Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley
Wyświetlenie odpowiedzi
Agar - gdzie i w jakiej cenie?
Collapse
X
-
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley Wyświetlenie odpowiedziStawiałbym na K000 10042Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alberret Wyświetlenie odpowiedziK000 09011 brzmi znajomo. To może być nawet wygodne w stosowaniu. Szalki Petriego są pod jakimkolwiek względem gorsze od probówek?
Na liście można znaleźć "właściwe" podłoża, jednak płytki Petriego wg. mojego stanu wiedzy służą do różnicowania drobnoustrojów, ich liczenia i identyfikacji. Zasadniczo skos agarowy jest przeznaczony do namnażania i przechowywania mikrobów. Z probówką nie ma problemów przy przenoszeniu/przelewaniu kultury do kolby
Od biedy da się na szalce to zrobić, podobnie jak da się wołem wygrać Wielką Pardubicką
---edit---
... no i żeby na odczynnikach POCH prowadzić domowe hodowle? Tego jeszcze świat nie widziałLast edited by huanghua; 2008-01-09, 21:21.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Jakby to się okazało prawdą to byłoby świetnie, bo
- po pierwsze mniej roboty.
- po drugie łatwiej to ułożyć w zamrażalniku niż próbówki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJakby to się okazało prawdą to byłoby świetnie, bo
- po pierwsze mniej roboty.
- po drugie łatwiej to ułożyć w zamrażalniku niż próbówki.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedziCo ty te pozywki z drozdzami do zamrazarki chcesz pakowac?
Ale Ty lepiej powiedz co sądzisz o tych szalkach Petriego zamiast próbówek.
Comment
-
-
Chyba do dluzszego przetrzymywania sie nie nadaja.
To rodzaj naczynia z przykrywka-na dluzsza mete pozywka bedzie wysychala.
Jedyny plus jaki widze to to, ze masz duza powierzchnie do zagospodarowania. Powierzchnie, do ktorej masz latwiejszy dostep niz w probowce.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Jeszcze jedno: dla tych, ktorzy jeszcze sie do skosow i probowek nie przekonali proponuje pobawic sie na poczatek z niewielkim sloiczkami (a´la szalka petriego). Wylac na dno pozywke(ok 1cm), potraktowac np.szybkowarem (sloiczki przykryte pokrywkami). W czasie studzenia zakrecic przykrywki i na takim podlozu "zasadzic" drozdze. Pozytek z tego taki, ze mozna operowac "w wiekszym otworze" , a nie "wciskac" sie z eza do probowki na poczatku...
Sloiczki ze sklepu, raczej zadne po pasztecie...Last edited by naczelnik; 2008-01-09, 23:07.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedziChyba do dluzszego przetrzymywania sie nie nadaja.
To rodzaj naczynia z przykrywka-na dluzsza mete pozywka bedzie wysychala.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś z Was spotkał się z łatwo dostepną ofertą sprzedaży agaru?
Allegro i ebay milczą na ten temat
Comment
-
Comment