Torf

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Torf

    Chciałbym uwędzić trochę słodu na torfie (na szkockie ale).
    Gdzie w dużym mieście (W-wa) dostanę torf w formie nadającej się do spalenia? Słyszałem o czymś takim jak brykiety torfowe do kominka, ale nigdzie ich nie spotkałem...
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    Chciałbym uwędzić trochę słodu na torfie (na szkockie ale).
    Gdzie w dużym mieście (W-wa) dostanę torf w formie nadającej się do spalenia? Słyszałem o czymś takim jak brykiety torfowe do kominka, ale nigdzie ich nie spotkałem...
    Powinien być w sklepie ogrodniczym.

    Comment

    • Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

      #3
      kurde... gdybym miał łopatę to poszedłbym i wykopał Ci ile chcesz, ale ja miastowy i takowego osprzętu nie mam, a na łąki z torfem mam pewnie 10 min pieszo...

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Chciałbym uwędzić trochę słodu na torfie (na szkockie ale).
        Gdzie w dużym mieście (W-wa) dostanę torf w formie nadającej się do spalenia? Słyszałem o czymś takim jak brykiety torfowe do kominka, ale nigdzie ich nie spotkałem...
        Sklepy zoologiczne jako podkład dla gadów.

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #5
          na allegro jest brykiet http://www.allegro.pl/item259486490_...zny_torf_.html
          raptem 360 zł za tonę. może wynegocjujesz mniej.

          moim zdaniem torf "podkładowy" nie nadaje się do wędzenia - będzie zbyt luźny (o ile nie rozdrobniony). Z tego co kojarzę opowieści nt. torfu jako opału, był on kopany w kostkach i suszony.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedzi
            na allegro jest brykiet .
            "Przy spalaniu brykietów nie wydziela się dym" .. hmm, ale ja własnie potrzebuję dymu. To może spróbuję z tym ogrodniczym, tylko go podsuszę.

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
              Chciałbym uwędzić trochę słodu na torfie (na szkockie ale).
              Gdzie w dużym mieście (W-wa) dostanę torf w formie nadającej się do spalenia?
              Niedawno kupowałem w Obi. Wór 80 litrów 9,9zł.
              Last edited by jkocurek; 2007-10-22, 18:05.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                No, udało mi się nie bez trudu uwędzić na torfie ogrodniczym. Rozpaliłem porządnie grilla i nasypałem na węgle cienką warstwę torfu - dym był nikły, ale przez 3 godziny ładnie naaromatyzował 1/4 kg słodu.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Chciałbym uwędzić trochę słodu na torfie (na szkockie ale).
                  Gdzie w dużym mieście (W-wa) dostanę torf w formie nadającej się do spalenia? Słyszałem o czymś takim jak brykiety torfowe do kominka, ale nigdzie ich nie spotkałem...
                  najbardziej naturalnym torfem w sprzedaży jest torf ogrodniczy nieodkwaszony. Jest to poprostu torf wykopany, rozdrobniony i wysuszony - takim torfem kiedyś palono w piecach (bez rozdrabniania), nie pali się pełnym płomieniem tylko tli.

                  Comment

                  • tomcio83
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.02
                    • 258

                    #10
                    W jaki sposób wędziłeś ten słód? na jakiejś aluminiowej tacce, czy zawiesiłeś w woreczku?
                    Też jakiś czas temu zastanawiałem się nad uwędzeniem słodu pszenicznego, żeby zrobić grodziskie.
                    rowarek esoła

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                      W jaki sposób wędziłeś ten słód? na jakiejś aluminiowej tacce, czy zawiesiłeś w woreczku?
                      Też jakiś czas temu zastanawiałem się nad uwędzeniem słodu pszenicznego, żeby zrobić grodziskie.
                      Miałem z tym niezły zgryz, w końcu wziąłem taką metalową okrągłą gęstą siatkę jakiej używa się do zasłaniania patelni, żeby tłuszcz nie pryskał. Umieściłem ją bardzo nisko nad torfem, bo tlił się słabo i dymu było niewiele. Aż się trochę przypiekł, ale dla szkockiego Ale to bardzo dobrze.
                      Last edited by coder; 2007-10-28, 10:10.

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        W jaki sposób wędziłeś ten słód? na jakiejś aluminiowej tacce, czy zawiesiłeś w woreczku?
                        Też jakiś czas temu zastanawiałem się nad uwędzeniem słodu pszenicznego, żeby zrobić grodziskie.
                        Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X