Chmielenie AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlewozmywak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 14

    Chmielenie AIPA

    Planuję uwarzyć AIPA. Zasyp będzie wyglądał następująco:

    Słód Pale ale 2kg
    Słód Wiedeński 1kg
    Słód Monachijski 1kg
    Słod Crystal 150 0,3kg

    Zasyp na 20L. Jeżeli chodzi o chmiele to będę dysponował:
    Cascade 100g
    Chinook 50g
    Palisade 50g

    Chciałbym uzyskać około 50-60 IBU i jak najwięcej aromatów cytrusowych. (coś zbliżonego do Rowing Jacka z mniejszą goryczką). Samo IBU jestem sobie w stanie policzyć (żeby nie było, że jestem leniwy ) ale nie mam doświadczenia z tymi odmianami chmielu. Moglibyście zaproponować jak to chmielić? IBU 50-60 nie trzeba się sztywno trzymać.
    Last edited by zlewozmywak; 2012-09-12, 19:03.
    Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
  • alterbeer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.09
    • 138

    #2
    Przy takiej ilości słodu na 20 litrów to co najwyżej APA, a nie AIPA możesz uwarzyć.

    Comment

    • zlewozmywak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 14

      #3
      Zasyp skoryguje lub zrobię mniejszą warkę. Skupmy się w tym temacie na chmieleniu.
      Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

      Comment

      • zlewozmywak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.01
        • 14

        #4
        Zasyp mogę zrobić taki:

        Słód Pale ale 4kg
        Słód Wiedeński 1kg
        Słód Monachijski 1kg
        Słod Crystal 150 0,3kg

        Chmiele:
        Cascade 100g
        Chinook 50g
        Palisade 50g
        Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X