Witam Wie ktos moze gdzie nabyc surowce w Krakowie (drozdze slod chmiel) Chodzi o cos jak np Instytut Zywnosci w Warszawie lub tez normalne sklepy Wszystko oprocz internetowych sklepow!! z gory dziekuje!!
Surowce w Krakowie
Collapse
X
-
kolega za mało szukał na browar.biz, ale rzeczywiście jest tego niewiele w Praktikerze i Obi można dostać gotowce oraz część akcesoriów i to tyle stąd moja propozycja współnych zakupów pozostawiaona bez odzewu
-
-
-
Ja się coraz bardziej zastanawiam, czy nie byłoby dobrym pomysłem zrobić filię Browamatora w Krakowie. W Warszawce, Lublinie, Wrocławiu już jest, a w Krakowie - pusto. Jedyny problem, to czy to w jakiejś przewidywalnej perspektywie zarobi na siebie - bo charytatywnie to raczej nie zamierzam się bawić
Może ktoś też o tym myślał i tylko brakowało mu wspólnika....?Marek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
We Wrocławiu to nie jest filia - w pozostałych miastach tez nie, chyba, że o czymś nie wiem, tylko sklepy jako dodatkową "działalność" biorą produkty Browamatora. Ostatnio Piwniaki z Wrocka pisały, ze słaby zbyt na to mają, a jakby mieli zamawiać pojedyncze sztuki, to wychodzi kosztowo to samo, jak sam zamówisz u Browamatora przez internet
Comment
-
-
A tak poza tym, to mnie chodziło nie o jakiś dodatek do innego sklepu, ale coś bardziej przydatnego dla domowych piwowarów, szczególnie tych nowych, poszukujących. Z doświadczenia wiem, że jeśli nie ma przy tych produktach jakiejś obeznananego w temacie, życzliwego sprzedawcy, to osoby, które chciałyby zacząć, a nie wiedzą jak - będą się czuły zagubione. W takiej branży niezbędny jest ktoś, kto pomoże, doradzi, wskaże drogę itp. JKiedy ja się przymierzałem do domo-warzenia, to co prawda widziałem piękne zestawy sprzętu i surowców w jednym z marketów (OBI zdaje się) i bardzo chciałem się wyposażyć, jednak nikt nie był mi tam w stanie fachowo odpowiedzieć na gnębiące mnie rozterki.
Nie wszyscy bowiem mają możliwości czy też czas aby przekopywać internet w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące pytania...
No, w każdym razie - fakt, że w wielu sklepach można już kupić sprzęt, brew-kity itp świadczy o tym, że temat staje się coraz bardziej popularny i może z jakiś czas będzie sens istnienia dedykowanego sklepiku dla takich zapaleńców jak my. Bo nie takie dziwactwa można np. w Krakowie znaleźć i jakoś sobie radzą na rynkuMarek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszekcoś bardziej przydatnego dla domowych piwowarów, szczególnie tych nowych, poszukujących. Z doświadczenia wiem, że jeśli nie ma przy tych produktach jakiejś obeznananego w temacie, życzliwego sprzedawcy, to osoby, które chciałyby zacząć, a nie wiedzą jak - będą się czuły zagubione. W takiej branży niezbędny jest ktoś, kto pomoże, doradzi, wskaże drogę itp.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Ja mysle ze rynek jest za maly na sklep - trzeba utrzymac lokal, obsluge itd - nawet dzielac koszty z jakas inna branza, czy przytulajac sie do jakiegos sklepu to jest bez sensu. Ile w koncu jest potencjalnych klientow takiego sklepu z Krakowa?
Moze zadzialalby inny mechanizm - organizowalibysmy co regularnie wspolne zamowienia koordynowane przez jakiegos bardzo doswiadczonego grupowicza z Krakowa (Przezes?).
Tenze koordynator sluzylby nam swoja wiedzia - moznaby z nim (a moze nia?) pogadac i poradzic sie.
Nie mialbym tez nic przeciwko temu, zeby ta osoba zarabiala na takim zamowieniu - czy to w formie bezposredniej prowizji, czy poprzez upusty np w Browamatorze.
Wydaje mi sie ze takie rozwiazanie ma same plusy:
- ja zamawiam po takich samych cenach jak bezposrednio w Browamatorze
- Browamator ma latwiejsze zycie bo obsluguje duze - polhurtowe zamowienia
- koordynator/guru ma jakas korzysc ze swojej wiedzy i pomocy, ktorej przeciez tak, czy inaczej udziela.
Co Wy na to?
Comment
-
-
sam miałem/mam zamiar otworzyć nieduży sklepik z produktami w Krakowie, ale jak potwierdzają moje wyliczenia, kłopoty ze zbytem Biowinu i post Marusi nie jest to takie proste. na wymianę doświadczeń tak czy siak zapraszam na nasze spotkania lajboCkowe.
mgrzemow jestem za, kwestie techniczne do uzgodnienia.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-10-05, 10:58.
Comment
-
-
Wspólne zamawianie ma swój sens wtedy, jeśli dzięki temu można się podzielić kosztami przesyłki. To po pierwsze. Po drugie - nie każdy wspólnie zamawiający będzie chciał zawsze porad guru, jako bonusa (choć ja na pewno chętnie bym skorzystał z takich rad nawet dokładając guru do przesyłki ). Starzy wyżeracze po prostu będą chcieli obniżyć koszty wysyłki - więc ew. rozliczanie trochę by się komplikowało. Po trzecie - ja w swoim poście roztaczałem wizje raczej dalszej przyszłości w tej branży, kiedy ten sport się bardziej spopularyzuje.Marek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
to temat na inny wątek, ale tak to sobie wymyśliliśmy (przy wydatnej pomocy kolegów forumowiczów, w tym Doodcka), że forumowe krakusy to lajboCKi, a spotykamy się przy piwku, po to by po prostu pogadać, czasem na tematy piwowarskie, czasem nie - zależy od rozmówców.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-10-05, 11:10.
Comment
-
Comment