Chmielenie AIPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlewozmywak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 14

    #1

    Chmielenie AIPA

    Planuję uwarzyć AIPA. Zasyp będzie wyglądał następująco:

    Słód Pale ale 2kg
    Słód Wiedeński 1kg
    Słód Monachijski 1kg
    Słod Crystal 150 0,3kg

    Zasyp na 20L. Jeżeli chodzi o chmiele to będę dysponował:
    Cascade 100g
    Chinook 50g
    Palisade 50g

    Chciałbym uzyskać około 50-60 IBU i jak najwięcej aromatów cytrusowych. (coś zbliżonego do Rowing Jacka z mniejszą goryczką). Samo IBU jestem sobie w stanie policzyć (żeby nie było, że jestem leniwy ) ale nie mam doświadczenia z tymi odmianami chmielu. Moglibyście zaproponować jak to chmielić? IBU 50-60 nie trzeba się sztywno trzymać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zlewozmywak; 2012-09-12, 19:03.
    Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.
  • alterbeer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.09
    • 138

    #2
    Przy takiej ilości słodu na 20 litrów to co najwyżej APA, a nie AIPA możesz uwarzyć.

    Comment

    • zlewozmywak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 14

      #3
      Zasyp skoryguje lub zrobię mniejszą warkę. Skupmy się w tym temacie na chmieleniu.
      Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

      Comment

      • zlewozmywak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.01
        • 14

        #4
        Zasyp mogę zrobić taki:

        Słód Pale ale 4kg
        Słód Wiedeński 1kg
        Słód Monachijski 1kg
        Słod Crystal 150 0,3kg

        Chmiele:
        Cascade 100g
        Chinook 50g
        Palisade 50g
        Zwyciężają tylko tacy, którzy nie tracą wiary.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • e-prezes
          Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
          e-prezes
          Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

          Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
          2023-01-29, 17:02
        • darekd
          ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
          darekd
          Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

          Ekstr. 15%
          Alk. 6,0%

          Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
          Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
          2025-01-22, 22:57
        • dadek
          Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
          dadek
          Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
          Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
          2025-01-11, 02:32
        • ART
          Jastrzębie, AIPA
          ART
          Alk. 5.2 / 14 blg

          American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

          Jasnozłote, lekko mętne.
          Piana obfita, gęsta i trwała.
          Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
          Goryczka wysoka, ułożona....
          2024-11-20, 21:50
        • dadek
          Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
          dadek
          Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
          2024-05-12, 23:57
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...