Witajcie! Wlasnie otrzymalem przesyłkę z angielskiego sklepu Hop&Grape. Drożdże WL (2 szczepy) oraz chmiel East Kent Goldings i Northdown. Polecam wszystkim ten sklep! Miałem co prawda pewne problemy z tym zamówieniem...Wynikalo to z tego że chciałem zamowić 9kg różnych słodów i okazało się że koszt przesyłki wyniesie 52 funty co było kompletnym absurdem! Zamowiłem więc tylko lekkie rzeczy i koszt ten spadł do 4.65Ł. Do postu dołączam zdjęcie-zwróćcie uwagę na próżniowy sposób pakowania chmielu-to owiele lepsze rozwiązanie niż wielkie paki oferowane przez Browamatora. 125g chmielu mieści sie do paczki wielkości pudelka papierosów, poza tymm brak tlenu w paczce wpływa korzystnie na trwalość! Pozdrawiam i lecę do warzenia!!!
Drożdże White Labs już są!!!
Collapse
X
-
możesz napisac ile co kosztuje, ja jakoś nie lubie obcych języków"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
-
-
Ceny to 2.20-2.60Ł za paczkę chmielu 125g, drożdże są po 4.99 za fiolkę na około 5 warek przy umiejętnym rozmnażaniu, słody (z których niestety musiałem zrezygnować ze względu na wysoki koszt przesylki) są po około 1.13-1.60Ł za kilogram. Polecam ten sklep maja gigantyczny wybór (niech nasi krajowi sprzedawcy biorą przyklad)Na pzczkę czekałem 5 dni od momentu wysyłki (koszt to niecałe 5Ł)
Comment
-
-
dzięki wielkie
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Podejrzewam, że jest to chmiel prasowany i dlatego zajmuje tyle miejsca. Ja jednak wolę używać całych szyszek chmielowych, nawet jeśli zajmują miejsce.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Ja robię to tak: Fiolka ma 35ml a do 20l warki wystarcza 7ml drożdży. Fiokę przechowuje się w lodówce i na 6h przed użuciem wyjmuje się ją by osiągnęła temp pokojową a drożdże nie dostały szoku termicznego. Do tego celu używam malej jednorazowej strzykawki (5ml). Drożdże dodaję do 100-200 ml brzeczki przygotowanej z suchego ekstraktu jęczmiennego (ok 200ml wody, 40g ekstraktu zagotowany i studzony do temp 25-30 stopni) Po kilkunastu godzinach gdy fermentuje, przelewam do drugiego startera (około 500-600ml wody i 100g suchego ekstraktu) Fermentujący wlewam do nastawu głownego. Pierwszy starter nałeży przygotować przynajmniej 2 dni przed warzeniem!
Comment
-
Comment