Sklep z naturalnymi słodami i chmielem polskim

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix Wyświetlenie odpowiedzi
    Naturalne (ekologiczne, bio) to znaczy uprawiane bez żadnych wspomagaczy wytworzonych sztucznie, tylko przy pomocy natury.
    Czyli taki jęczmień GMO który sobie wyrośnie od ziarenka tylko przy pomocy natury jest eko i bio ?

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #17
      Ja wiem co to znaczy. Twierdzisz że np związki azotu są nienaturalne? Z tą naturą w uprawach eko to też taka ściema. Używa się nawozów(związków siarki, fosforu) jak i pestycydów(min toksyny bt cry na bazie Bacillus thuringiensis, wirusy czy grzyby owadobojcze np granulowirus AoGV). Dodatkowo używanie odchodów(co zwiększa ryzyko przenoszenia roznych patogenow, żywności ekologicznej się nie bada. Było już trochę przypadków śmiertelnych) maczek z krwi, rogów itp sprawia że to nawet nie są produkty wegetariańskie. Also, stanowią fanaberie dla bogatych, bo świata się tym nie zmieni(chyba ze wykarczujemy więcej lasów na pola uprawne).
      Ps. Glifosat jest organiczny
      Last edited by tristan_tzara; 2015-01-21, 18:33.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
        Ps. Glifosat jest organiczny
        Monsanto się w grobie przewraca.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #19
          W sensie związku chemicznego napisałem to w kontekście całego tego pierdololo że np drożdże mogą być nieorganiczne. Jak słyszę takie rzeczy to mi się obiektywy w mikroskopie parują.
          Czekam na przelew od Monsanto!
          Last edited by tristan_tzara; 2015-01-21, 20:51.

          Comment

          • abrarakulix
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.09
            • 22

            #20
            To dlaczego teraz jest większa śmiertelność ludzi młodych a nie starszych? Dzięki stosowaniu środków sztucznych do wszystkiego bo nie szkodzą od razu tylko po latach. Coraz więcej dzieci choruje na choroby przewlekłe których w latach nie tak dalekich (70-80) u dzieci nie stwierdzano a teraz jest tego multum tylko dzięki tej twojej ukochanej sztuczności gdzie wszystko jest tym nafaszerowane bo nie szkodzi. Przestań się czepiać nikt Ciebie do niczego nie namawia umiesz tylko się wymądrzać niby wszystko wiesz to po co zadajesz takie pytania, CHYBA PO TO ABY PODREPEROWAĆ SWOJE EGO.
            A żywność eko, naturalną , bio kupuje więcej ludzi biednych niż tych bogatych.
            Last edited by abrarakulix; 2015-01-21, 21:40.

            Comment

            • abrarakulix
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.09
              • 22

              #21
              A kupują je właśnie dla dzieci które nie mogą jeść nafaszerowanego sztucznością jedzenia.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19267

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix Wyświetlenie odpowiedzi
                ...
                A żywność eko, naturalną , bio kupuje więcej ludzi biednych niż tych bogatych.
                Buahahha... masz na to jakieś dowody? Ja obserwuje raczej inne spostrzeżenia kupując w takich sklepach.

                Comment

                • abrarakulix
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.09
                  • 22

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Buahahha... masz na to jakieś dowody? Ja obserwuje raczej inne spostrzeżenia kupując w takich sklepach.
                  Przeczytaj post wyżej. Ja z takimi tylko się spotykam jak kupuje.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19267

                    #24
                    No to mam odmienne spostrzeżenia. Dla mnie jest to klasa średnia, ludzie często na emeryturze, albo z dobrą pracą, w sposób świadomy wybierający droższy produkt. Sam akurat jestem klientem takich sklepów. Owszem młodych jest tam bez liku, ale wartość koszyka wcale nie jest duża.

                    Comment

                    • zebediach
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.03
                      • 96

                      #25
                      Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale zauważyłem że rura wydechowa w wielu modelach samochodów jest na wysokości twarzy mojego małego synka.Nie uważam zatem że nieekologiczne jabłko może mu zaszkodzić bardziej niż spaliny z Twojego samochodu mijającego mnie podczas powrotu z eko sklepu.
                      To tylko taki przykład, bo uważam że eko napaleńcy powinni zmienić kierunek zainteresowań jeśli chodzi o zdrowie.

                      Comment

                      • tristan_tzara
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.12
                        • 1038

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix Wyświetlenie odpowiedzi
                        To dlaczego teraz jest większa śmiertelność ludzi młodych a nie starszych? Dzięki stosowaniu środków sztucznych do wszystkiego bo nie szkodzą od razu tylko po latach. Coraz więcej dzieci choruje na choroby przewlekłe których w latach nie tak dalekich (70-80) u dzieci nie stwierdzano a teraz jest tego multum tylko dzięki tej twojej ukochanej sztuczności gdzie wszystko jest tym nafaszerowane bo nie szkodzi. Przestań się czepiać nikt Ciebie do niczego nie namawia umiesz tylko się wymądrzać niby wszystko wiesz to po co zadajesz takie pytania, CHYBA PO TO ABY PODREPEROWAĆ SWOJE EGO.
                        A żywność eko, naturalną , bio kupuje więcej ludzi biednych niż tych bogatych.
                        Dane proszę i to twarde, łącznie z korelacją szkodliwości "środków sztucznych" z zapadalnoscia na przewlekłe choroby, bo to raczej trudno zbadać. Pokazałem ci że żywność ekologiczna nie jest wolna od nawozów chemicznych i pestycydów. Szkodliwość każdego związku zależy od dawki, zalecenia dostarcza np WHO, EFSA itd. Nie są one brane z pojedynczych badań, ale są raportami metaanaliz tworzacymi aktualny konsensus. Więc trochę trzeba się nawysilac aby wykazać szkodliwość zaleceń, szczególnie ze żywność konwencjonalna a tymbardziej GMO przechodzi testy. No i wiesz do czego to prowadzi? Do tego ze ludzie umierają od żywności ekologicznej. Ludzie myślą że jedzą zdrowo a tak naprawdę mogą ryzykować życiem. Tutaj np ponad 50 wielbicieli żywności ekologicznej zmarło:

                        Więcej ofiar niż w fukushimie i o wiele więcej niż żywność GM która nie zabiła nikogo.
                        Wiesz czemu więcej dzieci choruje? Ruchy antyszczepionkowe, promowanie homeopatii(min przez producentów eko żywności jest zalecana jaki ta wlasciwa do leczenia zwierząt) i innej alternatywnej medycyny, w końcu doskonalsza diagnostyka medyczna. Powodów oczywiście jest więcej, nie są jednorodne. No ale sekta eko wie swoje, choć wiedza specjalistyczna kuleje.
                        Więc ja bym bardzo chciał te dane potwiedzajace Twoje założenia. No i na tobie spoczywa ciężar dostarczenia dowodu.
                        Też coś o tym założeniu że żywność organiczna wybierają ludzie biedniejsi niż bogatsi by się przydało. Nie zarabiam kokosow, jestem lakto-wegetarianinem. Wiem ile kosztuje coś ze znaczkiem eko a ile bez. Wybieram tańsze, choć w przypadku niektórych produktów wyboru nie mam, bo ten cały wege rynek łyknął te całe eko głupoty bez pytań, choć leją tam te odzwierzece śmieci po całości. Bo to takie naturalne i technika istnieje całe 50 lat(wow), wiec widać ze jest z nami od dawna, wręcz paleo
                        Ps. Zdajesz sobie sprawę z ogromnie mniejszej wydajności hodowli ekologicznej? Jak może być konkurencyjna i wykarmic więcej ludności? Przecież to jakieś fantasy. Ciekawe efekty dla całej populacji może dać dopiero sprzężenie niektórych wartościowych technik hodowli ekologicznej(plodozmian) z modyfikacjami genetycznymi. I to jest przyszłość.

                        Comment

                        • tristan_tzara
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.12
                          • 1038

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix Wyświetlenie odpowiedzi
                          A kupują je właśnie dla dzieci które nie mogą jeść nafaszerowanego sztucznością jedzenia.
                          Wymień te sztuczne dodatki, proszę.

                          Comment

                          • abrarakulix
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.09
                            • 22

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wymień te sztuczne dodatki, proszę.
                            mam podać adresy dzieci które po jednym zjedzonym z plantacji chronionej i nawożonej sztucznie owoców w 10 minut muszą jechać do szpitala na intensywną terapię z objawami zatrucia pierwszego stopnia.

                            z życia i praktyki wiem że to co naturalne jest lepsze nie nadmuchane

                            nie potrzebuję żadnych badań sponsorowanych przez koncerny chemiczne aby chronić swoje produkty


                            płodozmian w rolnictwie , możesz mi podać jakiś ciekawy przykład płodozmianu z uzasadnieniem

                            podaj mi ile gatunków szkodników występuje na polu konwencjonalnym a ile na ekologicznym
                            ile gatunków chwastów występuje na polu konwencjonalnym a ile na ekologicznym


                            a patrząc na wyżywienie to Polska jak by przestawiła całe swoje rolnictwo na ekologię to i tak miała by nadprodukcję

                            Comment

                            • kris__
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.07
                              • 95

                              #29
                              abrarakulix, czy mógłbyś używać znaków interpunkcyjnych? Zęby bolą, jak się to czyta...

                              Comment

                              • tristan_tzara
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2007.12
                                • 1038

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix Wyświetlenie odpowiedzi
                                mam podać adresy dzieci które po jednym zjedzonym z plantacji chronionej i nawożonej sztucznie owoców w 10 minut muszą jechać do szpitala na intensywną terapię z objawami zatrucia pierwszego stopnia.

                                z życia i praktyki wiem że to co naturalne jest lepsze nie nadmuchane

                                nie potrzebuję żadnych badań sponsorowanych przez koncerny chemiczne aby chronić swoje produkty


                                płodozmian w rolnictwie , możesz mi podać jakiś ciekawy przykład płodozmianu z uzasadnieniem

                                podaj mi ile gatunków szkodników występuje na polu konwencjonalnym a ile na ekologicznym
                                ile gatunków chwastów występuje na polu konwencjonalnym a ile na ekologicznym


                                a patrząc na wyżywienie to Polska jak by przestawiła całe swoje rolnictwo na ekologię to i tak miała by nadprodukcję
                                Czyli tak jak myślałem. Zero danych tylko dowody anegdotyczne żerujące na emocjach(biedne dzieciaczki potrute!). Plus parę pytań nie dotyczących rozmowy(to klasowka jakąś? Man, please). Ja nic tutaj nie zakładam więc nie muszę nic udowadniać. Ciężar dowodu spoczywa na tobie. Wylozyles pewne twierdzenia, domagam się ich podparcia dowodem. Bo skądś tę wiedzę zdobyles, wiec skąd? Może też się przekonam. Póki co wygląda mi to nadal na wiarę, sektę. Dowody anegdotyczne, spychanie dyskusji na inne tory, badania sponsorowane przez źle koncerny, produkty organicze dostępne dla każdego(zupełne oderwanie od rzeczywistości), powoływanie się na własne.
                                Więc weź w końcu rzuć jakimś konkretem bo teraz jedziesz jalowo na zasadzie odbicia piłeczki. Dałem link do głośnej sprawy która skończyła się śmiercią kilkudziesięciu osób, ale jest tego więcej. Chyba znajdzie się jakiś materiał pokazujący jak smiercionosna jest hodowla tradycyjna i GM, skoro to niby ekologiczna jest najbezpieczniejsza. Czy nie jest?
                                No i jak na potrzeby tej dyskusji definiujemy termin "naturalne"?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X