ekstrakt dla piekarnictwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    ekstrakt dla piekarnictwa

    Czy ktoś wie czym różni się ekstrakt słodowy produkowany dla piekarnictwa od ekstraktu dla piwowarów domowych i czy nadaje się on do produkcji piwa domowego. Jest sprzedawany przez hurtownie z zaopatrzeniem dla piekarni w pojemnikach 10, 15 i 20 kg a cena za kilogram wychodzi bardzo atrakcyjna.
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #2
    Spróbuj popytać u producenta, np. w wolsztyńskiej Wytwórni Ekstraktów Słodowych www.wes.com.pl.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Ekstrakt słodowy dla piekarnictwa zapewne ma podwyższoną zawartosć białka (to pół biedy, bo to białko można częsciowo usunąć poprzez gotowanie brzeczki z chmielem )ale co gorsza niemal napewno jest konserwowany benzoesanem sodu.
      To wróżyłoby kłopoty z fermentacją !
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        WES Wolsztyn produkuje ekstrakt słodowy piekarniczy o stężeniu 60 - 80 % Blg, przewaznie konserwowany benzoesanem sodu, jak słusznie zauważył Czes. W piekarnictwie to nie przeszkadza, jedna w piwowarstwie tak. Ale swego czasu nabyłem tam ekstrakt niekonserwowany, bo takowy też jest w ofercie.
        Białkowe archimedesy to rzeczywiście charakterystyczna cecha ekstraktu piekarniczego.

        Comment

        • Krzyś
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2002.10
          • 27

          #5
          Warzyłem na ekstrakcie z Wolsztyna bez konserwantów. Wyszło całkiem niezłe piwo. Czysty ekstrakt z Browamatora ma lepszy słodowy zapach i smak, za to ekstrakt wolsztyński jest o połowę tańszy. Nie można mieć wszystkiego.
          Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
          CBDO

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Czysty ekstrakt z Browamatora jest też z Wolsztyna :-)

            Comment

            • Krzyś
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2002.10
              • 27

              #7
              Ale ten puszkowy ma nieco inne parametry.
              Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
              CBDO

              Comment

              Przetwarzanie...
              X