Agar - gdzie i w jakiej cenie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley Wyświetlenie odpowiedzi
    Te z PDF to już gotowe odzywki na szalkach Petriego (takie okrągłe płaskie pojemniczki, jak mają w różnych laboratoriach), sterylne, pakowane po 20 sztuk. Więc spożywczy owszem tańszy, ale tu masz gotowe do hodowli sterylne podłoże razem z opakowaniem.
    To powiedz mi proszę, które z powyższych jest podłożem właściwym do hodowli drożdży?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • underley
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.02
      • 20

      #17
      Stawiałbym na K000 10042

      Comment

      • alberret
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.05
        • 28

        #18
        K000 09011 brzmi znajomo. To może być nawet wygodne w stosowaniu. Szalki Petriego są pod jakimkolwiek względem gorsze od probówek?

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley Wyświetlenie odpowiedzi
          Stawiałbym na K000 10042
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alberret Wyświetlenie odpowiedzi
          K000 09011 brzmi znajomo. To może być nawet wygodne w stosowaniu. Szalki Petriego są pod jakimkolwiek względem gorsze od probówek?
          Dobrze kombinujecie
          Na liście można znaleźć "właściwe" podłoża, jednak płytki Petriego wg. mojego stanu wiedzy służą do różnicowania drobnoustrojów, ich liczenia i identyfikacji. Zasadniczo skos agarowy jest przeznaczony do namnażania i przechowywania mikrobów. Z probówką nie ma problemów przy przenoszeniu/przelewaniu kultury do kolby
          Od biedy da się na szalce to zrobić, podobnie jak da się wołem wygrać Wielką Pardubicką

          ---edit---
          ... no i żeby na odczynnikach POCH prowadzić domowe hodowle? Tego jeszcze świat nie widział
          Last edited by huanghua; 2008-01-09, 21:21.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Jakby to się okazało prawdą to byłoby świetnie, bo
            - po pierwsze mniej roboty.
            - po drugie łatwiej to ułożyć w zamrażalniku niż próbówki.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Jakby co znajomek będzie niedługo w tym sklepie.
              Może popytać, chociaż ja w to na razie nie wchodzę...

              Comment

              • derek71
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.06
                • 13

                #22
                Jesli chcesz przesle Ci torebeczke agaru na skosy gratis bo mam ze 3 szt i po pewnym czasie moze stracic waznosc .

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jakby to się okazało prawdą to byłoby świetnie, bo
                  - po pierwsze mniej roboty.
                  - po drugie łatwiej to ułożyć w zamrażalniku niż próbówki.
                  Co ty te pozywki z drozdzami do zamrazarki chcesz pakowac?
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co ty te pozywki z drozdzami do zamrazarki chcesz pakowac?
                    A doczytałem, że w lodówce. No babol, myślałem, że tak jak glicerynę trzyma się w zamrażarce.
                    Ale Ty lepiej powiedz co sądzisz o tych szalkach Petriego zamiast próbówek.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #25
                      Chyba do dluzszego przetrzymywania sie nie nadaja.
                      To rodzaj naczynia z przykrywka-na dluzsza mete pozywka bedzie wysychala.

                      Jedyny plus jaki widze to to, ze masz duza powierzchnie do zagospodarowania. Powierzchnie, do ktorej masz latwiejszy dostep niz w probowce.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #26
                        Jeszcze jedno: dla tych, ktorzy jeszcze sie do skosow i probowek nie przekonali proponuje pobawic sie na poczatek z niewielkim sloiczkami (a´la szalka petriego). Wylac na dno pozywke(ok 1cm), potraktowac np.szybkowarem (sloiczki przykryte pokrywkami). W czasie studzenia zakrecic przykrywki i na takim podlozu "zasadzic" drozdze. Pozytek z tego taki, ze mozna operowac "w wiekszym otworze" , a nie "wciskac" sie z eza do probowki na poczatku...

                        Sloiczki ze sklepu, raczej zadne po pasztecie...
                        Last edited by naczelnik; 2008-01-09, 23:07.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chyba do dluzszego przetrzymywania sie nie nadaja.
                          To rodzaj naczynia z przykrywka-na dluzsza mete pozywka bedzie wysychala.
                          A jakby ją pociągnąć taśmą klejącą dookoła?
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • bogdan62
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.10
                            • 173

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy ktoś z Was spotkał się z łatwo dostepną ofertą sprzedaży agaru?
                            Allegro i ebay milczą na ten temat
                            najtaniej (ok,3zł) w sklepach ze zdrową żywnością, odpadają też koszty przesyłki. Tylko jedna uwaga, nie pytać się o agar, a o środek żelujący do galaretek lub dżemów. Wśród tych środków, są takie, których skład to 100% agar - trzeba czytać opis na opakowaniu.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X