Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    Kellerbier

    Cześć i czołem!

    Poszukując receptury na kellerbier natknąłem się na takową:
    3,6kg Weyermann Bavarian Pils malt
    1,7 kg Briess Munich malt
    2 szklanki wiórków dębowych
    55g Mittelfrüh lub Hersbrucker (4%AA) na goryczkę
    42 g Hallertauer Mittelfrüh lub Hersbrucker na aromat

    Wiórki wyprażyć w piekarniku przez 1h, 121*C. Zalać gorącą wodą ~80*C i ostudzić.

    Zacieranie infuzyjne; 50*, przerwa 30 min -> 64*, przerwa 15 min -> 69*, przerwa 15 min -> 77*

    Gotowanie/chmielenie 90 min: chmiel goryczka 75 min, chmiel aromat 0 min

    Po schłodzeniu dodać "wywar" z wiórków.

    3 tyg. fermentacja, 2 m-ce leżakowanie w 10-13*.
    Bez refermentacji.

    receptura stąd: (klik)

    Wątpliwości:
    - czy kellerbier nie powinien być jednak warzony dekokcyjnie?
    - tego chmielu to nie za dużo? (lubię chmiel)
    - bawić się w wywary z wiórków, czy wrzucić mniejszą ilość pod koniec fermentacji?


    Będę wdzięczny za uwagi.
  • colkurtz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 65

    #2
    Uh, nie wszyscy naraz!

    To może tylko zapytam o stosowanie wiórów/płatków dębowych.
    W zacytowanym przepisie jest przepis na 'herbatkę', natomiast instrukcja sklepowa przewiduje dodatek płatków na cichej. Dodatkowo ilość: 5-50g / 20L to spory rozrzut...

    Ktoś ma doświadczenia z dębem?

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Kellera mam dopiero w planach na ten sezon.

      Może więcej informacji znajdziesz na zaprzyjaźnionym forum piwowarskim.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika colkurtz Wyświetlenie odpowiedzi
        Uh, nie wszyscy naraz!

        To może tylko zapytam o stosowanie wiórów/płatków dębowych.
        W zacytowanym przepisie jest przepis na 'herbatkę', natomiast instrukcja sklepowa przewiduje dodatek płatków na cichej. Dodatkowo ilość: 5-50g / 20L to spory rozrzut...

        Ktoś ma doświadczenia z dębem?
        Ilość może zależeć od tego, jak mocno są opiekane płatki.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X