drożdże i słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Na worki na miejscu - bez problemu. Nie wiem, jak z wysyłką, bo nie poruszałem tego tematu. W ofercie mają pięć słodów jęczmiennych: pilzeński, monachijski, karmelowy jasny jasny, karmelowy ciemny i barwiący.

    Comment

    • burar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.09
      • 238

      #17
      Jakiej wagi są te worki ?
      Grodziski Browar Domowy

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #18
        Krzysiu napisał(a)
        Na worki na miejscu - bez problemu. Nie wiem, jak z wysyłką, bo nie poruszałem tego tematu. W ofercie mają pięć słodów jęczmiennych: pilzeński, monachijski, karmelowy jasny jasny, karmelowy ciemny i barwiący.
        A jaka jest (choć w przybliżeniu) cena?

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #19
          Dzwoniłam do tej słodowni - mają worki min. 40 kg.
          Ceny:
          1 kg słodu pilzneńskiego - 1,25 zł + vat
          1 kg słodu monachijskiego -1,60 zł + vat
          o pozostałe słody się nie pytałam

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #20
            Małażonka napisał(a)
            Dzwoniłam do tej słodowni - mają worki min. 40 kg.
            Ceny:
            1 kg słodu pilzneńskiego - 1,25 zł + vat
            1 kg słodu monachijskiego -1,60 zł + vat
            o pozostałe słody się nie pytałam
            VAT 7% czy 22%?

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #21
              Rozmawiałem przed chwilą z browarem Gambrynus z Ciechanowa. Słodu nie sprzedają - gdyż sami go sprowadzają z Czech. I tu pewnie tkwi tajemnica wysokiej jakości piwa z tego browaru.
              Małażonka - znajdźmy coś w promieniu 100 km od Warszawy - nie będziemy przecież grzać 400 km do Strzegomia...
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #22
                Małażonka napisał(a)
                Dzwoniłam do tej słodowni - mają worki min. 40 kg.
                Ceny:
                1 kg słodu pilzneńskiego - 1,25 zł + vat
                1 kg słodu monachijskiego -1,60 zł + vat
                o pozostałe słody się nie pytałam
                Holender... Chyba wsiądę w auto i pociągnę do Strzegomia. Z kosztami paliwa wyjdzie chyba taniej, niż z Browamatora. Eeech, dlaczego ja mam wszędzie daleko

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #23
                  mapajak napisał(a)
                  VAT 7% czy 22%?
                  Wg PKWiU - 22%

                  Comment

                  • crizz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.02
                    • 1256

                    #24
                    mapajak napisał(a)
                    Na stronie inrernetowej Słodowni Strzegom [..]
                    Mapajak, podaj adres. Nie mogę nic wygoogle'ać.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #25
                      crizz napisał(a)
                      Mapajak, podaj adres. Nie mogę nic wygoogle'ać.

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #26
                        burar napisał(a)
                        Małażonka - znajdźmy coś w promieniu 100 km od Warszawy - nie będziemy przecież grzać 400 km do Strzegomia...
                        No więc tak:
                        Browar Jabłonowo - ma nas w nosie;
                        Browar Okuniew - tu specjalnie nie liczyłam i jak się okazało - słusznie;
                        Browar Konstancin - tu jeszcze nie próbowałam, lada chwila zadzwonię;
                        Browar Kiper - niestety chwilowo browar nie odpowiada (rozlewnia natomiast nie może udzielić mi takich informacji)
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2003-10-23, 09:58.

                        Comment

                        • burar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.09
                          • 238

                          #27
                          Ja sprawdzę browar Sierpc. Postaram się zdobyć drożdże z browaru Belgia, ale nie mogę wyjawić w jaki sposób...
                          Grodziski Browar Domowy

                          Comment

                          • burar
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.09
                            • 238

                            #28
                            to straszne Przeczytajcie sami
                            Sierpeckie Rozmaitości - gazeta lokalna (Sierpc) Nr 1/2002
                            Grodziski Browar Domowy

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #29
                              Jeżeli chodzi o Strzegom ( ten niedaleko Wrocławia ??? ) to mogę podjąć się wyjazdu i zakupu kilku worków słodu ... Tzn. tyle, ile bezpiecznie wejdzie do Matiza ...
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Sugeruję najpierw umówić się telefonicznie z prezesem Jarymkiem. Oprócz niego nikt nie podejmie decyzji o sprzedaży.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • darekd
                                  ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                                  darekd
                                  Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                                  "German Helles"

                                  Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                                  Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                                  2024-12-09, 01:23
                                • darekd
                                  Eichhorn, Kellerbier
                                  darekd
                                  Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

                                  https://brauerei-eichhorn.de/

                                  5% alk.

                                  Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
                                  Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
                                  2024-09-01, 22:47
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...