W związku z tym, że ostatnio próbuję robić piwa angielskie, więc z reguły z dodatkiem cukru, rozpocząłem poszukiwania cukrów specjalnych. Zwykłe sklepy spożywcze takich wynalazków nie posiadają (przynajmniej ja nie spotkałem, a panie robiły wielkie oczy, że coś takiego w ogóle istnieje). Lepiej jest w sieciach handlowych.
Cukier do piwa
Collapse
X
-
Tesco (Lubin, Wałbrzych)
Trzy rodzaje cukru kandyzowanego Diamant: lodowy po 4,69 zł/0,5 kg, bursztynowy - 6,99/0,5, kruszony 6,75/0,5 kg.
Trzy rodzaje cukru trzcinowego: Global Foods ? 12,39, Billington's Dark Muscovado Cane Sugar ? 19,99, Billington's Sugar Crystal -23,99/0,5 kg.
Glukoza Delecta ? 2,99/0,2.
Comment
-
-
Kaufland (Lubin)
Podobnie jak wyżej ? cukier kandyzowany Diamant trzy rodzaje oraz trzcinowy jeden rodzaj - w podobnych cenach. Oprócz tego fruktoza prod. niemieckiej ? 4,70 zł/0,5 kg. Zakupiłem na próbę, aby ocenić jej przydatność do produkcji piwa.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Ha, najbliższą Hypernovą mam w Jeleniej Górze, trochę mi się nie opłaca taka jazda. Ale jak będziesz przy okazji, to obejrzyj ofertę cukrów i zapuść na forum.
Dodatkowo trzcinowy, tylko jakiś taki wilgotny w bryłkach, kupiłem do kawy.
Wczoraj w Makro też patrzyłem na ofertę , ceny prawie takie same jak w hipermarketach a kupić trzeba 10 opakowań albo i więcej.
Comment
-
-
Odp: Intermarche (Świdnica)
Krzysiu napisał
Dwa rodzaje cukru kandyzowanego Diamant: lodowy i kruszony, w cenach po 6,80 zł/0,5 kg, oprócz tego cukier trzcinowy Diamant ok. 5 zł/0,5 kg.
Glukoza Delecta 2,30/0,2.
Comment
-
-
Poznań - gdzie dostać cukier
W Poznaniu cukier kandyzowany w 3 odmianach kupuję w markecie Selgros na Ratajach - cena około 6PLN/ 0,5kg. Widziałem też w innych duzych marketach.
Też dodaję ten cukier do mocniejszego piwa - na wzór belgijskich klasztornych. Daje on IMO ckarakterystyczny posmak. Używam tylko kandyzowanego ciemnego.
Do nagazowania piwa stosuję cukier buraczany, nieoczyszczony - jest on lekko brązowy i tez ma ciekawy posmak. Cena 4PLN / kg (Sklep 'Chata Polska'). Kiedyś dodawałem go do piwa, ale juz nigdy więcej. Ten cukier ma mniej 'cukru w cukrze' niż zwykły biały, jest też doskonały do kawy.
Comment
-
Comment