dlaczego 20L

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    dlaczego 20L

    tak się zastanawiałem dlaczego akurat się przyjeło, że wszyscy domowa warzą 20L. Skąd się to wzięło? czemu nie 10 albo 30?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10812

    #2
    Nie wszyscy ja warzę 25l
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19308

      #3
      Nie wszyscy! Wszystko zależy jakim garnkiem (jakiej pojemności) się dysponuje. Fermentory mają taką a nie inną pojemność (28 - 33 l), więc bezpiecznie (uwzględniając drożdże) jest uwarzyc 20 - 25 litrów.

      Comment

      • polisholsby
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 57

        #4
        A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13964

          #5
          A warz sobie ile chcesz. Może być i 5 litrów

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10812

            #6
            Tylko warzenie 20l to taka stara piwowarska tradycja, coś ekstra
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • polisholsby
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.03
              • 57

              #7
              dziękuję za szybkie odpowiedzi .

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                Tylko warzenie 20l to taka stara piwowarska tradycja, coś ekstra
                Warzenie piwa w domu to jest stara słowiańska tradycja, ale warka 20 litrowa?
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13964

                  #9
                  20-litrowa to jest nowa świecka tradycja.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • gwzd
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.01
                    • 622

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
                    A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
                    Odechce Ci się warzenia mniejszych ilości po pierwszej warce z zacieraniem

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
                      A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
                      Na 10 czy 20 litrów tyle samo czasu trzeba poświęcić na warzenie więc ekonomiczniej wychodzi wieksza ilość.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13964

                        #12
                        Nie zgodzę się z tym, że tyle samo. Tylko część etapów trwa tyle samo. Przecież mniejsza porcja brzeczki szybciej się zagotuje. Poza tym mniej czasu zajmie rozlew

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

                          #13
                          A można warzyć 10 litrów i przeprowadzać fermentację w standardowych 30 litrowych pojemnikach?
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Przez jakiś czas praktykowałem warzenie 7-litrowych warek, później odpuściłem, bo roboty niemal tyle samo co przy 20 litrach a piwa dużo mniej... Do fermentacji takich małych objętości fajne są wiaderka "do mieszania farb" z Castoramy 10 lub 15 litrów. Mają atest do spożywki

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #15
                              A ja przez cały czas czytam i słyszę, że w domowym piwowarstwie nie chodzi o koszta tylko o przyjemność

                              Ja warzę dla doświadczenia i eksperymentu. Warki 10 L były dla mnie najsensowniejsze i do dzisiaj żałuję, że przeszedłem na 20 L. Warzyć to ja mogę ale kto to ma wypić?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                                dadek
                                Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                                2022-10-30, 21:12
                              • e-prezes
                                Osjann, Hazy IPA
                                e-prezes
                                Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

                                Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
                                2025-04-07, 16:00
                              • bastion
                                Armenia, Erewań, Tamanian 67, T Philosophy.
                                bastion
                                Tuż pod kaskadami za olbrzymim pomnikiem Tamaniana, od tamtego roku działa browar restauracyjny T Philosophy..
                                Najbliższa okolica jest pełna turystów, więc działalność restauracji jest ukierunkowana wybitnie pod nich oraz generalnie dla osób z grubym portfelem.

                                Sam lokal...
                                2025-03-25, 22:19
                              • e-prezes
                                Galway Bay, Ostara
                                e-prezes
                                Nie wiem dlaczego kupując to piwo we włoskiej knajpce Birra Cerqua (gościnne krany) byłem przekonany, że jest to włoskie piwo. Może dlatego, że nazwa brzmiała dość tajemniczo (nie angielsko) i po szybkim sprawdzeniu co ta nazwa oznacza nie wzbudziło to moich wątpliwości. A powinno, ale...
                                2023-02-16, 21:57
                              • heckler
                                Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 08:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...