Przejrzyj dyskusje dotyczące browarnictwa domowego, także Katalog Browaru, poza tym www.polskiebrowary.pl, w tych miejscach znajdziesz potrzebne informacje
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Po co kupaować sprzęt, i to jeszcze taki drogi.
Lepiej samemu zaopatrzyc się w w sprzęt. Garnki emaliowane można kupić w większości sklepów AGD. Garnek 38 litrów kupiłem za 70 zł. A wiadra 20 litrowe to wytatek ok. 20 zł.
muciek napisał(a) Po co kupaować sprzęt, i to jeszcze taki drogi.
Lepiej samemu zaopatrzyc się w w sprzęt. Garnki emaliowane można kupić w większości sklepów AGD. Garnek 38 litrów kupiłem za 70 zł. A wiadra 20 litrowe to wytatek ok. 20 zł.
Jak już robić to porządnie kupi byle co i tak za kilka miesięcy będzie musial kupic porządny sprzęt.
To sie opłaca a tak cały czas prowizorka.
zythum napisał(a) Przejrzyj dyskusje dotyczące browarnictwa domowego, także Katalog Browaru, poza tym www.polskiebrowary.pl, w tych miejscach znajdziesz potrzebne informacje
Pod tym adresem jest sklep internetowy ze sprzętem i surowcami
i informacje w jakich sklepach można to zobaczyć i kupić w podobnych cenach jak w internecie.
ART napisał(a) już popsułeś jakieś garnki albo wiadra?
Pamiętam moje pierwsze warzenie, gdy jeszcze nie wiedziałem czy mi to wszystko wypali i jaki bedzie efekt.Nie chcialem wydawać niepotrzebnie kasy.Gotowałem na tym co mialem w domu i to byl lekki horror ,choć poszedłem po najmniejszej lini oporu.Mialem juz nachmielony extrakt.Pamiętam te za małe garki i jakiś durszlak z którego chciałem zrobić sitko itp.
Fermentacja zwłaszcza burzliwa w balonie, to tez niezły horror .Balem sie że mi piana zaleje cały pokój.[hehe]
Dlatego doradzam zainwestowanie w porządny garnek , teraz mam taki 30 litrowy i wcale nie uważam że jest za duży.Fermentor z kranikiem to też spore ułatwienie , tak samo rurka z zaworem do napełniania butelek.
Co do psucia wiader, to jak narazie jedno 16 L przerobiłem na kadz filtracyjną.Zajęlo mi to 2 dni wiercenia dna wiertłem fi 1.5 mm .
Ale efekt końcowy jest zadowalający.
e-prezes napisał(a) garnki to nie problem, ale produkty ja się pytam?
Produktów jakich chcesz jest z dnia na dzień coraz więcej .
Czy to Browamator czy Bio-win ,są juz ich ofertu normalnie w klasycznym detalu ,można też popróbować z Niemiec czy nawet gdzieś z okolicznych browarów.I gotować warzyć
Archer napisał(a) Szukam miejsca, gdzie mogę kupić tanio termometr, ballingometr i butelki typu Grolsch, lub Kelt. Pomóżcie...
Daj sobie szansę i wypełnij profil. Wtedy będzie wiadomo skąd jesteś i osoby mieszkające w pobliżu może pomogą. Tak to zostaje zakup internetowy - Biowin albo Browamator. Co do butelek - mogę doradzić Ci gdzie je kupić w Łodzi, ale nie wiem czy nie będziesz miał za daleko
Jakoże posługiwanie sie szklanym termomrtem wymaga ostrozności, szukałem "bezpiecznego".
W Leroy Merlin w dziale ogrodniczym, znalazłem termometr,w plastikowej, dosyć mocnej obudowie. Zakres 30 - 90 st.
Pierwotne zastosowanie: do pomiaru temperatury w ścółce, przy produkcji pieczarek, boczniaków itp.
Jest dosyć drogi - prawie 30 zł, ale nie ma obawy o uszkodzenia w czasie warzenia.
Pozdrawiam.
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Comment