Drożdże White Labs już są!!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pastor
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 20

    Drożdże White Labs już są!!!

    Witajcie! Wlasnie otrzymalem przesyłkę z angielskiego sklepu Hop&Grape. Drożdże WL (2 szczepy) oraz chmiel East Kent Goldings i Northdown. Polecam wszystkim ten sklep! Miałem co prawda pewne problemy z tym zamówieniem...Wynikalo to z tego że chciałem zamowić 9kg różnych słodów i okazało się że koszt przesyłki wyniesie 52 funty co było kompletnym absurdem! Zamowiłem więc tylko lekkie rzeczy i koszt ten spadł do 4.65Ł. Do postu dołączam zdjęcie-zwróćcie uwagę na próżniowy sposób pakowania chmielu-to owiele lepsze rozwiązanie niż wielkie paki oferowane przez Browamatora. 125g chmielu mieści sie do paczki wielkości pudelka papierosów, poza tymm brak tlenu w paczce wpływa korzystnie na trwalość! Pozdrawiam i lecę do warzenia!!!
    Attached Files
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #2
    możesz napisac ile co kosztuje, ja jakoś nie lubie obcych języków
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • pastor
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 20

      #3
      Ceny to 2.20-2.60Ł za paczkę chmielu 125g, drożdże są po 4.99 za fiolkę na około 5 warek przy umiejętnym rozmnażaniu, słody (z których niestety musiałem zrezygnować ze względu na wysoki koszt przesylki) są po około 1.13-1.60Ł za kilogram. Polecam ten sklep maja gigantyczny wybór (niech nasi krajowi sprzedawcy biorą przyklad)Na pzczkę czekałem 5 dni od momentu wysyłki (koszt to niecałe 5Ł)

      Comment

      • pastor
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.04
        • 20

        #4
        Wlaśnie się zorientowalem że ceny widać na zdjęciu-są na czerwono

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          dzięki wielkie
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #6
            A propos rozmnażania drożdżyków z fiolki, ktoś mógłby zamieścić krótki wykład, co i jak, żeby sie udało?

            pozdr

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              Podejrzewam, że jest to chmiel prasowany i dlatego zajmuje tyle miejsca. Ja jednak wolę używać całych szyszek chmielowych, nawet jeśli zajmują miejsce.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • pastor
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.04
                • 20

                #8
                Ja robię to tak: Fiolka ma 35ml a do 20l warki wystarcza 7ml drożdży. Fiokę przechowuje się w lodówce i na 6h przed użuciem wyjmuje się ją by osiągnęła temp pokojową a drożdże nie dostały szoku termicznego. Do tego celu używam malej jednorazowej strzykawki (5ml). Drożdże dodaję do 100-200 ml brzeczki przygotowanej z suchego ekstraktu jęczmiennego (ok 200ml wody, 40g ekstraktu zagotowany i studzony do temp 25-30 stopni) Po kilkunastu godzinach gdy fermentuje, przelewam do drugiego startera (około 500-600ml wody i 100g suchego ekstraktu) Fermentujący wlewam do nastawu głownego. Pierwszy starter nałeży przygotować przynajmniej 2 dni przed warzeniem!

                Comment

                Przetwarzanie...
                X