, dając pienienie przy rozlewie i nagazowanie wyższe niż wynika to z ilości cukru.

    Comment

    • wesolcmg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 78

      #77
      Mini kegi 5L też by się przydały.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #78
        Mam złe doświadczenia z termometrami elektronicznymi na szpikulcu, lepszy jest analogowy, ale z nudów za marne 10zł plus 4zl wysyłka nabyłem ostatnio takowy


        tyle, że w kolorze białym i muszę powiedzieć, że sprawdza się doskonale. Nie ma on/off-a, czyli odpada najczęstsza przyczyna nie działania, nie trzyma sie go za obudowę wyświetlacza co powodowało w jednej sztuce jego samoistne wyłączanie i włączanie, nie zaparowuje się gdyz sonda jest na przewodzie (wydaje mi się, że przewód nie ma deklarowanego 1 metra, nie mierzyłem, ale na moje oko ma on 75cm), można na bieżąco mierzyć temperaturę podczas chłodzenia brzeczki, można mierzyć temperaturę w trakcie fermentacji np.poprzez wpuszczenie sondy przez rurkę, posiada dokładność do jednego miejsca po przecinku, standardowo posiada drugi komplet baterii.

        I mógłby znaleźć się w ofercie.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #79
          Jeszcze wplotę pare słów o moich doświadczeniach z filtratorem z oplotu, który jest dostępny tylko w tym jednym sklepie. Po paru latach używania trzech sztuk zakupionych w różnym czasie, stwierdzam, że najlepszym jest ten pierwszy, gdzie oplot łączony jest z nakrętką kolankiem 90st, więc proponowałbym powrót do starego rozwiązania.
          Ma juz 3 lata a filtracja nim jest rewelacyjna.

          Comment

          • GRNDpa
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.02
            • 197

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Mam złe doświadczenia z termometrami elektronicznymi na szpikulcu, lepszy jest analogowy, ale z nudów za marne 10zł plus 4zl wysyłka nabyłem ostatnio takowy


            (...)
            Ale na tej aukcji jest napisane, że on pracuje w zakresie do 70stC, więc jak mierzysz np. wyższą przerwę przy zacieraniu?
            Lubię placki

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #81
              Normalnie mierzyłem do 75 st.C.
              Byc może chodzi o wytrzymałość plastiku na przewodzie, bo do takich okolic jeśli dobrze pamiętam jest wyliczany polietylen i polipropylen.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam złe doświadczenia z termometrami elektronicznymi na szpikulcu, lepszy jest analogowy, ale z nudów za marne 10zł plus 4zl wysyłka nabyłem ostatnio takowy


                tyle, że w kolorze białym i muszę powiedzieć, że sprawdza się doskonale. Nie ma on/off-a, czyli odpada najczęstsza przyczyna nie działania, nie trzyma sie go za obudowę wyświetlacza co powodowało w jednej sztuce jego samoistne wyłączanie i włączanie, nie zaparowuje się gdyz sonda jest na przewodzie (wydaje mi się, że przewód nie ma deklarowanego 1 metra, nie mierzyłem, ale na moje oko ma on 75cm), można na bieżąco mierzyć temperaturę podczas chłodzenia brzeczki, można mierzyć temperaturę w trakcie fermentacji np.poprzez wpuszczenie sondy przez rurkę, posiada dokładność do jednego miejsca po przecinku, standardowo posiada drugi komplet baterii.

                I mógłby znaleźć się w ofercie.
                Używam podobnego od 6 lat.
                Raz nawet kąpał się w zacierze. Wymyty i wysuszony dalej działa.
                Sprawdzałem na wrzątku i przekłamuje o 1 stopień na minus. Teraz używany tylko do dekokcji.
                Czujnik wydłubałem i włożyłem do miedzianej rurki zalutowanej z jednej strony na srebro.

                Teraz do zacierania używam takiego ale na normalną baterię R3.
                Ten tez sprawdziłem i nie przekłamuje.
                Last edited by mareks; 2012-12-20, 15:05.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #83
                  Żab nie ma w sklepie. Bez nich nie mogę ocenić temperatury zacieru, zgodnie ze średniowiecznymi metodami.

                  Comment


                  • #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Żab nie ma w sklepie. Bez nich nie mogę ocenić temperatury zacieru, zgodnie ze średniowiecznymi metodami.
                    Obudziłeś się z zimowego snu? Jeszcze jest mróz, idź spać dalej.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23925

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Żab nie ma w sklepie. Bez nich nie mogę ocenić temperatury zacieru, zgodnie ze średniowiecznymi metodami.
                      Co prawda rozmawialiśmy o tego typu gadżetach. ale na razie jeszcze nie trafiliśmy na odpowiedniego dostawcę
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #86
                        Bociany jeszcze nie wróciły

                        Comment

                        • kishar
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.10
                          • 1691

                          #87
                          Czy jest szansa aby pojawiły się w sklepie te nowe polskie drożdże płynne?

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5617

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy jest szansa aby pojawiły się w sklepie te nowe polskie drożdże płynne?
                            W tej chwili jeszcze nie ma ich w dystrybucji. Z Filipem jesteśmy praktycznie w stałym kontakcie od dłuższego czasu i na 100% się pojawią
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • sebek_
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.11
                              • 148

                              #89
                              Szukam słodu monachijskiego Litovel (12-17EBC), czy dobrze zrozumiałem poprzednie posty i ten słód produkowany jest przez Soufflet ?
                              Piwo to moje paliwo :)

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23925

                                #90
                                Tak jest.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X