Tak na dobrą sprawę, to napewno jest o wiele trwalsza, bo emalia nie będzie z nierdzewki odpryskiwać, nie da się go obić, będzie też równiejszy i cena jest bardzo niska, normalnie takie garnki kosztują koło 400zł-500zł.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
Więc właśnie, szczególnie, że ostatnio niedaleko mnie otworzyli Lidla i mogę się tam spacerkiem przejść. Jaki to jest wydatek wogóle?
Ja kupowałem w Lidlu na Bródnie za 199 pln. Nie wiem ile teraz może kosztować.
Co do gara z nierdzewki, zobacz co to za garnki, czy nie jest to czasem po prostu duży gar made in China "dwanaście złotych koron" Jeżeli to jest duży gar gastronomiczny z grubej stali to faktycznie cena jest atrakcyjna. Jeżeli to jest blaszanka, którą można kupić w supermarketach to sobie podaruj. Naprawdę będę zdziwony jeżeli w tej hurtowni będzie gar, który kosztuje 100 pln a gdzie indziej jest po 400 - 500 pln. W życiu nic nie ma za darmo.
Wady i zalety kociołka z Lidla - nie zajmuje miejsca na kuchence (dla mnie WIELKI plus), można go postawić dosłownie gdziekolwiek (przykład mojego warzenia latem - zacierałem na ogródku w pięknych okolicznościach przyrody), zjada sporo prądu (1800 W x 3 h działania daje circa 5,4 kWh, ile kosztuje kilowatogodzina???), tego jednak w moim przypadku nie można uznać za dużą wadę bo kuchnię też mam elektryczną. Odpadły mi problemy z podnoszeniem 30 kg gara z zacierem, przenoszenia go... W moim wieku kręgosłup lubi jednak wypoczywać.
Zalety gara... hm... teraz naprawdę nie umiem ich znaleźć... Jeżeli zdecydowałbyś się na palnik gazowy na butlę to jasne, że zakup kociołka Lidla nie ma sensu. Jeśli jednak korzystasz z kuchni gazowej/elektrycznej to według mnie lepiej kupić elektryczny kociołek. Oczywiście to tylko moje zdanie. Mam i gar i kociołek. I nie biorę w ogóle pod uwagę przejścia z powrotem na gar.
Mam na sprzedaż zestaw: Browar Domowy BA SUPER START użyty 2 razy.
oraz Garnek emaliowany 40L - nigdy nie użyty.
+ gratis mogę dorzucić własnej konstrukcji skrzynie do chłodzenia podczas fermentacji (do umieszczania zamrożonych butelek z wodą)....
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
Comment