Surowce - Poznań

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #1

    Surowce - Poznań

    Na początku warzenia piwa - gdzie nie ma się dostępu do śrutownika, gdzie strach przechowywać dłużej słody, gdzie nie dobiera się samemu słodów i chmielu - bo się nie wie jak (jeszcze się nie wie). Korzysta się z zestawów
    I tutaj moje pytanie gdzie w poznaniu lub okolicach można nabyć słody ześrutowane i ewentualnie skąd pomoc w doborze słodów , chmielu i drożdży.

    Skąd takie pytania - ano jak to poznaniak - zestaw 45 zł a przesyłka 20 zł 

    No chyba że takie seśrutowane zestawy mogą leżeć z 4 miesiące. Żeby kupić tyle aby przesyłka była gratis.

    Saluti Piwowarzy
    Klaus
    Klausner®
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Niestety w Poznaniu można nabyć jedynie ekstrakty , pozostaje albo kupić śrutownik albo poznać kogoś z takowym
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Jeżeli ześrutowane słody będziesz trzymał w szczelnie zamkniętym plastikowym worku, możesz przechować je nawet dłużej niż 4 miesiące. Szczelnie zamknięta butelka po wodzie, taka 5-cio galonowa jakiej używa się do dystrybutorów też jest bardzo dobra i wielu piwowarów z niej korzysta. Worki są jednak lepsze, bo możesz oddzielnie zapakować różne zestawy. Folia polietylenowa, dość gruba (worki na śmieci i reklamówki jednorazowe się nie nadają), wiązać zostawiając jak najmniejszą ilość powietrza w worku.

      Comment

      • sebanek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.02
        • 178

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
        Na początku warzenia piwa - gdzie nie ma się dostępu do śrutownika, gdzie strach przechowywać dłużej słody, gdzie nie dobiera się samemu słodów i chmielu - bo się nie wie jak (jeszcze się nie wie). Korzysta się z zestawów
        I tutaj moje pytanie gdzie w poznaniu lub okolicach można nabyć słody ześrutowane i ewentualnie skąd pomoc w doborze słodów , chmielu i drożdży.

        Skąd takie pytania - ano jak to poznaniak - zestaw 45 zł a przesyłka 20 zł 

        No chyba że takie seśrutowane zestawy mogą leżeć z 4 miesiące. Żeby kupić tyle aby przesyłka była gratis.

        Saluti Piwowarzy
        Klaus
        Klausner®
        Na początku warzenia nie zamawiałbym tyle ześrutowanych zestawów, żeby przesyłka była gratis. Bo co będzie jak po pierwszym warzeniu dojdziesz do wniosku, że nie masz ochoty zajmować się tym więcej???

        Comment

        • dejwu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.02
          • 4

          #5
          nie będę nowego tematu zakładał -> zapomniałem zamówić drożdży do kolscha. kupię gdzieś w poznaniu np. nothingamy danstara?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Sądzę, że nie będzie nadmiernie złośliwą odpowiedź, że nie wiem?

            Comment

            • Piolun
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 2

              #7
              Troszkę spóźnione ale:

              Na chwilę obecną w Poznaniu nie dostaniemy żadnych "dedykowanych" drożdży. Od biedy w sklepie przy ul. Wronieckiej (koło Starego Rynku) są dostępne górne i dolne z Biowinu...

              Bardziej spóźniona odpowiedź co do słodu, ale może się komuś przydać:
              Słodownia Optima oprócz detalicznej sprzedaży słodu(którego ofertę powoli, ale powiększa) - oferowane jest śrutowanie.

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #8
                Piolun masz racje, póki co w poznaniu bieda. A z optimy jeszcze nie brałem slodu, brałeś może??

                Comment

                • Piolun
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.11
                  • 2

                  #9
                  Muszę przyznać, że jest w miarę przyzwoity, na początku kiedy rozpoczęli sprzedaż detaliczną były małe problemy co do jego czystości, ale teraz nie mam żadnych zastrzeżeń. Z tym, że korzystam głównie z karmelowych - niestety w ofercie nie mają monacha ani wiedeńskiego, a pilzneńskiego po prostu nie potrzebuję. W najbliższym czasie jednak go sprawdzę razem z pszenicznym.

                  Jedyne zastrzeżenie to konieczność zamówienia słodu na 2 dni przed planowanym odbiorem.

                  Aaa i jednym z plusów jest dość przyzwoita cena słodu - razem ze śrutowaniem kosztują tyle co słody konkurencji u dostawców (no chyba, że ktoś kupuje bezpośrednio np w Strzegomiu, to wtedy różnicy prawie nie ma)

                  Comment

                  • wiess
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.07
                    • 6

                    #10
                    Dwa dni to taki umowny termin z dużą tolerancją czasową . Będąc w okolicy zadzwoniłem i po niespełna pół godzinie mogłem odbierać . Fakt ja kupowałem worek 30 kg. Warunek musisz zamówić do południa bo odbiór jest do 14 . Tam pracują piwowarzy domowi dlatego mają inne podejście dla takich detalistów jak my.

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.10
                      • 335

                      #11
                      Odświeżę nieco temat. Optima otworzyła się na klientów w porównaniu z zeszłoroczną ofertą która ograniczała się do 6 słodów, przygotowali większy wachlarz

                      Oferta z Optimy:
                      • SŁÓD PILZNEŃSKI JASNY 3 - 5 EBC
                      • SŁÓD PALE ALE 5,5 - 7,5 EBC
                      • SŁÓD WIEDEŃSKI 7,0 - 9,0 EBC
                      • SŁÓD MONACHIJSKI 10-25 EBC
                      • SŁÓD KARMELOWY JASNY 100 - 150 EBC
                      • SŁÓD KARMELOWY JASNY 40 - 60 EBC
                      • SŁÓD KARMELOWY JASNY 20 - 30 EBC
                      • SŁÓD KARMELOWY CIEMNY 600-750 EBC
                      • SŁÓD BARWIĄCY 350-450 EBC
                      • SŁÓD BARWIĄCY 1100-1500 EBC (palony)
                      • JĘCZMIEŃ PRAŻONY >1000 EBC
                      • SŁÓD PSZENICZNY JASNY 3-5 EBC
                      • SŁÓD PSZENICZNY KARMELOWY 100-150 EBC
                      • SŁÓD PSZENICZNY BARWIĄCY 1100-1500 EBC
                      • PSZENICA PRAŻONA >1000 EBC

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • dadek
                        Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                        dadek
                        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                        2022-01-15, 03:06
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • dadek
                        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                        dadek
                        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                        2023-06-30, 00:55
                      • SwinskiRyjek
                        Bobik słodowany
                        SwinskiRyjek
                        Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

                        To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
                        2025-02-13, 18:23
                      • dadek
                        Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                        dadek
                        Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                        2023-04-27, 02:48
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...