Przejrzyj dyskusje dotyczące browarnictwa domowego, także Katalog Browaru, poza tym www.polskiebrowary.pl, w tych miejscach znajdziesz potrzebne informacje
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Po co kupaować sprzęt, i to jeszcze taki drogi.
Lepiej samemu zaopatrzyc się w w sprzęt. Garnki emaliowane można kupić w większości sklepów AGD. Garnek 38 litrów kupiłem za 70 zł. A wiadra 20 litrowe to wytatek ok. 20 zł.
muciek napisał(a) Po co kupaować sprzęt, i to jeszcze taki drogi.
Lepiej samemu zaopatrzyc się w w sprzęt. Garnki emaliowane można kupić w większości sklepów AGD. Garnek 38 litrów kupiłem za 70 zł. A wiadra 20 litrowe to wytatek ok. 20 zł.
Jak już robić to porządnie kupi byle co i tak za kilka miesięcy będzie musial kupic porządny sprzęt.
To sie opłaca a tak cały czas prowizorka.
zythum napisał(a) Przejrzyj dyskusje dotyczące browarnictwa domowego, także Katalog Browaru, poza tym www.polskiebrowary.pl, w tych miejscach znajdziesz potrzebne informacje
Pod tym adresem jest sklep internetowy ze sprzętem i surowcami
i informacje w jakich sklepach można to zobaczyć i kupić w podobnych cenach jak w internecie.
ART napisał(a) już popsułeś jakieś garnki albo wiadra?
Pamiętam moje pierwsze warzenie, gdy jeszcze nie wiedziałem czy mi to wszystko wypali i jaki bedzie efekt.Nie chcialem wydawać niepotrzebnie kasy.Gotowałem na tym co mialem w domu i to byl lekki horror ,choć poszedłem po najmniejszej lini oporu.Mialem juz nachmielony extrakt.Pamiętam te za małe garki i jakiś durszlak z którego chciałem zrobić sitko itp.
Fermentacja zwłaszcza burzliwa w balonie, to tez niezły horror .Balem sie że mi piana zaleje cały pokój.[hehe]
Dlatego doradzam zainwestowanie w porządny garnek , teraz mam taki 30 litrowy i wcale nie uważam że jest za duży.Fermentor z kranikiem to też spore ułatwienie , tak samo rurka z zaworem do napełniania butelek.
Co do psucia wiader, to jak narazie jedno 16 L przerobiłem na kadz filtracyjną.Zajęlo mi to 2 dni wiercenia dna wiertłem fi 1.5 mm .
Ale efekt końcowy jest zadowalający.
e-prezes napisał(a) garnki to nie problem, ale produkty ja się pytam?
Produktów jakich chcesz jest z dnia na dzień coraz więcej .
Czy to Browamator czy Bio-win ,są juz ich ofertu normalnie w klasycznym detalu ,można też popróbować z Niemiec czy nawet gdzieś z okolicznych browarów.I gotować warzyć
Archer napisał(a) Szukam miejsca, gdzie mogę kupić tanio termometr, ballingometr i butelki typu Grolsch, lub Kelt. Pomóżcie...
Daj sobie szansę i wypełnij profil. Wtedy będzie wiadomo skąd jesteś i osoby mieszkające w pobliżu może pomogą. Tak to zostaje zakup internetowy - Biowin albo Browamator. Co do butelek - mogę doradzić Ci gdzie je kupić w Łodzi, ale nie wiem czy nie będziesz miał za daleko
Jakoże posługiwanie sie szklanym termomrtem wymaga ostrozności, szukałem "bezpiecznego".
W Leroy Merlin w dziale ogrodniczym, znalazłem termometr,w plastikowej, dosyć mocnej obudowie. Zakres 30 - 90 st.
Pierwotne zastosowanie: do pomiaru temperatury w ścółce, przy produkcji pieczarek, boczniaków itp.
Jest dosyć drogi - prawie 30 zł, ale nie ma obawy o uszkodzenia w czasie warzenia.
Pozdrawiam.
Comment