Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Toni
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 17

Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

Tu robię ten nowy temat,co wynika z mojego zesłabienia wywołanego trudnościami z dojściem do info o tym jak mieszać to własne piwo - "w szczegółach" - myślę,że koledzy wprawieni w stosowaniu różnych wynalazków - od środków do sprzętu ( balon do wina na przykład )- tu czasem zajrzą aby uświadomić tzw. młodych ;- "Moja pierwsza warka" jest zzzz.........a ale porady, np. jak coś zrobić - co też miałem- przeradzają się w długie fachowe dyskusje a "młody" i tak nie wie co robi. Więc to takie APB - Amatorskie Pogotowie Browarnicze pozwoliło (by) uzyskać informację bez komentarzy (czy pite przy grillu czy w windzie i czy smakowało) jak się to czyni. Nie wiem, czy to jest dobra koncepcja ale ja po pierwszej warce chciałem tym rzucić ( ze względu na zajętość czasową) przed czym uratował mnie smak (choć może nie najlepszy) mojego pierwszego piwa.Się ma!!
    Czy ART byłby na tyle władny, aby zamieścić text , że tu ( w tym odnośniku) wypowiadają się fachowcy ( nawet ci po pierwszym) aby opowiedzieć o swoich doświadczeniach - Jestem pod wrażeniem fachowości kolegów ale myślę ( wydaje mi się), jeden dział gdzie są informacje (odessane) dopiero pozwoli to przekazać - dla potwierdzenia piszę ponieważ przez - poszczególne tematy doszedłem od tematu "moja pierwsza warka" do tematu " piwo a rower" bez większych kłopotów i ograniczył ( ART-ma się rozumieć) nadmierną ilość
  • Toni
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.05
    • 17

Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

[QUOTE]Toni napisał(a) TU ZNÓW JA BO NACISNĄŁEM ZANIM SKORYGOWAŁEM !!- teraz kończę!!!
    [B]Tu robię ten nowy temat,co wynika z mojego zesłabienia wywołanego trudnościami z dojściem do info o tym jak mieszać to własne piwo - "w szczegółach" - myślę,że koledzy wprawieni w stosowaniu różnych wynalazków - od środków do sprzętu ( balon do wina na przykład )- tu czasem zajrzą aby uświadomić tzw. młodych ;- "Moja pierwsza warka" jest zzzz.........a ale porady, np. jak coś zrobić - co też miałem- przeradzają się w długie fachowe dyskusje a "młody" i tak nie wie co robi. Więc to takie APB - Amatorskie Pogotowie Browarnicze pozwoliło (by) uzyskać informację bez komentarzy (czy pite przy grillu czy w windzie i czy smakowało) jak się to czyni. Nie wiem, czy to jest dobra koncepcja ale ja po pierwszej warce chciałem tym rzucić ( ze względu na zajętość czasową) przed czym uratował mnie smak (choć może nie najlepszy) mojego pierwszego piwa.Się ma!!
    Czy ART byłby na tyle władny, aby zamieścić text , że tu ( w tym odnośniku) wypowiadają się fachowcy ( nawet ci po pierwszym) aby opowiedzieć o swoich doświadczeniach - Jestem pod wrażeniem fachowości kolegów, ale myślę ( wydaje mi się),że jeden dział gdzie są informacje o warzeniu domowym (odessane , bez komentarzy!) dopiero pozwoli to warzenie wspomóc - dla potwierdzenia piszę ponieważ surfując przez poszczególne tematy doszedłem od tematu "moja pierwsza warka" do tematu " piwo a rower" bez większych kłopotów i chodzi o to aby w tym dziale ograniczyc zbędne teksty ( tu podkreślam , że nie jestem wrogiem licznych tematów , ale "Rękopis znaleziony w Saragossie" ze swoim całokształtem konstrukcji fabuły nie jest (moim zdaniem) do zniesienia, a więc wnoszę ten głos. Alleluja!!

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Odp: Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

Toni napisał(a)
      ... (odessane , bez komentarzy!) ...
      A nie mógłbyś, tak w skrócie, powiedzieć, o co ci chodzi?

Comment

• Lukis
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.02
        • 49

W dużym uproszczeniu (o to przecież koledze chodzi) piwo robimy tak:
        - kupujemy sprzęt i brewkita w Browamatorze
        - czytami instrukcję dołączoną do zestawu Browamator
        - postępujemy zgodnie z zaleceniami
        - rozkoszujemy się smakiem domowego piwa

A na poważnie. Przecież żeby uwarzyć piwo nie potrzeba wielkiej wiedzy. Ja zrobiłem swoje pierwsze nawet nie wiedząc o istnieniu tego forum. Wyszło bardzo dobre. Na to forum warto zajrzeć jeśli masz jakieś konkretnie pytanie. Np. ja chętnie się dowiem czegoś o próbie jodowej. Za chwilkę więc wystawie posta z pytaniem i mam nadzieję, że otrzymam szybko odpowiedź. Czyż to nie jest proste?

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Lukis napisał(a)
          ... Za chwilkę więc wystawie posta z pytaniem i mam nadzieję, że otrzymam szybko odpowiedź. Czyż to nie jest proste? ...
          A jeszcze jakbyś najpierw przeczytał parę artykułów o podstawach, nie musiałbyś zadawać tego pytania i narażać się na złośliwe komentarze.

Comment

• Lukis
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.02
            • 49

No.. to też bardzo dobry pomysl Jak widać dzisiaj wszyscy mamy wyjątkowo trafne pomysły

Comment

• Toni
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.05
              • 17

Odp: Odp: Odp: Pytania do fachowców - czyli tych z praktyką!!

Krzysiu napisał(a)
              A nie mógłbyś, tak w skrócie, powiedzieć, o co ci chodzi?
              Czołem - Pozdrawiam po paru miesiącach , kiedy to nie mogłem się wypowiadać na Forum - przyjmuję krytykę i potwierdzam, że można "w skrócie". Tamten temat minął - teraz chciałem o Świdnicy - moje miejsce urodzenia - którego prawie nie znam - wybieram się aby załatwić "coś" i pytam gdzie można "cóś spożyć" i przy okazji pogadać. Nie narzucam się ale o informację usilnie proszę. (W moim rodzinnym mieście byłem ostatni raz w 1969 R)

Comment

• kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

Tutaj Twojego pytania nikt nie znajdzie.
                Zadaj je w dziale PIWO-GDZIE.
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• alph
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.03
                  • 195

To ja bardziej w kierunku tematu

W moim nowym miejscu zamieszkania są prawie idealne warunki temperaturowe (nawet latem) i ogólno lokalowe do warzenia piwa. Mam za to inny problem, któremu nie bardzo wiem jak sprostać. Otóż odnalazłem tu i ówdzie wyraźne ślady pleśni bądź innego grzyba zamieszkującego stare mury mojego lokum. Kosztowne inwestycje w kierunku gruntownego odgrzybienia (osuszanie, zdarcie tynków, budowa od nowa itp) nie wchodzą na razie w grę, póki co pacyfikujemy doraźnie ujawnione wykwity Domestosem. Mam przeto pytanie czy próbować w tych warunkach warki? Może Szanowni Doświadczeni warzyli w podobnych warunkach i mają swoje sposoby.
                  Przepraszamy...Podpis w trakcie tworzenia...

Comment

• pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

Zachować podstawową czystość, przykryć fermentor, powinno to według mnie wystarczyć.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment