Drożdże firmy White Labs

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #16
    Powróce do skosów. Przecież na skosach szczepi się drożdze ze źródła czystego, czyli skala mnożenia się nie jest tak wcale gigantyczna. A ze skosu można uzyskać przecież gotowy starter, który dopiero jest efektem namnożenia dużej ilości drożdzy z minimalego źródła. Myślę,że dla potrzeb domowego browarnictwa to powinno wystarczyć w zupełności.
    Zreszztą jak przetestuje to podziele się uwagami. Mam zamiar (jak przyjdzie ten cholerny chmiel) zrobic kilka identycznych warek (z jednego kotła) zaszczepionych dwoma rodzajami drożdzy.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #17
      No skąd wytwórca drożdży bierze je pierwotnie? Mam na myśli jak pozyskuje się drożdże z natury i jak nadaje się im charakteru (gatunki, szczepy)?

      Comment

      • pawcio1
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.03
        • 363

        #18
        Archer napisał(a)
        No skąd wytwórca drożdży bierze je pierwotnie? Mam na myśli jak pozyskuje się drożdże z natury i jak nadaje się im charakteru (gatunki, szczepy)?

        Napisz z zapytaniem do Instytutu w Belgii albo do Niemiec.

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #19
          Drożdże White Labs

          piwochłon napisał(a)
          Ostatnio kupiłem płynne drożdże White Labs w sprzedaży wysyłkowej od firmy Hop And Grape (www.hopandgrape.co.uk). Mają tam około 30 gatunków tych drożdży, do różnych rodzajów piwa... Wypróbowałem i jestem bardzo zadowolony - piwko wyszło lepiej niż na drożdżach suchych. Cena jest według mnie atrakcyjna - 5 funtow za fiolke 35 ml (taka fiolka może wystarczyć na długo przy umiejętnym używaniu). Koszty przesyłki pięciu fiolek wyniosly nieco ponad 3 funty.
          Właśnie też kupiłem drożdże White Labs - szczep WLP500 - Trappist Ale, kosztowały 4,99 funtów, a przesyłka 1,22 funta, czyli w sumie 43 PLN (czasem można trochę poszaleć). Oczywiście to zdecydowanie zbyt drogo jak na jedną warkę, więc fiolka będzie podzielona na 6 porcji, z czego połowę bierze Crizz.
          Drożdże zapakowane były bardzo dobrze, sama fiolka jest wykonana z tworzywa sztucznego, zakręcana jak butelki PET, przesyłka dotarła po 6 dniach od wysłania, obsługa sklepu bardzo miła.
          Wczoraj nastawiłem piwo ze starterem wykonanym z 1/6 fiolki i wszystko wygląda dobrze. Samo warzenie opiszę w moim temacie 'Piwo Bratnie - historia ...' w dziale 'Twoje Warzenie'.
          Przy robieniu startera odczucia zapachowe były bardzo ciekawe - drożdże produkowały zapachy kojarzące się mocno z piwami klasztornymi. Drożdże nie wykazywały oznak życia w temperaturze 19C - po 13 godzianach nie zaczęły pracować. Podniosłem temp. do 23-25C i fermentacja ruszyła po następnych 4 godzinach.
          A może Piwochłon powiedziałby cos więcej o zakupionych szczepach drożdży i o doświadczeniach z nimi? To byłoby na pewno interesujące.

          Comment

          • piwochłon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.04
            • 71

            #20
            Odp: Drożdże White Labs

            A może Piwochłon powiedziałby cos więcej o zakupionych szczepach drożdży i o doświadczeniach z nimi? To byłoby na pewno interesujące. [/B][/QUOTE]

            Parę szczepów już wypróbowałem i chętnie podzielę się doświadczeniami. Od razu zauważyłem, że te drożdże powodują lepszą klarowność piwa. W niektórych przypadkach klarowność była wręcz "przemysłowa", mimo braku cichej fermentacji. Najbardziej zadowolony byłem ze szczepów Czech Budejowice Lager i South Bavarian Lager. Piwa powstałe z tych szczepów uważam za moje największe osiągnięcia piwowarskie. Podobieństwo tego drugiego do prawdziwych piw bawarskich jest uderzające. Natomiast kompletną porażką było Hefeweizen Ale. Trafiła mi się jakaś wyjątkowo nieudana próbka, przez co zepsułem dwie warki. Poza tym użyłem kilkakrotnie Englisches Ale z dobrym efektem - jeszcze niedawno był to mój ulubiony szczep zanim odkryłem South Bavarian. Dwukrotnie użyłem German Bock do uwarzenia mocnych piw, efekt był jak najbardziej pozytywny. Drugą warkę nastawiłem jakieś 4 miesiące po pierwszej, ale spadku jakości z tego powodu nie stwierdziłem. Jeszcze były German Lager i Irish Stout, ktore wyszły dobrze, ale bez zachwytów. Kupiłem też Trappist Ale - chetnie dowiem się jak Tobie wyszło zanim sam spróbuję. To w skrócie tyle, jak mi się jeszcze coś ciekawego przypomni to napiszę
            Piwochłon

            Comment

            • michalh
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.12
              • 284

              #21
              Drożdże White Labs

              ...Natomiast kompletną porażką było Hefeweizen Ale. Trafiła mi się jakaś wyjątkowo nieudana próbka, przez co zepsułem dwie warki. Poza tym użyłem kilkakrotnie Englisches Ale z dobrym efektem - jeszcze niedawno był to mój ulubiony szczep zanim odkryłem South Bavarian. Dwukrotnie użyłem German Bock do uwarzenia mocnych piw, efekt był jak najbardziej pozytywny. ...Jeszcze były German Lager i Irish Stout, ktore wyszły dobrze, ale bez zachwytów...[/B]
              Dzięki za te informacje. Sory że poruszam trudny temat - ale czy mógłbyś jeszcze napisać dlaczego Hefeweizen Ale były taką porażką? Czy porównywałeś je z drożdżami od Pawcia?
              No i na czym oplega genialność Englishes Ale przykładowo?
              Jeżeli ten Irish Stout nie był niczym rewelacyjnym, to jak wypada on w porównaniu z drożdżami suchymi - czy dla Stouta nie warto kupowac płynnych? Ja robłem stouta na drożdżach suchych Coopers i byłem zadowolony, ostatnio na Lallemand 'Ale' i też będzie OK (próby przy butelkowaniu).
              Chce w przyszłości spróbowac z drożdżami 'Hefeweizen', więc to mnie interesuje najbardziej.
              Tak na marginesie: wpuszczasz te drożdże do brzeczki tylko z zacierania czy częściowo z ekstraktów?

              Comment

              • piwochłon
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.04
                • 71

                #22
                Odp: Drożdże White Labs

                czy mógłbyś jeszcze napisać dlaczego Hefeweizen Ale były taką porażką? Czy porównywałeś je z drożdżami od Pawcia?
                No i na czym oplega genialność Englishes Ale przykładowo?
                Jeżeli ten Irish Stout nie był niczym rewelacyjnym, to jak wypada on w porównaniu z drożdżami suchymi - czy dla Stouta nie warto kupowac płynnych? Ja robłem stouta na drożdżach suchych Coopers i byłem zadowolony, ostatnio na Lallemand 'Ale' i też będzie OK (próby przy butelkowaniu).
                Chce w przyszłości spróbowac z drożdżami 'Hefeweizen', więc to mnie interesuje najbardziej.
                Tak na marginesie: wpuszczasz te drożdże do brzeczki tylko z zacierania czy częściowo z ekstraktów? [/B][/QUOTE]

                Zacznę od tego pechowego Hefeweizen. Wykonałem dwie warki ze świeżej fiolki i w obu pojawil się taki sam efekt - jakiś kożuch na powierzchni piwa i lekko skisły zapaszek. Jedną warkę nawet zabutelkowałem, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Co ciekawe w mojej pierwszej warce dawno temu użyłem tego szczepu (kupionego jeszcze od p. Grossmanna) i wyszło rewelacyjnie. Drożdży od Pawcia niestety nie zdobyłem, więc nie mogę porównać.
                Englisches Ale jakieś szczególnie genialne nie było ale dobrze trafiło w mój osobisty gust. Piwo uwarzyłem ze słodu pilzneńskiego z domieszką karmelowego jasnego. Ciężko opisać doznania smakowe, w każdym razie mocno odbiegały od standardów przemysłowych.
                Do mojego Irish Stouta użylem nietypowych surowców (słód pilzneński i karmelowy ciemny), więc wyszło trochę dziwnie. Same drożdże wydają się być OK, ale trudno mi ocenić. Na pewno nadają inny smak niż Englisches Ale.
                W zasadzie warzę wyłącznie piwa z ziarna z wyjątkiem pszeniczniaków (nie mam slodu pszenicznego)
                Piwochłon

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #23
                  Ze dwa tygodnie temu zakupiłem "Hefeweizen" ... Oto one ..... Mam otrzymać płytki agarowe, więc trzymajcie kciuki za hodowlę, rozmnażanie no i .... żeby okazały się w porządku
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • pastor
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.04
                    • 20

                    #24
                    Witajcie! Dzięki wam udało mi sie nareszcie trafić na sklep gdzie można kupić porządne towary do domowego browaru! (sklep Hop&Grape) Zamówiłem tam drożdże do pszeniczniaka (mam recepturę na "Karolina Waisbier" ze słodu od Andrzeja Sadownika). Zamowiłem też słód pszeniczny, bursztynowy, czekoladowy, Maris Otter-do Pale Ale, chmiel East Kent Goldings, gips browarniczy i drożdże z legendarnego szczepu Burton - królestwa Ales. W planach 3 warki z udziłem tych cudów- Staut owsiany, Hefeweizen i Pale Ale. Wszystkie ze 100% słodu- jak dostanę paczkę i sfermentuję pierwszą warkę to napiszę co wyszło. Pozdrawiam Pastor.
                    Last edited by pastor; 2003-12-17, 13:59.

                    Comment

                    • michalh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 284

                      #25
                      pastor napisał(a)
                      Zamowiłem też słód pszeniczny, bursztynowy, czekoladowy, Maris Otter-do Pale Ale, chmiel East Kent Goldings, gips browarniczy i drożdże ...
                      Czy możesz napisać jaka była waga i cena przesyłki oraz jaki będzie koszt piwa wykonanego z tych surowców?

                      Comment

                      • pastor
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.04
                        • 20

                        #26
                        Zamówiłem razem 9kg słodu a pozostałe fanty wyjdą pewnie z 1kg - koszt przesylki to 4.70 funta. Nie dostałem jeszcze potwierdzenia zamowienia więc może jak sobie przeliczą to skasują mnie na więcej . Jak tylko dostanę jakieś wieści to wam napiszę. Ale co tam! Cena nie gra roli! Koszt takiego piwa na składnikach z Angli to max 60-80zł. tak mi wychodzi z kalkulacji- 4kg słodu, 1/5 porcja drożdży płunnych, 1/2 paczki chmielu + polskie dodatki.
                        Last edited by pastor; 2003-12-17, 14:27.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #27
                          Odp: Drożdże White Labs

                          michalh napisał(a)
                          Właśnie też kupiłem drożdże White Labs - szczep WLP500 - Trappist Ale, kosztowały 4,99 funtów, a przesyłka 1,22 funta, czyli w sumie 43 PLN
                          Właśnie otrzymałem maila ze sklepu Hop&Grape, że nie wysyłają już do Polski przesyłem zwykłą pocztą bo kilka przesyłem zaginęło. Za fiolkę drożdży z przesyłką zapłaciłem 74 zł.

                          Comment

                          • michalh
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.12
                            • 284

                            #28
                            I wszystko się zgadza. Od pewnego czasu przesyłają tylko za potwierdzeniem odbioru, bo faktycznie ginęły przesyłki - lepiej zapłacić więcej niż zapłacić i nie dostać nic. Do każdej przesylki dodany jest koszt około 3,50 funta za potwierdzenie odbioru - niezależnie od wielkości.
                            Czyli mamy cene drożdży + przesyłka + potw. odbioru:
                            5 + 1,5 + 3,5 funta * 7,1 = 71 PLN - to wszystko orientacyjnie, dochodzą jeszcze różnice kursowe przy przeliczaniu transakcji kartowych z GBP na USD/EUR i dalej na PLN.

                            Teraz opłaca się bardziej sprowadzać kilka fiolek w jednej przesyłce, bo wtedy opłata za potw. odbioru jest ta sama i cena fiolki będzie istotnie niższa. Najlepiej, jak kilka osób się zbiera i zamawia wpólnie kilka fiolek, najlepiej do dalszego podziału.
                            Ostatnio używałem drożdży WLP500, WLP530 i WLP550 z tego źródła - z wszystkich jestem bardzo zadowolony. WLP300 jeszcze czekają w lodówce (1/6 fiolki). Prawdopodobnie zimą będę zamawiał inne szczepy.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #29
                              Właśnie dziś dotarły do mnie ze sklepu Hop&Grape drożdże White Labs WLP 300. Na przesyłkę czekałem tylko 4 dni. Drożdże były solidnie zapakowane w żel i obłożone steropianem.
                              Wieczorem zabieram się za sporządzenie startera a za 2 dni pierwsze warzenie piwa pszenicznego z własnoręcznie zesłodowanej pszenicy.

                              Comment

                              • slado
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.07
                                • 1072

                                #30
                                mapajak napisał(a)
                                --ciach--
                                Wieczorem zabieram się za sporządzenie startera a za 2 dni pierwsze warzenie piwa pszenicznego z własnoręcznie zesłodowanej pszenicy.
                                Koniecznie opisz tę warkę ze wszystkimi szczegółami. Niezłe doświadczenie. Wznoszę za powodzenie!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X