Garnek 30l - Gdynia, Sopot, Rumia, Reda

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    Garnek 30l - Gdynia, Sopot, Rumia, Reda

    Witam wszystkich,

    Mam już skompletowane wszystko co potrzebne do pierwszej warki metodą zacierania.
    Miałem też garnek 40 litrowy, jednak okazało się że jak go przyniosłem z piwnicy to był uderzony w jednym miejscu i zardzewiał.
    Szukam więc nowego, niestety nie mam w tej chwili za dużo funduszy, byłem w Makro ale mają garnki tylko z nierdzewki za 500zł, byłem w kilku innych sklepach AGD ale nie sprowadzają takich.
    Czy w Trójmieście można gdzieś dostać gary 30l (lub 40) emaliowane, najlepiej w jakiejś hurtowni ?
    Dajcie znać, może ktoś się zmagał już z tym problemem.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    A jesteś pewien, że masz kuchenkę, która da radę zagotować brzeczkę w tak dużym garze?
    Może jednak zadowolisz się garnkiem 22 litrowym? Mam taki z Browamatora, przy czym 22 litry to jest bezpieczna pojemność "do ucha", spokojnie tam wchodzi ze 25 litrów, ale wtedy raczej na pewno coś wykipi.
    Jedyny minus takiego rozwiązania, to nie trzymanie się przepisu w przypadku gotowych zestawów. Jeśli jednak zamierzasz sam sprowadzać ilości słodów wg upodobań, to wystarczy modyfikacja przepisu.
    Sam miałem zamiar taki garnek kupić, ale dobrze że tego nie zrobiłem. 22 litry to jest max co moja kuchenka w miarę rozsądnym czasie jest w stanie zagotować.
    Last edited by Pendragon; 2011-03-29, 21:47.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • bielok
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.10
      • 338

      #3
      Cześć.
      Vude jesteś pewien że musisz kupować nowy garnek? Ja warzyłem w garnku który miał powierzchnię odprysku pewnie ze 50 cm2 bez żadnych uszczerbków na jakości piwa.

      Dawaj zdjęcie tego odprysku.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • vude
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 40

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        A jesteś pewien, że masz kuchenkę, która da radę zagotować brzeczkę w tak dużym garze?
        Może jednak zadowolisz się garnkiem 22 litrowym? ...
        Myślałem nad takim rozwiązaniem nasunęły mi się jednak dwie sprawy:
        1. Mniejszego garnka nie postawisz na dwóch palnikach.
        2. Mniejszy garnek jest w podobnej cenie jak większy i tak samo trudno go dostać

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć.
        Vude jesteś pewien że musisz kupować nowy garnek? Ja warzyłem w garnku który miał powierzchnię odprysku pewnie ze 50 cm2 bez żadnych uszczerbków na jakości piwa.
        Dawaj zdjęcie tego odprysku.
        Garnek komuś spadł na na brzeg i wgniótł się na głębokość jakichś 2cm. Najbardziej mnie martwi, że przez to odprysnęła emalia i zardzewiał od środka na powierzchni 10x5 cm.
        Poza tym to stary garnek zgrzewany z arkusza blachy i w środku na łączeniu też widać lekką rdzę.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10781

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
          Garnek komuś spadł na na brzeg i wgniótł się na głębokość jakichś 2cm. Najbardziej mnie martwi, że przez to odprysnęła emalia i zardzewiał od środka na powierzchni 10x5 cm.
          Poza tym to stary garnek zgrzewany z arkusza blachy i w środku na łączeniu też widać lekką rdzę.
          Emaliowany , zgrzewany z arkusza blachy ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • vude
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.03
            • 40

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Emaliowany , zgrzewany z arkusza blachy ?
            Dokładnie tak. Ten garnek ma chyba z 30 lat.
            W środku jest wyraźne łączenie na zakładkę.

            Comment

            • vude
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 40

              #7
              Mam już dość szukania garnka w sklepach i postanowiłem kupić w Internecie.

              Doradźcie proszę, czy kupić taki emaliowany 30l:


              czy lepiej dołożyć i kupić mniejszy 26l ale solidniejszy z nierdzewki:


              Na pewno nie będę robił warek większych niż 20l. Wolę robić częściej.

              Swoją drogą, to dużo sobie liczą, za połowę tej ceny można kupić zestaw 10 elementowy z nierdzewki.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Na spokojne robienie warek 20l potrzebujesz garnka o pojemności roboczej ~25l (całkowita 27-28l). Pojemność podawana to pojemność całkowita. Albo weź większy, albo rób mniejsze warki - na 18l wystarczy ten 26l, a to nie problem sobie przeskalować.

                Przy odpowiednim obchodzeniu się ze sprzętem materiał nie ma tak wielkiego znaczenia, choć nierdzewka oczywiście jest bardziej wytrzymała na obtłukiwanie.
                Last edited by zgoda; 2011-03-31, 09:48.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • vude
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 40

                  #9
                  Wezmę ten emaliowany 30l, wejdzie mi na kuchenkę na dwa palniki.

                  BTW, tutaj http://allegro.pl/garnek-wysoki-pokr...526693448.html też jest garnek 30l a z wyliczeń wychodzi mi jakieś 45l.
                  Ale tu już przesada, jest większy nawet od tego co miałem 40l.

                  Dzięki za info.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wezmę ten emaliowany 30l, wejdzie mi na kuchenkę na dwa palniki.

                    BTW, tutaj http://allegro.pl/garnek-wysoki-pokr...526693448.html też jest garnek 30l a z wyliczeń wychodzi mi jakieś 45l.
                    Ale tu już przesada, jest większy nawet od tego co miałem 40l.

                    Dzięki za info.

                    Kiedyś też szukałem garnka w Trójmieście, ale w sklepach albo ich nie ma, albo są bardzo drogie i na zamówienie.
                    Znalazłem na necie sklep, tam swego czasu były najtańsze.



                    Jeśli chodzi o pojemność, to proponuję ok. 35 litrów, ja taki mam i sobie chwalę.
                    Warzę piwo na zwykłej kuchence gazowej, na największym palniku, spokojnie dasz radę zagotować 30 litrów, oczywiście będzie to trwało za 30 minut, ale jest to możliwe (tylko z szafek przy kuchence zdejmuje blat, po się zaczyna po pewnym czasie tlić).

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 224

                      #11


                      125zł z przesyłka garnek 40cm pojemność maksymalna 38l

                      Comment

                      • fryyc
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.03
                        • 11

                        #12
                        jakość wykonania i emalii

                        Panowie wszystko się zgadza, nikt jednak nie porusza tematu jakości gara. Mam wątpliwość czy taki za 110 zł - te same na allegro są chyba ciut droższe nie przypali wody..... Ktoś używa takich tanich , może jakaś opinia kogoś kto używa olkusza ?
                        pozdro
                        tumek_pl

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Wodę trudno przypalić. Ja nie znam takiego przypadku.

                          Comment

                          • fryyc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.03
                            • 11

                            #14
                            oczywista oczywistość że przenośnia... chodzi mi o różnicę pomiędzy emalią g....nią w garnku za 100 zł a Olkuszem. Wydaje mi się że różnica jakaś jest... stąd prośba do userów olkuszowych o opinię. Sam mam gar noname i gdyby nie powszechne ostrrrre szorowanie dna to miałbym je poprzypalane... ciekawe czy w olkuszowych garach jest to samo, opinia byłaby na czasie bo noszę się z myślą o zakupie nowego gara
                            pozdro
                            tumek_pl

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              To nie używaj przenośni, tylko pisz konkretnie, o co ci chodzi. To nie jest konkurs poetycki, tylko forum piwno - browarnicze. Jakbyś zadał sobie trud przeczytania regulaminum to wiedziałbyś, że obowiązuje tu stosowanie poprawnej polszczyzny, a więc również wielkich liter.

                              W każdym garze brzeczka się przypala, bo taka jej uroda. Substancje zawarte w brzeczce w kontakcie z przegrzaną miejsowo blachą gara ulegają częściowemu rozkładowi, tworząc nierozpuszczalne naloty, które z trakcie gotowania ulegają przypaleniu. Większy wpływ na to ma źródło ciepła, którego używasz, niż materiał, z którego wykonany jest gar.
                              Last edited by Krzysiu; 2012-03-19, 09:24.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X