Kwas Mlekowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    Kwas Mlekowy

    Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie gdzie można przez internet kupic spożywczy kwas mlekowy. Gaweł
    GAWEŁ
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie gdzie można przez internet kupic spożywczy kwas mlekowy. Gaweł
    A postukałeś w Internecie? Pewnie tak, skoro pytasz.
    Proponuję wygooglać formułę np. "kwas mlekowy 80 %". Wszystkie one są spożywcze. W handlu jest także stężenie 50 %.
    Większość sklepów z odczynnikami chemicznymi pokazuje swoja ofertę, zakup odbywa się po uprzednim skorzystaniu z kontaktu.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Do czego używa się kwasu mlekowego?
      Rozumiem, że to co innego niż laktoza i efekt tez inny niż np. w milk stoucie?
      A może kwas mlekowy służy do czegoś zupełnie inego?
      rowarek esoła

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Laktoza i kwas mlekowy służą zupełnie do czego innego. Poszukaj na forum.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Tylko czy naprawdę jest sens bawić się w zakwaszanie w piwowarstwie domowym? Jeśli TAK, to nie wyobrazam sobie pracy BEZ pH-metra.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Tylko czy naprawdę jest sens bawić się w zakwaszanie w piwowarstwie domowym? Jeśli TAK, to nie wyobrazam sobie pracy BEZ pH-metra.

            Święte słowa!

            Chyba że:
            - http://www.browamator.pl/szczegoly.p...przedm=1544910
            - http://www.browamator.pl/szczegoly.p...przedm=1544906
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #7
              Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć że w marcu będe miał w sprzedaży kwas mlekowy 50 lub 80%, także paski do pomiaru pH lub na życzenie pH metry elektroniczne. Więc jak będzie to dam znać w odpowiednim temacie.

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Tylko czy naprawdę jest sens bawić się w zakwaszanie w piwowarstwie domowym? Jeśli TAK, to nie wyobrazam sobie pracy BEZ pH-metra.
                Kwas mlekowy, w połączeniu z ph-metrem, to bardzo wygodny sposób zakwaszania zacieru/wody do wysładzania.
                Ja używam go jedynie do piw jasnych. Pomiary zacierów piw ciemnych (a nawet ciemnawych), wykazały, że zakwaszanie jest zbędne. Moja kranówka ma coś ok. ph 7,5.

                Comment

                • skandal
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1439

                  #9
                  Jak się ma to 7,5 pH do tego , co można przeczytać choćby na BA, że odpowiednie pH dla piwa to od 4,6 do 5,3 zdaje się?? (pisze z pamięci) Czy ta tolerancja jest tak rozciągnieta?

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
                    Jak się ma to 7,5 pH do tego , co można przeczytać choćby na BA, że odpowiednie pH dla piwa to od 4,6 do 5,3 zdaje się?? (pisze z pamięci) Czy ta tolerancja jest tak rozciągnieta?
                    Nie ta tolerancja nie jast tak rozciągnięta. Odczyn ph zacieru z reguły powinien zamykać się w ramach 5,4-5,8.
                    Jak się ma do tego odczyn ph czystej wody? - Ano tak, że woda ta zakwasza się po wsypaniu do niej słodów - im są one ciemniejsze, tym niższe ph zacieru. Przy użyciu jedynie słodów jasnych, odczyn ph spada o jakieś 1-1,5.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      W sklepie internetowym http://www.chemik.aip.pl sprzedają kwas mlekowy, ale niestety zaliczony jest on do substancji żrących i trujących (przez odpowiednie zarządzenie odpowiedniego ministra), przesyłka tylko specjalnym kurierem za blisko 50 zł tak, że zakup przez internet raczej nie będzie opłacalny.
                      Lepiej poszukac sklepu z chemikaliami w realu, czy ktoś wie gdzie są takie sklepy w Warszawie?? Google mi proponuje głównie chemię gospodarczą...

                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        W sklepie internetowym http://www.chemik.aip.pl sprzedają kwas mlekowy, ale niestety zaliczony jest on do substancji żrących i trujących (przez odpowiednie zarządzenie odpowiedniego ministra), przesyłka tylko specjalnym kurierem za blisko 50 zł tak, że zakup przez internet raczej nie będzie opłacalny.
                        Lepiej poszukac sklepu z chemikaliami w realu, czy ktoś wie gdzie są takie sklepy w Warszawie?? Google mi proponuje głównie chemię gospodarczą...
                        Nich kupi ktoś z Bytonia i już potem na jakimś zjeździe lub innych warsztatach można się spotkać.

                        Comment

                        • mlody_w_fachu
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.12
                          • 325

                          #13
                          Acidum Lacticum można bez problemów kupić w aptece, produkuje je kilka firm w Polsce.

                          Nie jest to środek trujący!!!

                          Są dwa "rodzaje" kwasu mlekowego L i D, jeden jest w kwaśnym mleku a drugi w mięśniach (tzw. zakwas), nie jest to środek żrący i niebezpieczny - jedne info, drugie info, trzecie info, no i więcej Ci google powie
                          po prostu mlody_w_fachu
                          - - -
                          gdzieniegdzie znany jako winorobek

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X