Fermentacja AIPA - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zychu88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 10

    #31
    Ok więc jeżeli piana opadnie przelewam na cichą - na dwa tyg potem zdekantuje na kolejny tydzień cichej łącznie 3 tyg
    W takim razie skoro na cichej piwo bedzie około 3 tyg czy należy zmienić recepture chmielenia na zimno ??
    zakładane było 11dni cichej i :

    10g Citra - tydzień chmielenia na zimno

    10g Cascade - tydzień chmielenia na zimno

    15g Cascade - 3 dni chmielenia na zimno

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #32
      Zrób jedną cichą, a chmielenie na zimno wykonaj jak zaplanowałeś, aczkolwiek moje doswiadczenie jest takie, że wrzucanie chmielu na więcej niż 3 dni skutkowało znaczną utratą aromatu.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24007

        #33
        Robert13, jakoś dziwnie się składa, że Twoje obserwacje można skontrować dokładnie odwrotnymi obserwacjami. Kogo masz na myśli pisząc per "patologia"? Gdzie ta patologia zalecała podwójne dawki cukrów do refermentacji? Nie mąć proszę ludziom w głowach.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ksieciuniu
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 157

          #34
          Pozwolę sobie odgrzebać temat i podczepić pod niego pytanie – czy przy warzeniu AIPA albo APA jest sens dodawać do brzeczki mech irlandzki celem lepszego klarowania (akurat mam go pod ręką) czy przy tych gatunkach jest to zupełnie zbyteczne ?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Zawsze można dodać, nie szkodzi. Ja bym dał, może z rozpędu trochę i przyzwyczajenia.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • ksieciuniu
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 157

              #36
              Dzięki. Na APA już za późno, ale na dniach będę warzył AIPA i wtedy dodam.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • e-prezes
                Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
                e-prezes
                Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

                Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
                2023-01-29, 17:02
              • darekd
                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                darekd
                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                Ekstr. 15%
                Alk. 6,0%

                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                2025-01-22, 22:57
              • ART
                Jastrzębie, AIPA
                ART
                Alk. 5.2 / 14 blg

                American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

                Jasnozłote, lekko mętne.
                Piana obfita, gęsta i trwała.
                Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
                Goryczka wysoka, ułożona....
                2024-11-20, 21:50
              • RomaNzRumunii
                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                2022-01-25, 16:05
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...