Gdzie dostać sprzęt/surowce w Niemczech?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    Gdzie dostać sprzęt/surowce w Niemczech?

    Witam,

    niedawno przeniosłem się na dłuższy czas do Niemiec, do Bawarii. Dłuższy czyli ponad jeden piwowarski sezon, którego nie chcę zmarnować I tu pytanie do Was - czy ktoś wie, gdzie mogę nabyć surowce plus odtworzyć sprzęt (fermentory, gar, może coś a'la pasteryzator z lidla)? Jakies strony w necie, polecane sklepy (najlepiej Bawaria/Badenia). Ratujcie piwowara na tej goryczkowej pustyni
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    czołem,
    ja kupuje tutaj:
    Alles zum selber Bier brauen. Hopfen Kaufen Riesige Auswahl - jetzt das eigene Bier brauen! Versandhandel für Hobbybrauer.


    Alles zum selber Bier brauen. Top Qualität zu top Preisen. Riesige Auswahl - jetzt das eigene Bier brauen! Wir bieten eine große Auswahl an Hopfen, Bierhefe, Br


    pasteryzator lidlowski


    pozatym przydatne forum niemieckie


    pozdrawiam z Berlina
    Karol

    PS. W Niemczech masz obowiazek zgloszenia sie do Zollamtu ze masz zamiar warzyc piwo w domu. Wystarczy napisac maila. Dostaniesz poczta list ze mozesz warzyc 200L rocznie bez podatku, a jesli uwarzysz wiecej to powinienes zglosic sie jeszcze raz i doplacic pare eurocentow. Oczywiscie w praktyce nie musisz tego robic, ale mozesz miec też pecha i jesli podpieprzy cie sąsiad a ty nie byłeś zgłoszony w urzędzie to masz spory problem.
    Last edited by karol1000; 2014-10-28, 10:53.
    LP

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Trochę mało te 200 litrów. A w zamian można sprzedawać?

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #4
        Heh oczywiscie ze nie. Nawet rozdawać teoretycznie nie można.
        Ale dopłata za więcej niż 200L jest dosyć niska i ogólnie bezsensowna. Nie chce mi się dokładnie szukać ale coś koło 8€ za dodatkowe 100L.

        Jeszcze przed kilkoma miesiącami trzeba było zgłaszać każdą warkę minimalnie 7-3 dni wcześniej (zależnie od urzędu) tak żeby urzędnik mógł przyjść z wizytą i sprawdzić czy napradę warzysz 19L a nie 38. Teraz na szczęscie znieśli już ten nonsens i trzeba zgłosić się raz do roku, a sprawa przekroczenia 200L jest właściwie nie do sprawdzenia i pozostaje sprawą sumienia
        LP

        Comment

        • TTOP
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 449

          #5
          dzięki za info. Te przepisy, które przytoczyłeś wcale mnie nie dziwią z perspektywy osoby legalnie mieszkającej i pracującej w Niemczech. Papierologia jest tutaj doprowadzona do poziomu niewyobrażalnego, choć same sprawy w urzedach/przychodniach itp załatwia się rewelacyjnie.

          Comment

          • TTOP
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 449

            #6
            Dla zamknięcia obiegu informacji info - surowce i sprzęt (bez pasteryzatora) zamówiłem w końcu w CP w Polsce. Kurier do 30kg to koszt 65zł do mojej miejscowości (Bawaria). Do tego w jednym ze sklepów z artykułami gospodarstwa domowego wynalazłem coś na kształt pasteryzatora, ale z funkcją przetrzymywania w temperaturze 100 stopni C. Sprawdozne i rzeczywiście trzyma na wrzeniu. Cena - 50e, więc całkiem nieźle.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X