Podpiwek w Szczecinie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Nicolae
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.09
    • 99

    Podpiwek w Szczecinie

    Gdzie można nabyc gotowca do podpiwku. Chodzi oczywiście o miasto Szczecin
  • Avinetiv
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.07
    • 38

    #2
    Też ostatnio szukałem gotowca (co roku robię podpiwek na urodziny ), ale tym razem nie udało się. Usłyszałem, że ponoć nie jest już produkowany. Można z powodzeniem zastąpić go kawą zbożową i chmielem (moja babcia tak robi, efekt niemal identyczny).

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Moja propozycja jest taka - nie zawracajcie sobie tym głowy, zróbcie od razu porządne piwo. Zrbiłem podpiwek raz i wystarczy - żadna rewelacja.

      Comment

      • arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

        #4
        Krzysiu napisał(a)
        Moja propozycja jest taka - nie zawracajcie sobie tym głowy, zróbcie od razu porządne piwo. Zrbiłem podpiwek raz i wystarczy - żadna rewelacja.
        Podpiwek, jak sama nazwa wskazuje, leży gdzieś pod piwem , ciężko porównać go do piwa.
        Moim zdaniem to bardzo dobry napój na gorące dni.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Prawdziwy podpiwek, jak nazwa na to nie wskazuje, były to popłuczyny po zacieraniu, przeznaczone dla najbiedniejszej części społeczeństwa. W wielu regionach Europy i w róznych czasach obowiązywał zakaz produkowania podpiwku.
          Last edited by Krzysiu; 2004-07-20, 22:14.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #6
            Krzysiu napisał(a)
            Moja propozycja jest taka - nie zawracajcie sobie tym głowy, zróbcie od razu porządne piwo. Zrbiłem podpiwek raz i wystarczy - żadna rewelacja.
            Moja kontrpropozycja - róbcie i jedno, i drugie. Robię podpiwek w miarę regularnie i świetnie nadaje się on do gaszenia pragnienia, kiedy nie chcę wlewać w siebie procentów. Że nie wspomnę o koszcie: susz (ok. 1 zł) + 10 l. wody + drożdże + 0,5 kilo cukru.

            PS Dodam, że pierwszy podpiwek mi nie wyszedł. Później było tylko lepiej. Poza tym jest sporo możliwości, można eksperymentować jak z piwem, a efekty są już po 3-5 dniach.
            PS2 W okolicach Warszawy jeszcze niedawno można było dostać ten gotowiec. Jeśli jedziesz na zlot, Nicolae, frakcja warszawska może ci przywieźć klika(naście) paczek.
            Last edited by żąleną; 2004-07-21, 00:39.

            Comment

            • Avinetiv
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.07
              • 38

              #7
              Zgadzam się z przedmówcą, dobrze schłodzony podpiwek w letni upał (niestety jeszcze nie takowego w tym roku nie uświadczyłem) jest świetną sprawą, a 10 litrów już czeka . Mankamentem jest to, iż efekty są na dobrą sprawę tylko między 3 a 5 dniem .

              Comment

              • Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

                #8
                Chyba zostało zapomniane jak brzmi temat
                Ja szukałem,ale nie znalałem w Szczecinie
                Last edited by Pogoniarz; 2004-07-21, 18:06.


                Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

                Comment

                • dzuk
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.03
                  • 39

                  #9
                  Ja u siebie kupiłem wczoraj (Suwałki) więc chyba jeszcze produkują.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X