Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Toni
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 17

    #1

    Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

    Tu robię ten nowy temat,co wynika z mojego zesłabienia wywołanego trudnościami z dojściem do info o tym jak mieszać to własne piwo - "w szczegółach" - myślę,że koledzy wprawieni w stosowaniu różnych wynalazków - od środków do sprzętu ( balon do wina na przykład )- tu czasem zajrzą aby uświadomić tzw. młodych ;- "Moja pierwsza warka" jest zzzz.........a ale porady, np. jak coś zrobić - co też miałem- przeradzają się w długie fachowe dyskusje a "młody" i tak nie wie co robi. Więc to takie APB - Amatorskie Pogotowie Browarnicze pozwoliło (by) uzyskać informację bez komentarzy (czy pite przy grillu czy w windzie i czy smakowało) jak się to czyni. Nie wiem, czy to jest dobra koncepcja ale ja po pierwszej warce chciałem tym rzucić ( ze względu na zajętość czasową) przed czym uratował mnie smak (choć może nie najlepszy) mojego pierwszego piwa.Się ma!!
    Czy ART byłby na tyle władny, aby zamieścić text , że tu ( w tym odnośniku) wypowiadają się fachowcy ( nawet ci po pierwszym) aby opowiedzieć o swoich doświadczeniach - Jestem pod wrażeniem fachowości kolegów ale myślę ( wydaje mi się), jeden dział gdzie są informacje (odessane) dopiero pozwoli to przekazać - dla potwierdzenia piszę ponieważ przez - poszczególne tematy doszedłem od tematu "moja pierwsza warka" do tematu " piwo a rower" bez większych kłopotów i ograniczył ( ART-ma się rozumieć) nadmierną ilość
  • Toni
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 17

    #2
    Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

    [QUOTE]Toni napisał(a) TU ZNÓW JA BO NACISNĄŁEM ZANIM SKORYGOWAŁEM !!- teraz kończę!!!
    [B]Tu robię ten nowy temat,co wynika z mojego zesłabienia wywołanego trudnościami z dojściem do info o tym jak mieszać to własne piwo - "w szczegółach" - myślę,że koledzy wprawieni w stosowaniu różnych wynalazków - od środków do sprzętu ( balon do wina na przykład )- tu czasem zajrzą aby uświadomić tzw. młodych ;- "Moja pierwsza warka" jest zzzz.........a ale porady, np. jak coś zrobić - co też miałem- przeradzają się w długie fachowe dyskusje a "młody" i tak nie wie co robi. Więc to takie APB - Amatorskie Pogotowie Browarnicze pozwoliło (by) uzyskać informację bez komentarzy (czy pite przy grillu czy w windzie i czy smakowało) jak się to czyni. Nie wiem, czy to jest dobra koncepcja ale ja po pierwszej warce chciałem tym rzucić ( ze względu na zajętość czasową) przed czym uratował mnie smak (choć może nie najlepszy) mojego pierwszego piwa.Się ma!!
    Czy ART byłby na tyle władny, aby zamieścić text , że tu ( w tym odnośniku) wypowiadają się fachowcy ( nawet ci po pierwszym) aby opowiedzieć o swoich doświadczeniach - Jestem pod wrażeniem fachowości kolegów, ale myślę ( wydaje mi się),że jeden dział gdzie są informacje o warzeniu domowym (odessane , bez komentarzy!) dopiero pozwoli to warzenie wspomóc - dla potwierdzenia piszę ponieważ surfując przez poszczególne tematy doszedłem od tematu "moja pierwsza warka" do tematu " piwo a rower" bez większych kłopotów i chodzi o to aby w tym dziale ograniczyc zbędne teksty ( tu podkreślam , że nie jestem wrogiem licznych tematów , ale "Rękopis znaleziony w Saragossie" ze swoim całokształtem konstrukcji fabuły nie jest (moim zdaniem) do zniesienia, a więc wnoszę ten głos. Alleluja!!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Odp: Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

      Toni napisał(a)
      ... (odessane , bez komentarzy!) ...
      A nie mógłbyś, tak w skrócie, powiedzieć, o co ci chodzi?

      Comment

      • Lukis
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.02
        • 49

        #4
        W dużym uproszczeniu (o to przecież koledze chodzi) piwo robimy tak:
        - kupujemy sprzęt i brewkita w Browamatorze
        - czytami instrukcję dołączoną do zestawu Browamator
        - postępujemy zgodnie z zaleceniami
        - rozkoszujemy się smakiem domowego piwa

        A na poważnie. Przecież żeby uwarzyć piwo nie potrzeba wielkiej wiedzy. Ja zrobiłem swoje pierwsze nawet nie wiedząc o istnieniu tego forum. Wyszło bardzo dobre. Na to forum warto zajrzeć jeśli masz jakieś konkretnie pytanie. Np. ja chętnie się dowiem czegoś o próbie jodowej. Za chwilkę więc wystawie posta z pytaniem i mam nadzieję, że otrzymam szybko odpowiedź. Czyż to nie jest proste?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Lukis napisał(a)
          ... Za chwilkę więc wystawie posta z pytaniem i mam nadzieję, że otrzymam szybko odpowiedź. Czyż to nie jest proste? ...
          A jeszcze jakbyś najpierw przeczytał parę artykułów o podstawach, nie musiałbyś zadawać tego pytania i narażać się na złośliwe komentarze.

          Comment

          • Lukis
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.02
            • 49

            #6
            No.. to też bardzo dobry pomysl Jak widać dzisiaj wszyscy mamy wyjątkowo trafne pomysły

            Comment

            • Toni
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.05
              • 17

              #7
              Odp: Odp: Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

              Krzysiu napisał(a)
              A nie mógłbyś, tak w skrócie, powiedzieć, o co ci chodzi?
              Czołem - Pozdrawiam po paru miesiącach , kiedy to nie mogłem się wypowiadać na Forum - przyjmuję krytykę i potwierdzam, że można "w skrócie". Tamten temat minął - teraz chciałem o Świdnicy - moje miejsce urodzenia - którego prawie nie znam - wybieram się aby załatwić "coś" i pytam gdzie można "cóś spożyć" i przy okazji pogadać. Nie narzucam się ale o informację usilnie proszę. (W moim rodzinnym mieście byłem ostatni raz w 1969 R)

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Tutaj Twojego pytania nikt nie znajdzie.
                Zadaj je w dziale PIWO-GDZIE.
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • alph
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.03
                  • 195

                  #9
                  To ja bardziej w kierunku tematu

                  W moim nowym miejscu zamieszkania są prawie idealne warunki temperaturowe (nawet latem) i ogólno lokalowe do warzenia piwa. Mam za to inny problem, któremu nie bardzo wiem jak sprostać. Otóż odnalazłem tu i ówdzie wyraźne ślady pleśni bądź innego grzyba zamieszkującego stare mury mojego lokum. Kosztowne inwestycje w kierunku gruntownego odgrzybienia (osuszanie, zdarcie tynków, budowa od nowa itp) nie wchodzą na razie w grę, póki co pacyfikujemy doraźnie ujawnione wykwity Domestosem. Mam przeto pytanie czy próbować w tych warunkach warki? Może Szanowni Doświadczeni warzyli w podobnych warunkach i mają swoje sposoby.
                  Przepraszamy...Podpis w trakcie tworzenia...

                  Comment

                  • pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

                    #10
                    Zachować podstawową czystość, przykryć fermentor, powinno to według mnie wystarczyć.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Warzywo
                      Czechy - praktyka
                      Warzywo
                      Na feriach będę w Ustroniu i klasycznie robimy wycieczkę do Cieszyna i mam pytanie czy w Czechach rzeczywiście przestrzegają segregacji i sanitaryzmu bo nie chciałbym się odbić od lokali. W Polsce praktycznie w lokalach nikt nie pyta o kenkarty i nie trzeba mieć twarzy w szmacie ale jak to...
                      2022-01-25, 17:13
                    • ART
                      Jak tworzyć nowe wpisy w dziale Wydarzenia?
                      ART
                      Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.

                      Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.

                      Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...
                      2024-10-12, 21:15
                    • leszcz007
                      Rozwiń swoją pasję i zdobądź wiedzę na studiach "Technologia Piwowarstwa"
                      leszcz007
                      Technologia Piwowarstwa



                      Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
                      2023-09-14, 13:39
                    • bastion
                      Ukraina, Ivano - Frankivsk, Mazepy 6, Copper Head.
                      bastion
                      W samym centrum miasta, nieopodal historycznego browaru Sedelmajera, a raczej tego, co z niego zostało, mieści się chyba ulubiony przez miejscową młodzież browar restauracyjny w dawnym Stanisławowie. Samo miasto pod względem ilości mikrusów ustępuje chyba tylko stolicy, co czyni je bardzo...
                      2021-04-13, 21:27
                    • heckler
                      Úvaly, Škvorecká 725, Akciový pivovar Libertas
                      heckler
                      Pod koniec września browar zorganizował dni otwarte, niestety w ostatniej chwili rodzinne sprawy pokrzyżowały nam plany i na imprezkę nie dotarliśmy. Drugie i udane podejście zrobiliśmy 01.11 .
                      Z racji, że browar otwierany jest codziennie, ale dopiero od godziny 15-22 do miejscowości...
                      2019-12-02, 09:22
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...