Wszystko do piwa można kupić w Piwoszu we Wrocławiu
Byłem wczoraj w Piwoszu na ulicy Zawalnej, i jest ogłoszenie, że już niedługo będą w sprzedaży wszystkie składniki potrzebne do produkcji piwa jak i sprzęt do tego. )
Oprócz kilku zestawów brew-kitów mają tam obecnie duży zestaw szklanek i pokali (obok polskich , jest duży wybór np. z Beneluxu) , oraz kilkadziesiąt piw z róznych państw świata. [ Mają stosiko tuż przy pierwszym głownym wejsćiu do TESCO ].
jeśli chodzi o piwosze we wrocławiu, to ten na zawalnej to maleństwo przy tym na Żeromskiego. Tam jest wszystko. Trapistena maja z korkiem, ciechana niepasteryzowanego itd..
Zawalna umiera moim zdaniem..
ups.. chyba ożywiłam nieopatrznie jakiś stary wątek.. no cóż, najmocniej przepraszam
Ostatnia zmiana dokonana przez seek; 2009-12-11, 08:56.
Pisałem już kiedyś o "Czarnej wronie" we Wrocławiu, dzisiaj trochę na temat historii karczmy pod Czarnym orłem.
Karczma z browarem przy ulicy Oławskiej 70, róg Biskupiej, powstała podobno już w 1710 roku, niektóre źródła podają nawet rok 1600. Piwowar Julius Hahn...
Niedawno podarowałem pewnemu początkującemu kolekcjonerowi butelkę browaru "zum Nussbaum" i obiecałem napisać mu kilka słów na temat historii tego zakładu. Zacząłem szperać w moim archiwum i okazało się, że informacji jest więcej niż się spodziewałem.
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
Comment